Witam,
Temat drukarek 3D staje się coraz bardziej popularny, więc od jakiegoś czasu rozglądam się za jakąś konkretną sztuką do firmy. Ostatnio doznałem małego szoku, widząc drukarkę 3D w sklepie na lotnisku w Amsterdamie. Była to drukarka "3D System - Cube 3D Printer" oferowana w jednym ze sklepów "DUTY FREE" za 1449 euro. Ale do rzeczy.
Pracuję dla firmy, która zajmuje się projektami statków, więc zależy mi na wiernym odwzorowaniu linii kadłuba.
Widziałem już podobne wydruki i w oczy rzuciły mi się zaokrąglone ściany, które powinny być równe. Rozumiem, że plastik pracuje i zmienia kształt podczas stygnięcia? Taki efekt uzyskam w każdej z drukarek?
Znalazłem drukarkę makerbot (web: http://store.makerbot.com/replicator2x.html), robi całkiem spore modele, bo o wymiarach 25x16x15cm, jednak jej koszt to ok 2300 euro bez VAT ze sprowadzeniem do PL
Na allegro jest kilka urządzeń tego typu.
Przykładowo drukarka 3D VERGIA L, wersja DIY za 1900zł, różnica w cenie to przepaść, a jak wygląda różnica w jakości? Pole robocze 20x20x15cm, czyli taka sama objętość, jednak dla mnie liczy się długość, więc ta jest mniejsza.
Macie jakieś doświadczenia w temacie?
Pozdrawiam,
najpier