_

Dual XEON

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Dual XEON

Postprzez Fish_NY » lis 23, 2005 07:25

Kupilem (bo byla okazja) calkiem niezly komputer: Dell 470 z dwoma procesorami XEON, 2GB ram, dwie katy graficzne PNY quatro...

I mam pytanie: czy autocad 2005 albo microstation v8 potrafia wykorzystac mozliwosci tego systemu. Juz sam sprawdzilem ze podczas renderingu dziala tylko jeden procesor z 4-rech (2x2dual core). Moze ktos wie co z tym zrobic. 3dmax wykorzystuje cala moc jak trzeba, ale ja pracuje glownie w Microstation i ACAD. Narazie wyglada na to ze ten komputer to raczej overkill. Mozna zawsze uruchomic 4 sesje microstation i w kazdej cos innego renderowac, ale to nie to samo :).
Poradzcie czy mam to sprzedac, czy nie.

Kuba
Fish_NY
 
Posty: 1
Dołączył(a): lis 21, 2005 08:19
Lokalizacja: Nowy York

Re: Dual XEON

Postprzez ///RSth » lis 23, 2005 16:50

Cześć Kuba!

Wydaje mi się (nie mam 100% pewności) że AutoCAD i Microstation
nie obsługują platform wieloprocesorowych. Nawet high-endowe
systemy jak CATIA, UG, IDEAS nie obsługują wielu procesorów
(a jak obsługują, to tylko wybrane moduły - zwykle FEM i
rendering, DMU). Ma to się zmienić, bowiem wieloprocesorowe
maszyny robią się coraz popularniejsze. DS zapowiedziało, że
CATIA v5xx bedzie miała wsparcie dla kilku procesorów.
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: Dual XEON

Postprzez Grzegorz25 » lis 24, 2005 23:56

///RSthmasz racje. Te aplikacje nie wykorzystuja wieloprocesorowych maszn liczacych. Robi to np. Ansys v10.
Pozdrawiam!
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Dual XEON

Postprzez Trzaskul » lis 27, 2005 00:21

Fish_NY napisał(a):czy autocad 2005 albo microstation v8 potrafia wykorzystac mozliwosci tego systemu


Ustaw zmienną konfiguracyjną MS_PROCESSORS najpierw na 1, później na 2 i porównaj. 2 procesory są używane w MicroStation głównie przy funkcjach związanych z wyświetlaniem danych.
Pozdrawiam
Krzysiek

Obrazek
Avatar użytkownika
Trzaskul
 
Posty: 59
Dołączył(a): paź 24, 2005 10:33
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników