_

działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Postprzez hugh_h » lut 03, 2006 11:03

jak w temacie jak zamodelowac sprezyne która bedzie zmieniała swója długość przy przesówaniu elementów pomiędzy którymi sie znajduje ?
hugh_h
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 29, 2005 15:42

Re: działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Postprzez bartekiw » lut 04, 2006 20:41

trzeba zamodeleowac sprezyne jako element adaptacyjny

jezeli sobie z tym nie poradzisz to jak znajde czas to cos takiego zrobie :)
pozdr
bartekiw
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 25, 2006 16:22

Re: działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Postprzez hugh_h » lut 04, 2006 20:48

Było by miło gdybyś napisał w punktach co i jak zrobić
hugh_h
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 29, 2005 15:42

Re: działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Postprzez bartekiw » lut 04, 2006 20:50

masz gg
??
7931265
bartekiw
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 25, 2006 16:22

Re: działająca spręzyna w inv9 jak ją zrobić

Postprzez tomi » lut 05, 2006 18:45

7931265[/quote]

witam,
temat juz byl na forum. dostapny pod adresem: http://www.cad.pl/wwwboard/about25162.h ... a+inventor

by oszczedzic trudow szukania pozwole sobie zacytowac tresc tego postu:
Wysłany: Paź 01, 2004 09:07 Temat postu: Re: inventor 8 -sprężyna
"Sposób dla Inventora 8 i9
w zespoł wstawiasz np dwie płyty
wiążesz wiązaniami tak aby np jendna była nad drugą na wysokości np 50 mm
w trybie zespołu tworzysz nowy element będzie to spręzyna
czyli szkic, na niego zrzutowujesz po jednej krawędzi z płyt
łączysz te zrzutowane linie linią prostą, będzie to oś sprężyny
i rysujesz kółko które będzie profilem sprężyny
NAJWAŻNIEJSZA RZECZ na tym szzkicu wymiarujesz odległość międzu dwoma płytami (odległośc między dwoma kreskami, lub długość linii)
będzie to wymiar sterowany
klikasz ikonę zwój, wybieraqsz obrót i wysokość i w oknie wysokość wybierasz pokaż wymiar i pokazujesz ten wymiar sterowany
i tworzysz sprężynę
przechodzisz do zepołu
klikasz sterowanie wiązaniem odleglości między dwoma płytami i
myszisz zakliknąć sterowanie adaptacyjne
spręzyna powinna działać"


pozdr.

tomasz
tomi
 
Posty: 43
Dołączył(a): lis 29, 2005 15:11


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników