_

Edgecam 8.5. Problem z półfabrykatem

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Edgecam 8.5. Problem z półfabrykatem

Postprzez Lowca_Jeleni » mar 05, 2006 17:13

Witam
Pracuje w Edgecamie 8.5 i mam wielki problem z utworzeniem półfabrykatu, aby byl widoczny podczas symulacji obróbki. Przedmiot wykonuję z odkuwki, ktorą zaimportowalem z autocada. Wybieram Geometria\pólfabrykat tam zaznaczam pólfabrykat, tokarski, tworze nowa warstwe dla niego, nastepnie klikam na "łańcuch od do", lub podwojnie klika na odkuwce i powstaje mi półfabrykat jaki chcialem. Potem wybieram zakres obróbki (moze zle zakres wybieram...). W cechach pojawia sie półfabrykat i w modelowaniu jest wszystko ok. Przechodze do obrobki naciskam symulacja i .... nic pusto, tylko układ współrzednych. Bardzo prosze o pomoc bo juz tydzien siedze nad ta pierdołą :x .
Pozdrawiam
Lowca_Jeleni
Lowca_Jeleni
 
Posty: 3
Dołączył(a): mar 05, 2006 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Edgecam 8.5. Problem z półfabrykatem

Postprzez John » mar 06, 2006 18:57

czy ciąg elementów tworzy łańcuch zamknięty czy otwarty ?
jeśli otwarty, to włącz do niego oś symetrii - o ile nie ma otworu w środku...

Sprawdź:
1. Czy nie ma elementów "nachodzących się"

2. Jedna linia ("prosta") nie powinna sie składać z kilku odcinków współliniowych. Przy obróbce nie stanowi to problemu natomiast przy tworzeniu połfabrykatu tak.

Powodzenia
John
Ostatnio edytowany przez John, mar 08, 2006 06:29, edytowano w sumie 1 raz
John
 
Posty: 105
Dołączył(a): paź 03, 2005 13:46
Lokalizacja: BiesCzady

Re: Edgecam 8.5. Problem z półfabrykatem

Postprzez shilkadriver » mar 07, 2006 13:28

Gdy mam w Edge Camie problem z kształtowym polfabrykatem to rozwiazuje go w ten sposob:
- wczytuje bryle polfabrykatu
- dla tej bryly ustawiam w Edge Camie polfabrykat "automatyczny" (kostka, walec)
- pisze jakas szybka obrobke by z kostki/walca uzyskac ksztalt polfabrykatu
- potem symulacja wyniku obrobki
- zapisuje wynik jako stl
- pozniej importuje bryle stl (z wyniku obrobki) do obrobki wlasciwej i ustawiam ja jako polfabrykat

Moze nie jest to za bardzo eleganckie rozwiazanie ale tym sposobem nie mam problemow z wyswietlaniem bryl w symulatorze.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników