_

Edgecam

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Edgecam

Postprzez krojczy » lut 24, 2006 22:29

Czy ktos z was pracuje na Edgecam? jesli tak to prosze o podanie specyfikacji swojego komputera tzn. cpu, gpu, ram, mobo, potrzebuje tych informacji do stwierdzenia czy jest sens ladowania kasy w profesjonalna karte graficzna czy moze jednak Edgecam da sie odpalic na sprzecie z wyzszej polki ale bez profesjonalnych dodatkow w stylu quadro czy firegl :lol:
krojczy
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 24, 2006 22:20

Re: Edgecam

Postprzez krojczy » lut 25, 2006 12:32

no panowie, co jest?! nie wierze ze nikt nie urzywa tego programu. mam taki dylemat jakiego zlozyc kompa, bo zawsze mozna walnac waluta i kupic cos wybujanego ale czy naprawde potrzebny jest jakis olbrzymi zapas mocy? skoro technologia w hardware z dnia na dzien sie zmienia i nie ma sensu pchac sie w jakies standardy... nie wiem dlaczego ale w sieci nie moge znalesc zadnych testow ktore opisuja jak sprawuje sie edgecam na roznego rodzaju kartach graficznych typu radeony z seri 9xxx czy nawet x1xxx lub geforce z seri 5xxx czy 6xxx czy 7xxx, nawet na quadro tego nie testowali, a na stronie producenta sa tylko napisane wymagania odnosnie rozdzielczosci ale to mi nic nie mowi czy to wszystko bedzie plynnie dzialac i na jakich ustawieniach.
krojczy
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 24, 2006 22:20

Re: Edgecam

Postprzez Grzegorz25 » mar 01, 2006 13:13

Możesz byc pewny że kupowanie wypasionej karty graficznej w tym wypadku jest niepotrzebne (w EdgeCAM-ie pracuje się przecież na pojedynczych detalach). Ja używalem tego programu na starej karcie graficznej NVIDIA (64 bity, 32 MB) i wszystko chodziło bez problemu.
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Edgecam

Postprzez adikkk » mar 21, 2006 17:53

Witam.

Ja robiłem już jakiś czas temu dyplom w EdgeCAM i bawiłem się w to początkowo na Pentium MMX 166 i karcie S3Virge 2 MB i dało się :)
W każdym razie na AMD 1600 XP i karcie GeForce 4 MX 440 64 DDR RAM nie ma najmniejszych problemów.

Pozdrawiam.
adikkk
 
Posty: 7
Dołączył(a): mar 21, 2006 17:46
Lokalizacja: Śląsk

Re: Edgecam

Postprzez krojczy » mar 21, 2006 18:34

Tak dla wiadomosci innych napisze, widzialem jak sie pracuje na EdgeCAM i Solid Edge i musze przyznac ze tam, najistotniejszy jest PROCESOR, jezeli ktos nie planuje tworzenia jakis konkretnych animacji (dynamika) to nie ma sensu pakowania sie w jakies bajeranckie rozwiazania graficzne, wystarczy w miare dobra karta, ktora poznwala na prace w duzej rozdzielczosci i przy duzej czestotliwosci odswiezania, w koncu jak juz ktos napisal tu pracuje sie na statycznych pojedynczych elementach i zadko wymaganay jest RENDERING, do ktorego potrzebna jest naprawde dobra grafa(CAD).
krojczy
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 24, 2006 22:20


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników