_

EdgeCam

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

EdgeCam

Postprzez Wnuku » mar 24, 2006 16:27

Witam
Mam taki malutki problem a zarazem prośbę.Czy jest ktoś w stanie przesłać mi cały proces technologiczny od początku do końca w edgecami'e.Potrzebuje jakigoś detalu np.korpus na frezarkę sterowaną numerycznie.Frezarka pracuje w trzech osiach i obsługiwana jest sinumericiem 802c.Potrzbne mi jest cos takiego do pracy.Jezeli mógłby mi ktoś pomóc to bardzo proszę.Moj adres mlodywnuku@wp.pl.Z góry dziekuję
Wnuku
Wnuku
 
Posty: 7
Dołączył(a): mar 20, 2006 11:21
Lokalizacja: włocławek

Re: EdgeCam

Postprzez shilkadriver » mar 28, 2006 09:14

za darmo??
i co rozumiesz pod pojeciem "caly proces"?
czy ten korpus mam se wymyslic czy dostane jakas brylke w 3d od Ciebie?
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: EdgeCam

Postprzez Marchewa » mar 31, 2006 22:22

Witam
Mam problem z programem EdgeCAM-em albo z komputerem, jeszcze nie wiem co jest przyczyną i liczę na waszą pomoc, otóż posiadam windowsa XP home edition i podczas pracy w edgeCAMie wszystko działa znakomicie dopóki nie przychodzi czas na wybór narzędzi z magazynu, ponieważ w czasie wyboru narzędzia wyskakuje windowsowy komunikat, że „Wystąpił problem z aplikacją edgecam.exe i zostanie ona zamknięta....”. Początkowo sądziłem, że to wina programu, ale sprawdziłem 3 wersje programu:
- EdgeCAM student edition ver. 8.50
- EdgeCAM evaluation ver. 7.50
- EdgeCAM ver. 9.0
I problem pojawiał się we wszystkich 3 wersjach. Proszę o pomoc jak temu zaradzić
Avatar użytkownika
Marchewa
 
Posty: 57
Dołączył(a): mar 31, 2006 22:08
Lokalizacja: Poznań

Re: EdgeCam

Postprzez shilkadriver » kwi 03, 2006 08:53

Cos mi sie zdaje ze problem nie tkwi w Edge CAM'ie tylko w Windowsie.
Sprobuj zmienic atrybuty katalogow: ToolLib, TStore i plikow: edgetool.exe oraz edgetoolselector.exe na "archiwalny". W tym momencie tylko to mi na mysl przychodzi. Jesli to nie pomoze to sprobuj zainstalowac Edge CAM'a na innym komputerze z Win XP Home Ed. i zobacz czy bedzie to samo sie dzialo. Mozliwe tez ze poprawna praca Edge CAM'a zalezy tez od tego na jakim koncie sie pracuje. Mozliwe ze jesli masz konto z ograniczeniami to Edge CAM nie bedzie chcial poprawnie dzialac, zmien ustawienia konta tak aby miala prawa administratora. Poprobuj i napisz czy pomoglo. Sprobuj tez uruchomic Edge CAM'a na Win XP Pro. jesli masz taka mozliwosc.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: EdgeCam

Postprzez Marchewa » maja 23, 2006 17:56

Długo się nie odzywałem, ale faktycznie była to wina windowsa, ponieważ na windowsie 2000 wszystko działa. Jeszcze jedno pytanie mam czy orientuje się ktoś czy programy edgeCAM i SolidEdge działają poprawnie pod FreeBSD lub Linuxem??
Avatar użytkownika
Marchewa
 
Posty: 57
Dołączył(a): mar 31, 2006 22:08
Lokalizacja: Poznań

Re: EdgeCam

Postprzez shilkadriver » maja 24, 2006 10:45

Na stronie http://www.edgecam.com/ znalazlem takie info:

---------------------------------------------------------------------------------
Supported Operating Systems
EdgeCAM supports Windows 2000 (service pack 2 and above) and Windows XP Professional. It is recommended that the latest service packs for the operating systems are installed.

EdgeCAM will install and run on Windows XP Home Edition. However, this is not recommended and we cannot guarantee to fix any EdgeCAM issues specifically relating to this operating system.

The installation program will not allow installation on Windows NT4, 95, 98 or ME.

EdgeCAM is not supported on the Windows XP Professional x64 Edition operating system.

Jak ktos nie zna angielskiego to tlumacze:

Obslugiwane systemy operacyjne
Edge CAM bedzie dzialal pod kontrola systemow Windows 2000 (z service pack'iem 2 lub wyzszym) i Windows XP Professional. Zaleca sie aby w systemie zainstalowane byly najnowsze service pack'i
Edge Cam zainstaluje sie i bedzie dzialal na Windows XP Home Edition, jednakze nie polecamy instalowania programu na tym systemie i nie mozemy zagwarantowac ze rozwiazemy problemy zwiazane z niepoprawna praca programu pod tym systemem.
Instalator nie pozwoli na zainstalowanie Edge Cam'a na systemach Windows NT4, 95, 98 i ME.
Edge Cam nie bedzie dzialal poprawnie pod kontrola systemu Win XP Professional x64 Edition

---------------------------------------------------------------------------------

Wiec niestety decydujac sie na Edge Cama jestesmy skazani na system od wujka Billa.
I nawet jest napisane, ze na WinXP Home Edition nie dziala poprawnie. A wiec wyjasniaja sie Twoje wczesniejsze problemy :)
Ostatnio edytowany przez shilkadriver sie 09, 2006 23:12, edytowano w sumie 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: EdgeCam

Postprzez John » maja 24, 2006 12:12

to raczej karta grafiki - musi miec obsługe multiple OpenGL, sam z tym niedawno walczylem :). Przy otwarciu magazynu otwiera sie kolejne okienko które wymaga obsługi OpenGL.
John
 
Posty: 105
Dołączył(a): paź 03, 2005 13:46
Lokalizacja: BiesCzady

Re: EdgeCam

Postprzez Marchewa » maja 24, 2006 15:02

To nie była wina karty mam ATI Radeon X700 i teraz na Windowsie 2000 działa bez zarzutu.
Avatar użytkownika
Marchewa
 
Posty: 57
Dołączył(a): mar 31, 2006 22:08
Lokalizacja: Poznań

Re: EdgeCam

Postprzez John » maja 24, 2006 15:16

spróbuj wgrać na XP sterowniki do Radeona z www.omegadrivers.net - u mnie pomogło
John
 
Posty: 105
Dołączył(a): paź 03, 2005 13:46
Lokalizacja: BiesCzady

Re: EdgeCam

Postprzez shilkadriver » sie 09, 2006 23:14

Marchewa: sprawdzales czy Edge Cam dziala na emulatorze Windy pod Linuksem?
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników