_

Etykietowanie polilinii

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 19, 2018 09:35

refreshmaker napisał(a):Dzięki, ale tego się właśnie obawiałem. Jeżeli to jest jedyna metoda, to jest klops. Muszę zetykietować na rysunku kilkaset polilinii, podając między innymi ich długość. A to jest niestety czasochłonne.


Rzecz jasna można to przecież zautomatyzować, jakimś lisp-em. Ale trzeba więcej informacji co i jak. Podaj więcej szczegółów.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 19, 2018 10:42

W załączniku niewielki fragment rysunku z przykładowym blokiem.

Potrzebuję zetykietować czerwone i niebieskie odcinki pomiędzy niebieskimi kółkami. Na etykiecie powinna być między innymi:
- nazwa różniąca się w zależności od koloru (np. ODCINEK_NIEBIESKI, ODCINEK_CZERWONY)
- długość odcinków
- długość odcinków pomnożona, podzielona przez jakiś współczynnik i z możliwością dodawania/odejmowania (np. długość*2,5+15,7)

Niestety, kółka nie są wstawione w węzłach polilinii, więc polilinię będę pewnie ręcznie dzielił w tych punktach.

Co do samej etykiety to myślałem o wielolinii odniesienia z blokiem.
Załączniki
TEST_01.dwg
(58.13 KiB) Pobrane 163 razy
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 19, 2018 11:23

refreshmaker napisał(a):W załączniku niewielki fragment rysunku z przykładowym blokiem.

Potrzebuję zetykietować czerwone i niebieskie odcinki pomiędzy niebieskimi kółkami. Na etykiecie powinna być między innymi:
- nazwa różniąca się w zależności od koloru (np. ODCINEK_NIEBIESKI, ODCINEK_CZERWONY)
- długość odcinków
- długość odcinków pomnożona, podzielona przez jakiś współczynnik i z możliwością dodawania/odejmowania (np. długość*2,5+15,7)

Niestety, kółka nie są wstawione w węzłach polilinii, więc polilinię będę pewnie ręcznie dzielił w tych punktach.

Co do samej etykiety to myślałem o wielolinii odniesienia z blokiem.


A ten współczynnik dodawanie i odejmowanie to jest jakieś stałe? Bo obawiam się że, to ręczna robota będzie (?)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 19, 2018 12:02

Powiedzmy, że powtarzalną wartością będzie: długość*1,06+10; inne pojedyncze przypadki można by ręcznie uzupełniać.
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 19, 2018 20:56

Ta Dam, O'Take chodzi? <klik>

ETPoly.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 20, 2018 09:42

TAK! Właśnie o takie cuda mi chodziło! Jak to zrobić, dobry człowieku?
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 23, 2018 21:31

Tutaj opis rozwiązania + parę nawiasów : https://kojacek.wordpress.com/2018/01/23/etykietowanie-polilinii/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 24, 2018 10:16

@kojacek - Dzięki. Jesteś wielki. Oszczędziłeś mi wiele godzin pracy :)
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 24, 2018 10:22

refreshmaker napisał(a):@kojacek - Dzięki. Jesteś wielki. Oszczędziłeś mi wiele godzin pracy :)

Dzięki, cieszę się że, mogłem pomóc :)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez LechoK » wrz 22, 2020 07:58

Witam serdecznie.
Odgrzebałem stary temat, ale przydał mi się w pracy.
Mam pytanie prośbę.
Czy dało by radę zmienić w etykietowaniu dane:
1) z "dł. odcinka: " na zmienną pobraną po wywołaniu komendy "(ZKN:GetRoutePosDelay)" - jest to kilometraż trasy
wywołanie w cadzie:
Polecenie: (ZKN:GetRoutePosDelay)
Wskaż punkt na trasie
Kilometraż KM 0+024 <- to zwraca cad wartość"KM 0+24" chodzi o wpisanie w etykiete
(fajnie jak udało by się to połączyć z wywołaniem określ położenie grotu strzałki lini odniesienia, bo to jest to samo miesjce)

2)oraz aby nazwa odcinka była np pobierana z warstwy na jakiej znajduje się polilinia?
wyedytowałem plik w ten sposób że jaki kolor taka - nazwa, ale to trochę pół środek -jak na razie działa.

Z góry dziękuje za pomoc.

Edit.
Dodatkowo prośba mimo ustawienia dokładnosci jednostek na 0 wpisuje dokładność 0.00 i w wymiarach ustawiłem na 0 i w format>Jednostki
jest jeszcze jakaś zmienna globalna sterująca tym?
Acad 2018PL
LechoK
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 22, 2020 07:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: MarCho