_

Etykietowanie polilinii

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Etykietowanie polilinii

Postprzez EdLord » lip 19, 2012 23:33

Hej,
Czy w Autocadzie istnieje coś takiego jak nadanie dla narysowanych polilini czegoś w rodzaju etykiet?
EdLord
 
Posty: 18
Dołączył(a): mar 09, 2012 19:53

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kruuger » lip 19, 2012 23:36

EdLord napisał(a):Hej,
Czy w Autocadzie istnieje coś takiego jak nadanie dla narysowanych polilini czegoś w rodzaju etykiet?

a co ma byc na tej etykiecie ?
mozna jakis blok z atybutami wstawiac.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez EdLord » lip 19, 2012 23:47

Może inaczej :):
Przy tworzeniu projektu często wyodrębniam dane z polilinii (długość) na cele np. list kablowych. Takie etykietowanie w miarę szybko pozwoliłoby mi tworzyć listę kablową z długościami przewodów, a etykieta odnosiłaby się np. do oznaczenia przewodu.
EdLord
 
Posty: 18
Dołączył(a): mar 09, 2012 19:53

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kruuger » lip 19, 2012 23:55

EdLord napisał(a):Może inaczej :):
Przy tworzeniu projektu często wyodrębniam dane z polilinii (długość) na cele np. list kablowych. Takie etykietowanie w miarę szybko pozwoliłoby mi tworzyć listę kablową z długościami przewodów, a etykieta odnosiłaby się np. do oznaczenia przewodu.

_EATTEXT
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez EdLord » lip 20, 2012 00:21

polecenie _EATTEXT używam :).
W projekcie gdzie mam ok. 200 przewodów, które rysuję polilinią po wyeksportowaniu danych mam do wyboru z pomocą filtrów cechy: geometrii, ogólne, różne, rysunek, wizualizacja. Niestety po wyeksportowaniu np. cechy - długość otrzymam 200 pozycji długości. Następnie już każdy z osobna przewód muszę ręcznie obrabiać (skąd, dokąd prowadzi dany przewód).

Jedyny sposób jaki kojarzę to byłoby rysowanie każdego przewodu (polilinii) w osobnej warstwie i po wyeksportowaniu cechy długość i warstwa otrzymamy takie zestawienie kablowe. Oznaczenie przewodu - długość.

Najlepsze to byłoby, aby po kliknięciu na polilinię i wybraniu właściwości była dodatkowa cecha, np. w ogólnych - opis, etykieta lub coś podobnego :).
EdLord
 
Posty: 18
Dołączył(a): mar 09, 2012 19:53

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez EdLord » lip 20, 2012 00:33

Hmm wpadłem na pomysł aby do tego używać cechy hiperłącza :). Trochę to przekłamane ale daje radę :)
EdLord
 
Posty: 18
Dołączył(a): mar 09, 2012 19:53

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez z » lip 20, 2012 10:41

EdLord napisał(a):Hmm wpadłem na pomysł aby do tego używać cechy hiperłącza :). Trochę to przekłamane ale daje radę :)

Nie kombinuj. Zrób inaczej. Utwórz blok z atrybutami, jednym z nich niech będzie pole (_field) zawierające powiązanie z jedną z polilinii (długość). Pozostałe atrybuty wykorzystaj do opisu kabla (oznaczenie, typ, trasa). Do każdego kabla dodaj taki blok. Po zmianie długości kabla masz na bieżąco zaktualizowaną długość w tabelce. Manipulując widocznością atrybutów - wyświetlasz na rysunku tylko potrzebne info. Poszczególne przekroje rysujesz oczywiście na różnych warstwach. W ułamku sekundy masz info o sumie konkretnych przekrojów (dot-zliczania-dlug-oraz-wstawiania-rzednych-z-txt-t62878-10.html)
Jeśli masz ET - _attout - i masz piękne zestawienie wszystkich drutów w excelu.
Używasz narzędzia kojacek/kruuger cadpl-zapisywanie-notatek-w-rysunku-t78051.html - pięknie lokalizujesz wszystkie etykietki kabli (lub kojacek'owe FBL)

Można też dodać dane dodatkowe do każdej polilinii przechowywanie-listy-int-w-obiektach-t78172.html?hilit=xdata
ale nie jest to tak wygodne jak blok z atrybutami (przy założeniu, że kojacek/kruuger nie wyrzeźbią jakiegoś narzędzia)
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 18, 2018 16:54

Wiem, że odgrzebuję starego kotleta, ale w tym temacie mój problem został już mniej więcej opisany.

Chciałbym powiązać atrybut bloku z polilinią:

z napisał(a):Utwórz blok z atrybutami, jednym z nich niech będzie pole (_field) zawierające powiązanie z jedną z polilinii (długość).


Ale jak to zrobić? Jak zrobić, żeby wstawiony blok w jednym z atrybutów pokazywał wartość długości jakiejś polilinii z rysunku?

W wyrażeniu _FIELD musiałaby być jakaś zmienna, odnosząca się do ID obiektu?
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez kojacek » sty 18, 2018 17:37

refreshmaker napisał(a):
Ale jak to zrobić? Jak zrobić, żeby wstawiony blok w jednym z atrybutów pokazywał wartość długości jakiejś polilinii z rysunku?

W wyrażeniu _FIELD musiałaby być jakaś zmienna, odnosząca się do ID obiektu?


Tak <klik>:

FieldAtt.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Etykietowanie polilinii

Postprzez refreshmaker » sty 19, 2018 09:27

Dzięki, ale tego się właśnie obawiałem. Jeżeli to jest jedyna metoda, to jest klops. Muszę zetykietować na rysunku kilkaset polilinii, podając między innymi ich długość. A to jest niestety czasochłonne.
Windows 10 Pro x64
AutoCAD 2012 - Polski SP2 x64
refreshmaker
 
Posty: 37
Dołączył(a): lip 22, 2013 11:17

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników