_

export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Postprzez namred » sty 10, 2006 21:33

witam.
mam zamiar poswieci troche czasu albo inventorowi albo SE, zastanawiam sie co wybrac, do tej pory dużo czasu poswięciłem na 3ds MAXa, chciałem sie dowiedziec o mozliwosc y importu i exportu z 3dmaxa do ktoregos z programów (inventor lub Solid edge)
moja wiedza na temat tych dwóch programów na razie nie jest duza dlatego prosze o pomoc. pozdrawiam
ps jak ktos ma jakies tutoriale itp to chetnie bym sie z nimi zapoznał:)
namred
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 09, 2006 00:03

Re: export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Postprzez xandra » sty 10, 2006 23:28

namred napisał(a):witam.
mam zamiar poswieci troche czasu albo inventorowi albo SE, zastanawiam sie co wybrac, do tej pory dużo czasu poswięciłem na 3ds MAXa, chciałem sie dowiedziec o mozliwosc y importu i exportu z 3dmaxa do ktoregos z programów (inventor lub Solid edge)
moja wiedza na temat tych dwóch programów na razie nie jest duza dlatego prosze o pomoc. pozdrawiam
ps jak ktos ma jakies tutoriale itp to chetnie bym sie z nimi zapoznał:)


max i inventor są produktami Autodesku
z tego co czytałem max 8 wczytuje bezposrednio pliki inventora
xandra
 
Posty: 299
Dołączył(a): paź 14, 2005 08:37
Lokalizacja: z polski

Re: export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Postprzez namred » sty 11, 2006 21:07

wlasnie to sprawdzilem i zeczywiscie mozna z inventora do 3dmax exportowac tylko cos zabrdzo nie moge w druga strone czyli z 3dmaxa do inventora. Rownież w solid edge moge eksportowac do 3ds max ale znowu ten sam problem:( nie moge z 3ds do Solid edge.
jakies propozycje? :)
namred
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 09, 2006 00:03

Re: export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Postprzez namred » sty 12, 2006 17:27

ktory z tych programow jest "lepszy" se czy invento i do ktorego jest wiecej materiałów?
namred
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 09, 2006 00:03

Re: export import z 3ds max do invetor lub Solid edge

Postprzez pszad » sty 14, 2006 16:56

Wszystko zależy od tego czy masz Nurbsy czy siatki. jeżeli to są nurbsy to możesz próbować przez IGES, ale efekty moga cię rozczarować (chyba że coś się zmieniło , ja ostatnio miałem do czynienia z Max-em 6). Jeżeli siatki to przez STL. Ale nawet jeżeli jakiś program CADowski wczytuje STL-e to można je sobie tylko pooglądać. Nie da się z nich utworzyć bryły ani powierzchni.
pszad
 
Posty: 22
Dołączył(a): paź 23, 2005 14:21


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników