_

Express Tools - instalacja

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Express Tools - instalacja

Postprzez Internal » paź 22, 2011 08:19

Zastanawiało mnie czy nie zmienić Tytułu, bo jak starzy wyjadacze kolejny raz zobaczą taki tytuł, to im włos na głowie się zjeży.
Tym razem problem z Express Tools wygląda następująco.
Mam już od dawna zainstalowanego AC Civila 2011. Do tej wersji doinstalowany został ostatnio pakiet Express Tools wprost z płyty instalacyjnej. Po doinstalowaniu pasek Expressa się nie wyświetla, a polecenia EXPRESSTOOLS czy EXPRESSMENU nie działają.
Wcześniejsze doinstalowywania odbywały się na AC Map 20.. i nie było problemu.
Czy mają Szanowni Państwo pomysł co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam
Int.
Nigdy nie jest za pozno na nauke
Internal
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 17, 2007 11:40

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez kojacek » paź 22, 2011 09:49

Internal napisał(a):Zastanawiało mnie czy nie zmienić Tytułu, bo jak starzy wyjadacze kolejny raz zobaczą taki tytuł, to im włos na głowie się zjeży.
Tym razem problem z Express Tools wygląda następująco.
Mam już od dawna zainstalowanego AC Civila 2011. Do tej wersji doinstalowany został ostatnio pakiet Express Tools wprost z płyty instalacyjnej. Po doinstalowaniu pasek Expressa się nie wyświetla, a polecenia EXPRESSTOOLS czy EXPRESSMENU nie działają.
Wcześniejsze doinstalowywania odbywały się na AC Map 20.. i nie było problemu.
Czy mają Szanowni Państwo pomysł co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam
Int.


Przyznam, że nie spotkałem się z czymś takim. Spróbuj może wczytać ręcznie poleceniem _menuload.
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez Internal » paź 22, 2011 10:06

Przez _menuload zostało doczytane menu rozwijalne Express (acetmain.cuix), ale narzędzia w dalszym nie działają.
Polecenie: burst Nieznane polecenie "BURST". Naciśnij klawisz F1 by uzyskać
pomoc.
Polecenie: flatten
Nieznane polecenie "FLATTEN". Naciśnij klawisz F1 by uzyskać pomoc.
Czy da się te expresstoolowe arxy jakoś inaczej doczytać?

Pozdrawiam
Int.
Nigdy nie jest za pozno na nauke
Internal
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 17, 2007 11:40

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez kojacek » paź 22, 2011 10:32

Internal napisał(a):Przez _menuload zostało doczytane menu rozwijalne Express (acetmain.cuix), ale narzędzia w dalszym nie działają.
Polecenie: burst Nieznane polecenie "BURST". Naciśnij klawisz F1 by uzyskać
pomoc.
Polecenie: flatten
Nieznane polecenie "FLATTEN". Naciśnij klawisz F1 by uzyskać pomoc.
Czy da się te expresstoolowe arxy jakoś inaczej doczytać?

Pozdrawiam
Int.


Co zwraca wyrażenie wpisane w linii poleceń:
Kod: Zaznacz cały
(findfile "acetmain.mnl")
???

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez Internal » paź 22, 2011 10:43

Polecenie: (findfile "acetmain.mnl")
"C:\\USERS\\ANS\\APPDATA\\ROAMING\\AUTODESK\\C3D
2011\\PLK\\SUPPORT\\acetmain.mnl"
Nigdy nie jest za pozno na nauke
Internal
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 17, 2007 11:40

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez kojacek » paź 22, 2011 11:28

Internal napisał(a):Polecenie: (findfile "acetmain.mnl")
"C:\\USERS\\ANS\\APPDATA\\ROAMING\\AUTODESK\\C3D
2011\\PLK\\SUPPORT\\acetmain.mnl"


hmm... no to jeszcze:
Kod: Zaznacz cały
 (findfile "acetauto.lsp")

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez Internal » paź 22, 2011 12:56

wynik = NIL

...samo dodanie ścieżki do ścieżek wyszukiwani jeszcze nie pomogło
plik taki oczywiście na dysku mam.
Nigdy nie jest za pozno na nauke
Internal
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 17, 2007 11:40

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez kojacek » paź 22, 2011 12:59

Internal napisał(a):wynik = NIL

...samo dodanie ścieżki do ścieżek wyszukiwani jeszcze nie pomogło
plik taki oczywiście na dysku mam.


Zatem znajdź recznie acetauto.lsp. Dodaj ścieżkę jego lokalizacji. Załaduj go.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez Internal » paź 22, 2011 13:15

I o to właśnie chodziło. Problem był na koniec już tylko z nieutrzymywaniem tej ścieżki wśród ścieżek poszukiwań, ale jak mi się wydaje zapis przestrzeni roboczej sprawę załatwił.

\bardzo, KOJACKU, dziekuję za pomoc!

Pozdrawiam
Int.
Nigdy nie jest za pozno na nauke
Internal
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 17, 2007 11:40

Re: Express Tools - instalacja

Postprzez Kudłaty » lip 17, 2012 08:39

Wiem że to zapewne banalnie proste ale wczytujemy ten acetauto.lsp poprzez wybór: zarządzaj->wczytaj aplikację->szukamy pliku-> wczytaj->zamknij-> uruchamiamy ponownie i będzie po ponownym otwarciu zakładka express tools? Czy jak to inaczej zrobić?
Czy może zarządzaj-> wczytaj aplikację-> w pakiecie uruchomieniowym elementy-> dodaj-> acetauto.lsp ?
Przepraszam za banalne pytanie ale generalnie nie jestem komputerowym orłem :oops: tym gorzej że dostęp do komputera gdzie mam tego CADa mam raz na tydzień więc teraz sprawdzić tego nie mogę.

p.s. W ogóle mam nadzieję że wszystko poprawnie wcześniej zrobiłem tzn:
panel sterowania->dodaj/usuń programy->autocad 2013->dodaj dodatki (czy coś takiego)-> zaznaczyłem express tools bo jako jedyny nie był zaznaczony->aktywuj i tyle. Uruchomiłem ponownie AC13 i nie ma zakładki :(
Avatar użytkownika
Kudłaty
 
Posty: 52
Dołączył(a): lip 03, 2012 10:50

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników