_

FANUC 0iMC

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

FANUC 0iMC

Postprzez fido » sie 03, 2006 18:23

Witam.

Mam pytanie odnośnie tego sterowania. Mianowicie jak ma się mała pojemność pamięci w tym sterowaniu (128 kilo) do programów o pojemności np 2 MB. Czy przy szybkim doczytywaniu programu z komputera przez RSa (np obróbka 3D powierzchni) maszyna nadąża doczytywać program tak by zachować płynność pracy?
Czy przez RSa można wczytać program na kartę PCMCIA zamontowaną w sterowaniu? Czy należy zrobić to np na laptopie i dopiero wtedy zamontować kartę w maszynie?

Pozdrawiam
fido
 
Posty: 65
Dołączył(a): wrz 29, 2005 20:00

Re: FANUC 0iMC

Postprzez shilkadriver » sie 07, 2006 16:03

Mialem podobne problemy z Fanuc'iem 180i (ograniczenie do 300 kilo). Przy odczycie z dysku czasem posuwy przystawaly i szarpalo maszyna bo nie nadazala z obliczaniem kodu. Rozwiazal nam problem serwisant i odblokowal ograniczenie i teraz mozemy ladowac programy do pamieci Fanuc'a o pojemnosci do 1 MB. Nie zawsze to wystarcza ale jakos sobie radze. Albo dziele obrobke (a tym samym kod) na kilka czesci, albo staram sie tak zoptymalizowac kod nc, zeby maszyna nie musiala czytac duzych ilosci danych z dysku (karty). Oczywiscie nie zawsze sie da no ale nic na to nie poradzimy... Takie sterowanie ;)
Jesli nie da sie nic zrobic zeby zwiekszyc pojemnosc pamieci sterowania to mozna pobawic sie parametrami i zmniejszyc posuwy. Wtedy maszyna ma wiecej czasu na wczytanie nastepnych wspolrzednych.
Mozesz tez zadzwonic do serwisantow i zapytac czy istnieje mozliwosc zwiekszenia pojemnosci pamieci. Mozliwe, ze sie da ale pewnie serwis se za to krzyknie sporo $
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: FANUC 0iMC

Postprzez fido » sie 07, 2006 21:43

Nie wiesz czy w sterowaniu o którym pisze można odblokować pamięć (tzn czy jest co odblokować :-) bo może to co jest to już max) Jakiego rodzaju detale robicie na tym sterowaniu z tą ilością pamięci ??
fido
 
Posty: 65
Dołączył(a): wrz 29, 2005 20:00

Re: FANUC 0iMC

Postprzez shilkadriver » sie 08, 2006 10:04

My robimy formy na 3-osiowce, tak wiec w wiekszosci przypadkow jest to frezowanie plaszczyzn 3D - stad tak dlugie kody nc.
A czy da sie zwiekszyc u Ciebie ilosc pamieci to nie wiem. Zadzwon do serwisu odpowiedzialnego za twoja maszyne, przedstaw im problem i sie dowiedz. Powinni udzielic Ci takich informacji.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników