_

format pliku STEP/STP

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

format pliku STEP/STP

Postprzez maciek.z » lip 13, 2012 11:57

witam
1. jak w temacie jaka jest różnica pomiedzy formatami step i stp?
potrzebuje wysłąc model bryły klinetow w formacie stp
solid works zapisuje mi plik w formacie step ale przy zapisywaniu jest on łamany na stp.
klient twierdzi ze nie moze otworzyc tego pliku step i chce stp.
2. Ewentualnie jak zapisać w solid worksie plik w formacie stp. ?
3. Ewentualnie jak przekonwertować plik stp na step?

dziękuje
maciek.z
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 13, 2012 11:51

Re: format pliku STEP/STP

Postprzez maciek.z » lip 13, 2012 11:58

3. tzn jak przekonwertowac step na stp.. o ile to niejest to samo bo niewiem ???
maciek.z
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 13, 2012 11:51

Re: format pliku STEP/STP

Postprzez MYCA » lip 13, 2012 14:02

------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3277
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: format pliku STEP/STP

Postprzez Montana22 » lut 25, 2018 21:55

Cześć nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj :)
Powiedzcie mi czy jest możliwość zmiany formatu pliku SLDPRT na STL. Chodzi o to, że skończyła mi się licencja na SolidWorks i nie mam w czym teraz zapisać do stl. Jest mi to potrzebne, żeby wrzucić bryłę do EdgeCAM'a. Chyba, że problem leży gdzieś indziej. Komunikat z EdgeCAM wyskakuje, że plik zawiera bryłę z nieobsługiwanej wersji programu CAD.
Montana22
 
Posty: 2
Dołączył(a): lut 25, 2018 21:42

Re: format pliku STEP/STP

Postprzez NewJoker » lut 26, 2018 02:50

Są różne niezależne programiki, które tu umożliwiają. Tutaj kilka przykładów: https://grabcad.com/questions/how-do-i- ... e-into-stl

Najprościej będzie przez online converter, bo unikniesz instalacji nowego softu.
NewJoker
 
Posty: 359
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: format pliku STEP/STP

Postprzez bildder » lut 26, 2018 18:39

Montana22 napisał(a):Cześć nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj :)
Powiedzcie mi czy jest możliwość zmiany formatu pliku SLDPRT na STL. Chodzi o to, że skończyła mi się licencja na SolidWorks i nie mam w czym teraz zapisać do stl. Jest mi to potrzebne, żeby wrzucić bryłę do EdgeCAM'a. Chyba, że problem leży gdzieś indziej. Komunikat z EdgeCAM wyskakuje, że plik zawiera bryłę z nieobsługiwanej wersji programu CAD.


Mogę Ci to zapisać. Podeślij na maila: keska@cadvantage.pl z dopiskiem, jakie parametry stla.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1284
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników