_

[Solid Edge] Formatowanie tolerancji

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Solid Edge] Formatowanie tolerancji

Postprzez paszkot » sie 26, 2018 20:47

Dzień dobry.

Czy jest możliwe takie sformatowanie wymiaru literowo-liczbowego
oraz odpowiedniego nagłówka kolumny w tabelce jak w załączonym rysunku?
Czy jest możliwe sformatowanie tolerancji z użyciem indeksu górnego i indeksu dolnego?
To co zostało przedstawione na rysunku to fotomontaż uzyskany przez dołożenie
pola tekstowego z tolerancjami. Niestety przy tym sposobie każda zmiana położenia wymiaru
lub tabelki powoduje "rozjechanie się" literowego wymiaru nominalnego i tolerancji.

Rysunek wykonano przy użyciu programu Solid Edge ST7.
Załączniki
Rysunek do zapytania o formatowanie tolerancji.jpg
paszkot
 
Posty: 4
Dołączył(a): sie 26, 2018 19:09

Re: [Solid Edge] Formatowanie tolerancji

Postprzez gambolo » sie 27, 2018 09:42

Wymiar na rysunku można zrobić przez małe oszustwo:

Kliknij wymiar prawym -> opcja: pokaż wszystkie nazwy
Wymiar zmienia Ci się na oznaczenie kodowe np. V1234
Zmień jego nazwę na H
Wymiar ustaw w opcjach (typ wymiaru) na tolerancje jednostek. Ustaw jednostki.
(jedyny minus że to zmienna systemowa więc będzie ci wszystkie wymiary tak pokazywał nawet na innych rysunkach)

Tabelka raczej nierealne. Zrób w np. Wordzie tabelkę z oznaczeniem zrobionym w edytorze równań i wstaw jako obiekt osadzony (będzie edytowalny w oknie w razie potrzeby).

Schowek02.jpg


.......................
Proponuje Ci odpuścić umieszczanie tolerancji na wymiarze H a tabelkę wstawić z worda. Będzie najszybciej i najmniej problemów.
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge] Formatowanie tolerancji

Postprzez paszkot » sie 27, 2018 18:50

gambolo napisał(a):Wymiar na rysunku można zrobić przez małe oszustwo:

Kliknij wymiar prawym -> opcja: pokaż wszystkie nazwy
Wymiar zmienia Ci się na oznaczenie kodowe np. V1234
Zmień jego nazwę na H
Wymiar ustaw w opcjach (typ wymiaru) na tolerancje jednostek. Ustaw jednostki.
(jedyny minus że to zmienna systemowa więc będzie ci wszystkie wymiary tak pokazywał nawet na innych rysunkach)

Tabelka raczej nierealne. Zrób w np. Wordzie tabelkę z oznaczeniem zrobionym w edytorze równań i wstaw jako obiekt osadzony (będzie edytowalny w oknie w razie potrzeby).

Schowek02.jpg


.......................
Proponuje Ci odpuścić umieszczanie tolerancji na wymiarze H a tabelkę wstawić z worda. Będzie najszybciej i najmniej problemów.


Dzień dobry

Normalnie gdy tworzę tabelki to parametryzuję tylko część wymiarów, a pozostałe wymiary są stałe
i wyświetlane jako wymiar liczbowy, w związku z czym nie bardzo się tu da użyć opcji pokaż wszystkie nazwy
dostępnej pod prawym klawiszem, ponieważ opcja ta zmienia wszyskie wymiary na rysunku - no chyba że da się
to zrobić tylko z wybranym wymiarem.
Jeśli chodzi o tolerancję w tabelce, to miałem nadzieję, że można tu użyć kodów formatujących,
podobnie jak to jest możliwe przy umieszczaniu uwag.
(np. wpisanie w polu tekstu uwagi ciągu H%{/ST+0,05^0} wyświetla wymiar literowy i tolerancję w sposób tradycyjny)
Być może istnieją takie kody formatujące działające w tabelce i przy wymiarze i ktoś może się podzielić wiedzą.
Jeśli chodzi o osadzanie dokumentów Worda czy Excella to ja raczej tego ostatnio unikałem,
ponieważ nie chciałem tworzyć rysunków przy użyciu dwóch czy więcej programów tylko w samym Solid Edge.
(ale muszę przyznać, że moi koledzy dalej tak robią).
Co do opuszczania tolerancji przy wymiarze, to w firmie od czasów kalki i ołówka tolerancja przy tolerowanym
wymiarze literowym zawsze była i mnie też się wydaje, że tak jest lepiej.

Dziękuję za odpowiedź i zachęcam innych do uwag.
Być może czyta to ktoś z osób zajmujących się rozwojem programu,
i rozważy wprowadzenie w nowej wersji programu tolerancji przy wymiarze literowym (parametrycznym)
i odpowiedniego formatowania i wyświetlania tolerancji czy to w tabeli "zwykłej" czy też tabeli rodziny części, itp.
(Zachęcam w szczególności osoby z Siemensa, GMSystem, CAMDivision, CADOR i innych)
paszkot
 
Posty: 4
Dołączył(a): sie 26, 2018 19:09


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników