marcin_gracz napisał(a):Witam
(....)zakładając ze taka formę robi się ok 40 godzin na maszyni (stosunkowo prostą)
(...)
Nawet jeżeli kupisz gotowy korpus-zestaw z Bytowa lub Hasco za te 20 tys PLN, to ze względu na specyfikę Twojej wtryskarki i wypraskli która ma być w tej formie wykonywana, musisz w nim wykonać:
1. Przyłączenie zespołu wypychającego Twojej formy do zespołu wypychającego wtryskarki.
2. Cały układ chłodzenia lub termostatowania części formujących Twojej formy.
3.Conajmniej tuleję wtryskową bo jej kształt warunkuje Twoja wtryskarka.
4.Conajmniej w jednej płycie formującej musisz wykonać:
a/ profil formujący kształt Twojej wypraski
b/ kanały doprowadzające tworzywo do Twojej wypraski.
W oparciu o swoje 30 letnie doświadczenie napiszę Ci że te 40 godzin to nie wystarczy na wakonanie układu chłodzenia w ( w obu płytach formujących) a gdzie reszta. Przy czm ja tutaj piszę o najprostszej formie.
Formie bez:
-Wymiennych wkładek formujących
-Wymiennych wstawek do wkładek formujących
-rdzeni wysuwanych z wypraski
-rdzeni wykręcanych z wypraski
-zaprasek metalowych zalewanych w wyprasce
-stempli osadzonych w płytach
-matryc osadzonych w płytach
-wielu gniazd formujących
-stempli pracujących wielotaktowo
-matryc pracujących wielotaktowo
-Wypychaczy pracujących wielotaktowo
-rdzeni wyjmowanych z wypraski na pomocniczym stanowisku
-suwaków z napędem mechanicznym
-suwaków z napędem hydraulicznym
-zespołu sprężyn wymuszających ruch elementów formujących przy "wydobywaniu" wypraski z gniazda formującego
-systemu doprowadzenia płynnego tworzywa go gniazda formującego specjalnymi kanałami ( termostatowanymi).
-dysz samozamykających.
-chromowania i polerowania powierzchni formujących aby uzyskać transparentność wypraski.
Bo te wszystkie elementy powodują że forma może kosztować i 5 tys godzin pracy w Narzędziowni.
Tak że wrzucenie wszystkich form do jednego worka i mówienie o formach ja bym porównał do wrzucenia wszystkich pojazdów do jednego worka i potem o nich mówieniu. A w tym worku byłaby i hulajnoga i ferrari Schumahera.
Pozdrawiam- szczególnie Koleżanki Kolegów (często z Zarządów Firm) tylko czytających faktury za zakupione formy bo głównie o Nich myślałem pisząc ten post.