_

Generator ram INVENTOR

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Generator ram INVENTOR

Postprzez K_2017 » lis 09, 2017 12:37

Witam.
Mam mały problem jeżeli chodzi o rysowanie i dokumentację konstrukcji ramowej.
Załóżmy że mamy konstrukcję formie sześcianu, którą wykonujemy tak że robimy 6 ramek a poskładamy ją do kupy.
Gdybym to chciał narysować w INVENTORZE to powstanie mi jedna rama (jak na rysunku), ale do rozbicia tego na poszczególne ramki muszę tworzyć nowe widoki i w każdym wyłączać niepotrzebne profile. Znowu jak narysuję każdą ramkę osobno to nie jestem w stanie tego sprawdzić razem wytrzymałościowo (analiza ramy).
Czy jest jakiś sposób aby w jednym pliku zespołu rysować/dodawać oddzielne ramy?
Załączniki
rama prawa.bmp
rama prawa.bmp (789.87 KiB) Przeglądane 698 razy
K_2017
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 09, 2017 12:33

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez tomaszjar » lis 10, 2017 18:29

za mocno kombinujesz, jednym modelem konstrukcji i obliczeń nie ogarniesz
najczęściej modele konstrukcyjne nie są bezpośrednio wykorzystywane w obliczeniach.
Do obliczeń robi się oddzielne modele np: pozbawione szczegółów konstrukcyjnych
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 310
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez K_2017 » lis 10, 2017 23:01

Witam,
To juz nie chodzi nawet o obliczenia, ale załóżmy że mamy konstrukcję z czterech osobnych ram, które chcemy osobno zwymiarowac, ale nie możemy profili tych ram np poprzycinać względem siebie, połaczyć naroznikiem 45 stopni itp (coś jak osobne bryły w konstrukcji blachowej, rysujemy blache która składa się z wielu brył, łatwo przycinamy dopasowujemy narozniki a na koniec możemy stworzyć dokumentację kazdej bryły z osobna)
K_2017
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 09, 2017 12:33

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez Fighter4321 » lis 11, 2017 09:08

Wydaje mi się, że można zrobić coś takiego, że rysujesz ramę jako całość, a później jak juz sobie ją poprzycinasz to dzielisz ją na mniejsze ramy. Kojarzy mi się polecenie "wyprowadź", że do tego służy, ale nie jestem pewien. Zapewne Tomaszjar będzie wiedział :P
Fighter4321
 
Posty: 70
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez K_2017 » lis 11, 2017 23:31

Dzięki za podpowiedz, sprawdzę.
Pozdrawiam.
K_2017
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 09, 2017 12:33

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez K_2017 » lis 17, 2017 09:35

Niestety nic takiego nie znalazłem :(
K_2017
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 09, 2017 12:33

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez tomaszjar » lis 17, 2017 17:00

Witam
Zrób to przez obniżenie poziomu w zespole.
Robisz ramę w całości, docinasz, a potem dzielisz ją na segmenty - podzespoły

Zaznacz kształtowniki w drzewku - PPM, Komponent, Obniż poziom...
i masz ramę podzieloną na podzespoły
2017-11-17 15_51_45-Marking Menu.jpg


jak robisz podzespół wybierz szablon Standard.iam (chyba że chcesz spawany)
2017-11-17 15_55_28-Autodesk Inventor Professional 2018 - [zesp13.iam].jpg


widać że są 2 podzespoły
2017-11-17 15_55_40-Autodesk Inventor Professional 2018 - [zesp13.iam].jpg
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 310
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Generator ram INVENTOR

Postprzez K_2017 » lis 21, 2017 11:17

Witam,
Właśnie o to mi chodziło.
Dziękuję za pomoc.
K_2017
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 09, 2017 12:33


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników