_

GSTARCAD - 2 pytania

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez high.level.life » wrz 20, 2020 12:25

Witam wszytkich, jestem tutaj nowa.

Mam pytania odnośnie GSTARCAD-a, wersja 2019, PL, używam jej w pracy:
1. Jak zrobić, aby projekty w dwg otwierały mi się w kolejnych zakładkach, a nie w nowych oknach? Coś mi się kiedyś przestawiło, zmieniło i nie wiem jak do tego wrócić.

2. Mam ustawiony autozapis co 20 minut i gdy autozapisuje, to przerywa mi pracę bo potrzebuje kilka, kilkanaście sekund na to (leci na dole taki zielony pasek).Jak zrobić, aby zapisywał moją pracę co kilka, kilkanaście minut, a jednoczesnie nie przerwywał pracy? W ZWCADzie nie było tego problemu, a zapisywał też automatycznie.

Proszę uprzejmie o pomoc.
Ostatnio edytowany przez high.level.life, wrz 27, 2020 20:57, edytowano w sumie 1 raz
high.level.life
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 20, 2020 12:20

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez miro88 » wrz 20, 2020 15:02

Jak poniżej:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg (46.19 KiB) Przeglądane 308 razy

Schowek02.jpg
Schowek02.jpg (54.48 KiB) Przeglądane 308 razy
miro88
 
Posty: 112
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez high.level.life » wrz 20, 2020 17:42

Dziekuję za odpowiedź i zrzuty z ekranu.
Jednakże jak dam co 5 minut autozapis, to chyba jeszcze częściej mi będzie przerywało pracę na autozapis (zielony pasek na samym dole postępu zapisu). Choć sprawdzę to zaraz.

Natomiast co do otwierania rysunków każdy w innym okienku, to miałem zaznaczoną tą opcję, a mimo tego jest ten problem. Problem polega na tym, że nie w jednym otwartym programie GStarCAD się otwierają rysunki, tylko za każdym razem otwiera się nowy GStarCAD.

Mam też problem z funkcją cofnij, bo gdy się cofa, np. CTRL+Z, to cofa nie faktyczne rzeczy które się narysowało, zrobiło, tylko również widok na jakim się było. Jest to mocno irytujące.
high.level.life
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 20, 2020 12:20

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez miro88 » wrz 21, 2020 22:54

Pomoc techniczna:
12 419 80 21
pomoc@gstarcad.pl
miro88
 
Posty: 112
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez pTr » wrz 25, 2020 07:12

high.level.life napisał(a): za każdym razem otwiera się nowy GStarCAD

Otwieraj w gstarcad launcher.
Wciśnij shift i trzymając kliknij prawym na plik dwg. Wybierz "otwórz za pomocą" a następnie "GstarCAD Launcher".
Jeśli nie będzie na liście - to musisz odszukac w folderze w którym zainstalowany jest GstarCAD.
pTr
 
Posty: 1
Dołączył(a): gru 11, 2015 13:07

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez MarinB » wrz 26, 2020 16:26

W moim przypadku zadziałało rozwiązanie podane przez miro88. Diękuję za wskazówki :)
MarinB
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 26, 2020 16:16
Lokalizacja: Toruń

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez high.level.life » wrz 27, 2020 20:50

pTr napisał(a):
high.level.life napisał(a): za każdym razem otwiera się nowy GStarCAD

Otwieraj w gstarcad launcher.
Wciśnij shift i trzymając kliknij prawym na plik dwg. Wybierz "otwórz za pomocą" a następnie "GstarCAD Launcher".
Jeśli nie będzie na liście - to musisz odszukac w folderze w którym zainstalowany jest GstarCAD.


Działa, faktycznie, super! Mają ludzie łby nie od parady. :) Dziękuję.
high.level.life
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 20, 2020 12:20

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez high.level.life » wrz 27, 2020 20:56

Mam jeszcze takie 3 pytania odnośnie GSTARa (2019), PL, professional, które mnie gnębią i nie potrafię sobie z tym poradzić sam, a jest to irytujące:

1. Jak zrobić grupowanie jakiś narysowanych obiektów na stałe. Na przykład mam swój szablon narysowanej wanny albo fotela. I gdy chcę je zastosować do kolejnych moich aranżacji wnętrz, to jak się je przesuwa, to są rozgrupowane, rozbite, nie są całością, a pojedycznymi liniami. Gdy kliknę grupuj, to jest OK. Ale potem znowu są rozgrupowane.

2. Gdy klikam wstecz (CTRL+Z), to nie cofa mi tylko moich faktycznych wykonanych kroków, np. narysowanych kolejno linii, tylko też cofa mnie uwzgledniając widoki jakie mialem na ekranie.

3. Czy istnieje juz coś takiego, że gdy mam narysowaną na rzucie z góry (2D) łazienkę, czy kuchnię albo taras, to da się jakoś zaznaczyć takie pomieszczenie i aby tam wstawiło płytki (kratkę) lub deski tarasowe (równoległe linie)? Tak, aby najlepiej nie nachodziły na obiekty w środku tego pomiesczenia (czyli na umywalkę, stół, wannę, itp.)?

Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi, jeżeli ktoś spotkał się już z podobnymi problemami i jest w stanie mi pomóc.
high.level.life
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 20, 2020 12:20

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez miro88 » wrz 27, 2020 21:47

ad1) Utwórz blok
ad2) Listę ostatnio wykonanych operacji widać poniżej:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg (58.88 KiB) Przeglądane 128 razy

ad3) Utwórz blok, a potem wstaw blok
miro88
 
Posty: 112
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka

Re: GSTARCAD - 2 pytania

Postprzez high.level.life » wrz 28, 2020 18:51

miro88 napisał(a):ad1) Utwórz blok
ad2) Listę ostatnio wykonanych operacji widać poniżej:
Schowek01.jpg

ad3) Utwórz blok, a potem wstaw blok


Bardzo dziękuję, będę dzisiaj testował te rozwiązania. Domyślam się, że będzie lepiej i zadziała, usprawni to przyszpieszy moją pracę i zmniejszy poziom irytuacji. :)
high.level.life
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 20, 2020 12:20


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników