_

GstarCAD - ktoś używa?

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez GregoryKi » lis 18, 2016 07:55

GstarCad niestety, ale jest to program oparty na ukradzionym kodzie IntelliCad. Odbyła się już sprawa sądowa w Stanach, którą przegrali. No niestety, ale warto też je sprawdzać pod względem prawnym. U ZWSOFT wcześniejsze bezpodstawne zarzuty rozwiązane zostały w Hadze, a sąd wydał prawomocny wyrok, oddalając wszystkie zarzuty, oraz nakazując przeprosiny dla ZWSOFTu.
GregoryKi
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 18, 2016 07:45

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez kojacek » lis 18, 2016 08:11

GregoryKi napisał(a):GstarCad niestety, ale jest to program oparty na ukradzionym kodzie IntelliCad. Odbyła się już sprawa sądowa w Stanach, którą przegrali. No niestety, ale warto też je sprawdzać pod względem prawnym. U ZWSOFT wcześniejsze bezpodstawne zarzuty rozwiązane zostały w Hadze, a sąd wydał prawomocny wyrok, oddalając wszystkie zarzuty, oraz nakazując przeprosiny dla ZWSOFTu.


Przeprosiny przeprosinami, ale ZSoft zdaje się, może handlować tylko wersją Classic, która to funkcjonalnie odpowiada AutoCAD-owi mniej więcej 2000. Wszystkie swoje późniejsze wersje musiał wycofać (to taki ukłon (miły gest) za przeprosiny). Jego wersja 2017 cały czas jest wersją Beta, a z tego co się słyszy w dość kiepskiej formie.

No a właśnie - jak to jest z IntelliCAD-em? Jeśli nie GStarCAD, nie ZwCAD - ktoś ma opinie?
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5243
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez bobroy » lis 18, 2016 09:34

GregoryKi napisał(a):GstarCad niestety, ale jest to program oparty na ukradzionym kodzie IntelliCad. Odbyła się już sprawa sądowa w Stanach, którą przegrali. No niestety, ale warto też je sprawdzać pod względem prawnym. U ZWSOFT wcześniejsze bezpodstawne zarzuty rozwiązane zostały w Hadze, a sąd wydał prawomocny wyrok, oddalając wszystkie zarzuty, oraz nakazując przeprosiny dla ZWSOFTu.


Ale cały czas GstarCAD jest rozwijany i ma się dobrze. Od grudnia będzie przecież już wersja 2017. Proszę o opinie użytkowników GstarCAD. A to, że jeden producent coś ukradł drugiemu ma w tej chwili drugorzędne znaczenie.

Wracając do mojego pierwszego postu mam jeszcze pytanie do osób projektujących instalacje elektryczne. Czy w swojej pracy, w projektach wielobranżowych, przy koordynacjach, zdarzało się wam rysowanie instalacji elektrycznych w 3D? Chodzi głównie o trasy kablowe, szynoprzewody.
bobroy
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 16, 2016 10:25

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez gregi08 » lis 18, 2016 09:45

kojacek napisał(a):No a właśnie - jak to jest z IntelliCAD-em? Jeśli nie GStarCAD, nie ZwCAD - ktoś ma opinie?


Z punktu widzenia programisty Lisp - BricsCAD. Jako jedyni dodają nowe funkcje do Lispa, gdyby jeszcze mieli odpowiednik VLIDE to przebiliby przyjemnością pracy AutoCADa.
Dla użytkownika BricsCAD wyróżnia się tym, że jest inny - nie jest to typowy klon AC. Obrali też swój indywidualny kierunek rozwoju - m.in. obiekty BiM jako bloki dynamiczne z parametrami.
gregi08
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 31, 2014 11:20

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez kojacek » lis 18, 2016 11:16

gregi08 napisał(a): Z punktu widzenia programisty Lisp - BricsCAD. Jako jedyni dodają nowe funkcje do Lispa, gdyby jeszcze mieli odpowiednik VLIDE to przebiliby przyjemnością pracy AutoCADa.


To wygląda (przyznam) rzeczywiście interesująco: https://www.bricsys.com/bricscad/help/en_US/CurVer/DevRef/index.html?page=source%2FLISP_OverView.htm
Dużo rzeczy wygląda atrakcyjnie, jednak jest pewna obawa, którą nazwać można "syndromem zamkniętego osiedla". Wygląda na to że wiele małych aplikacji, usprawnień, czy też najprostszych nawet makr, w skrajnych przypadkach musiałoby mieć co najmniej dwie wersje - dla BricsCAD-a, i dla reszty świata... czyli AutoCAD-a, i "młodszych braci".
Niewątpliwą zaletą wszelkich klonów jednak, jest chęć uzyskania maksymalnej zgodności z AutoCAD-em. Dotyczy to trzech płaszczyzn: zgodności dwg / interfejsu i api właśnie.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5243
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez gregi08 » lis 18, 2016 11:52

kojacek napisał(a):Dużo rzeczy wygląda atrakcyjnie, jednak jest pewna obawa, którą nazwać można "syndromem zamkniętego osiedla".


Dopóki poruszasz się w świecie standardowych funkcji Auto- i VisualLisp działających w AC to nie napotkasz na ten problem. Oczywiście jeżeli wykorzystasz nowe, lispowe funkcje z BricsCAD (zdefiniowane pewnie jako LispFunction z poziomu ObjectArx) to nie zadziałają one w pozostałych programach, jednak uważam to za sytuacje marginalną.

Zaletą BricsCADa jest automatyczne obszerne komunikowanie o napotkanych błędach (coś na na kształt back trace, znane jako (vl-bt)) i jakby to napisać, wrażenie, że starają się dodać coś od siebie do świata DWG.
gregi08
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 31, 2014 11:20

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez ziele_o2k » lis 18, 2016 12:59

gregi08 napisał(a):
kojacek napisał(a):Dużo rzeczy wygląda atrakcyjnie, jednak jest pewna obawa, którą nazwać można "syndromem zamkniętego osiedla".


Dopóki poruszasz się w świecie standardowych funkcji Auto- i VisualLisp działających w AC to nie napotkasz na ten problem.

Niestety nie do końca... Są przypadki, że ta sama funkcja (podstawowa - lispowa) zwraca różne rzeczy w AC i BrisCadzie.
Przykładem może być funkcja textbox, w AC zwraca współrzędne bez uwzględnienia początkowych i końcowych spacji, natomiast w Briscadzie zwraca (co jest według mnie logiczne) współrzędne z uwzględnieniem początkowych i końcowych spacji.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 487
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez bobroy » lis 18, 2016 13:27

Chyba nie w tym kierunku poszły posty. Prosiłbym jednak o uwagi nt pracy w GstarCADzie.
bobroy
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 16, 2016 10:25

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez aleksanderr » lis 23, 2016 13:46

GregoryKi napisał(a):GstarCad niestety, ale jest to program oparty na ukradzionym kodzie IntelliCad. Odbyła się już sprawa sądowa w Stanach, którą przegrali. No niestety, ale warto też je sprawdzać pod względem prawnym. U ZWSOFT wcześniejsze bezpodstawne zarzuty rozwiązane zostały w Hadze, a sąd wydał prawomocny wyrok, oddalając wszystkie zarzuty, oraz nakazując przeprosiny dla ZWSOFTu.


Skoro sąd oddalił wszystkie zarzuty, to dlaczego ZWSOFT wycofał wszystkie wersje, wracając do Classica? Spójrzmy prawdzie w oczy, gdyby byli niewinni nie musieliby tego robić. Koniec kropka. ;) W rezultacie z powodu "nieautoryzowanego pożyczenia" kodu programiści ZWSOFT musieli na kolanie w kilka miesięcy składać całkowicie nowy silnik, po czym próbują nas przekonać, że będzie działał prawidłowo i wszystko jest w porządku. Przykro mi, ale w dobie internetu to nie przejdzie.

Prawda jest taka, że ZWCAD 2017 z przyzwoitego programu, który przyznaję ceniłem jako dobry alternatywny CAD stał się softem niestabilnym i pełnym błędów, który irytuje podczas użytkowania do tego stopnia, że uniemożliwia normalną pracę. Moim zdaniem, po gruntownym przetestowaniu nie weźmie go pod uwagę nikt poważnie myślący o projektowaniu. Nie nadaje się nawet dla studentów. Trochę współczuję ZWSOFT, bo na dłuższą metę spoglądając na coraz liczniejszą konkurencję, nie mają szans na rynku.

bobroy napisał(a):Chyba nie w tym kierunku poszły posty. Prosiłbym jednak o uwagi nt pracy w GstarCADzie.


Osobiście nie korzystałem z GstarCAD, ale słyszałem że jako program do 2D spisuje się bardzo dobrze.
aleksanderr
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 31, 2014 01:45

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez krzysztofel » lis 23, 2016 22:35

GregoryKi napisał(a):GstarCad niestety, ale jest to program oparty na ukradzionym kodzie IntelliCad. Odbyła się już sprawa sądowa w Stanach, którą przegrali. No niestety, ale warto też je sprawdzać pod względem prawnym. U ZWSOFT wcześniejsze bezpodstawne zarzuty rozwiązane zostały w Hadze, a sąd wydał prawomocny wyrok, oddalając wszystkie zarzuty, oraz nakazując przeprosiny dla ZWSOFTu.


:) angielski się kłania Panie kolego. Na internecie jest wyraźnie napisane, że to GstarCAD zrobił proces IntelliCad'owi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. GstarCAD mogę polecić każdemu - jest prawie wierną kopią AutoCAD'a!
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 124
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników