_

GstarCAD - ktoś używa?

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez bobroy » lis 16, 2016 11:18

Witam,
Zajmuję się projektowaniem instalacji elektrycznych wewnętrznych, żadnych sieci kablowych, żadnych linii napowietrznych, czasem też instalacje teletechniczne wewnętrzne. Na co dzień w pracy używam AutoCADa LT 2015, ale przymierzam się do zakupu programu CAD na własny użytek.
Czy ktoś z was używa lub używał GstarCAD-a i może się podzielić spostrzeżeniami nt tego programu?
bobroy
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 16, 2016 10:25

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez ziele_o2k » lis 16, 2016 16:34

Jakiś czas temu testowałem ZWCADa i Gstarcada (wersje jakoś z początku 2015 roku).
Nie było za bardzo różnicy. Potem padła decyzja na ZWCada (jak się ostatnio okazuje - błędna), ale na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy.
Porównać z AC LT bo program bez lispa to dla mnie nie program (Gstar ma :) )

Teraz planuję ponownie testować Gstarcada, może jakoś na dniach zainstaluję wersję testową i powiem co i jak.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez bobroy » lis 16, 2016 17:00

ziele_o2k napisał(a):Jakiś czas temu testowałem ZWCADa i Gstarcada (wersje jakoś z początku 2015 roku).
Nie było za bardzo różnicy. Potem padła decyzja na ZWCada (jak się ostatnio okazuje - błędna), ale na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy.
Porównać z AC LT bo program bez lispa to dla mnie nie program (Gstar ma :) )

Teraz planuję ponownie testować Gstarcada, może jakoś na dniach zainstaluję wersję testową i powiem co i jak.


Też testowałem GstaraCADa. Szkoda, że to tylko 14 dni. Moje spostrzeżenia są takie: praca i wygląd jak w AC LT. Bez problemu usiadłem i zrobiłem w nim projekt. Na plus, to że m.in. można zmienić wstążkę na klasyczne menu z listy wyboru.
Chodzi mi raczej o wypowiedź osób, które pracują w nim dłużej niż okres testowy i na co dzień.
bobroy
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 16, 2016 10:25

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez ziele_o2k » lis 16, 2016 17:16

bobroy napisał(a):Na plus, to że m.in. można zmienić wstążkę na klasyczne menu z listy wyboru.

A autocadzie LT też możesz to zrobić.
Tutaj link jak to zrobić:
http://nolifestyle.com/autocad-2015-klasyczny-obszar-roboczy/
bobroy napisał(a):Chodzi mi raczej o wypowiedź osób, które pracują w nim dłużej niż okres testowy i na co dzień.
Z chęcią też poczytam :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez bobroy » lis 16, 2016 18:06

ziele_o2k napisał(a):
bobroy napisał(a):Na plus, to że m.in. można zmienić wstążkę na klasyczne menu z listy wyboru.

A autocadzie LT też możesz to zrobić.
Tutaj link jak to zrobić:
http://nolifestyle.com/autocad-2015-klasyczny-obszar-roboczy/

wiem, robiłem tak :-)
bobroy
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 16, 2016 10:25

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez ziele_o2k » lis 17, 2016 08:57

bobroy napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):
bobroy napisał(a):Na plus, to że m.in. można zmienić wstążkę na klasyczne menu z listy wyboru.

A autocadzie LT też możesz to zrobić.
Tutaj link jak to zrobić:
http://nolifestyle.com/autocad-2015-klasyczny-obszar-roboczy/

wiem, robiłem tak :-)


Czytaj co napisałem :) ten sam link dałem w swoim poście :D

Edit:
Sory, nie zuważyłem że źle quote było zrobione :P
Ostatnio edytowany przez ziele_o2k, lis 17, 2016 09:44, edytowano w sumie 1 raz
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez cashan » lis 17, 2016 09:09

bobroy napisał(a):Potem padła decyzja na ZWCada (jak się ostatnio okazuje - błędna),.


Heyka - możesz napisać coś więcej dlaczego "błędna" :?: ?
cashan
 
Posty: 199
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez kojacek » lis 17, 2016 09:28

cashan napisał(a):
bobroy napisał(a):Potem padła decyzja na ZWCada (jak się ostatnio okazuje - błędna),.


Heyka - możesz napisać coś więcej dlaczego "błędna" :?: ?


Poczytaj: https://forum.cad.info.pl/forum/57-zwcad-2017/
Być może, to właśnie: nieustająca wersja Beta, która nie jest nawet na poziomie Alpha... Co poprawią jedną rzecz, to okazuje się że dwie inne skopane...
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5222
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez cashan » lis 17, 2016 10:43

A nie - to faktycznie 2017 czyli próba życia bez kodu wiadomego pochodzenia w źródle faktycznie wygląda słabo.
Ale sam osobiście używam 2015+ (nie do kupienia juz obecnie:)) i sobie chwale, dlatego tez jestem zaskoczony opinia kolegi...
cashan
 
Posty: 199
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02

Re: GstarCAD - ktoś używa?

Postprzez ziele_o2k » lis 17, 2016 11:43

cashan napisał(a):A nie - to faktycznie 2017 czyli próba życia bez kodu wiadomego pochodzenia w źródle faktycznie wygląda słabo.
Ale sam osobiście używam 2015+ (nie do kupienia juz obecnie:)) i sobie chwale, dlatego tez jestem zaskoczony opinia kolegi...

No właśnie mi chodziło o 2017, że nie są wstanie wydać nowej wersji (działającej).
2015+ miało swoje braki (z punktu widzenia Lispa i nie tylko) i miałem nadzieję, że 2017 da radę to poprawić. Jest jak jest i dlatego zastanawiam się nad Gstarcadem, który jest aktualizowany.
Kiedy ZWSoft się ogarnie z 2017, tego nie wiemy i dlatego napisałem, że decyzja błędna...
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników