_

GWINT 3D

Zagadnienia inżynierskie: problemy w oderwaniu od konkretnej aplikacji.

GWINT 3D

Postprzez adamjankowski » sty 14, 2008 00:59

witam!

Zaczynam rysować w autocadzie. Prosze o instrukcje jak narysować gwint na śrubie w 3d? nie mam na to pomysłu:/ dzieki za info
adamjankowski
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 11, 2008 18:28

Re: GWINT 3D

Postprzez Afro22 » lut 10, 2008 19:03

KRETYN - bez obrazy wiecej nie musze pisac
Afro22
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 08, 2007 17:03
Lokalizacja: Piła

Re: GWINT 3D

Postprzez Afro22 » lut 10, 2008 19:04

KRETYN - bez obrazy wiecej nie musze pisac
Afro22
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 08, 2007 17:03
Lokalizacja: Piła

Re: GWINT 3D

Postprzez r.a.f » lut 10, 2008 20:02

Afro22 za takie podejscie do tematu to Ciebie powinno sie tak nazwac. Jak nie masz nic do powiedzienia to sie zamknij najlepiej bo widac prostote i chamstwo.

A co do postu to chyba masz na mysli Inventora?? Bo w Autocadzie sdaje sie ze mozesz rysowac w 2D.
Doprecyzuj swój post, o jaki konkretnie program chodzi.
Pozdrawiam
r.a.f
 
Posty: 23
Dołączył(a): mar 22, 2007 23:58

Re: GWINT 3D

Postprzez alltan » lut 10, 2008 20:32

r.a.f napisał(a): Bo w Autocadzie sdaje sie ze mozesz rysowac w 2D.


Mozna w 2D i 3D, więc doprecyzowywać nie potrzeba.


A co do pytania. Zrób wałek o średnicy dna wrębu gwintu. Nastepnie narysuj zarys jednego zęba gwintu i wyciągnij go po heliksie.
alltan
 
Posty: 175
Dołączył(a): sie 08, 2007 10:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: GWINT 3D

Postprzez Psikus » lut 11, 2009 21:15

czy możesz mi to wyjaśnić jak przedszkolakowi ?? powoli i dokladnie??
Psikus
 
Posty: 47
Dołączył(a): wrz 05, 2006 10:38

Re: GWINT 3D

Postprzez dixieman » lut 11, 2009 23:38

podaj maila to ci wyśle dokładny opis
dixieman
 
Posty: 118
Dołączył(a): gru 11, 2007 13:24
Lokalizacja: Kraków

Re: GWINT 3D

Postprzez E Kowalski » lut 26, 2009 14:13

adamjankowski napisał(a):witam!

Zaczynam rysować w autocadzie. Prosze o instrukcje jak narysować gwint na śrubie w 3d? nie mam na to pomysłu:/ dzieki za info



Możesz narysować gwint w autocadzie ale dopiero powyżej cad 2000

Ja przeskoczyłem od cada 2000 do cada 2007 więc nie powiem w którym można to zrobić,
W cad 2000 NIE DAŁO się narysować gwintu bryłowo. w cadzie 2007 da się bez problemów, co się dziąło pomiędzy tymi wersjami nie wiem.

Powodzenia


W pytaniach dobże jest podawać czym się dysponuje jakim programem i jaka wersją - wtedy łatweij o odpowiedź!!!
EKowalski
E Kowalski
 
Posty: 182
Dołączył(a): lut 21, 2008 00:01

Re: GWINT 3D

Postprzez micdzi » mar 30, 2009 12:04

Zrób wałek o średnicy dna wrębu gwintu. Nastepnie narysuj zarys jednego zęba gwintu i wyciągnij go po heliksie.


mam ząb gwintu, mam helix, ustawiam ząb gwintu prostopadle do płaszczyzny podstawy helixa i staram się go wyciągnąć, ale program mówi, "Unable to extrude the selected object" - jaka jest na to rada? próbowałem zarówno jak ząb był linią jak i obszarem.

z góry dzięki za pomoc.
micdzi
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 30, 2009 11:58

Re: GWINT 3D

Postprzez E Kowalski » mar 31, 2009 10:07

micdzi napisał(a):
Zrób wałek o średnicy dna wrębu gwintu. Nastepnie narysuj zarys jednego zęba gwintu i wyciągnij go po heliksie.


mam ząb gwintu, mam helix, ustawiam ząb gwintu prostopadle do płaszczyzny podstawy helixa i staram się go wyciągnąć, ale program mówi, "Unable to extrude the selected object" - jaka jest na to rada? próbowałem zarówno jak ząb był linią jak i obszarem.

z góry dzięki za pomoc.


Najpierw rzeczy wydawałoby się oczywiste, ale człowiek o nich zapomina, sam się na tym często łapię:

Profil gwintu musi być płaski i zamknięty, a więc polygon lub poliline
profil NIE musi być ustawiany prostopadle do krzywej helixa - cad sobie go sam ustawi. Co prawda tracimy nieco kontrolę nad tym jak ustawi ale czasem się uda.

I teraz najwazniejsze:

1.profil gwintu MUSI BYĆ TAK DOBRANY by podczas wykonywania sweep nie zachodził na siebie (może się co najwyżej stykać) a więc uwaga na skok helixa i ten bok przekroju bwintu, który jest "wysokoœciš" ta wysokoœć musi być co najwyżej równa skokowi helixa albo mniejsza.
2.pukt bazowy profilu gwintu najlepiej pokazać (wybrać) taki by leżał najbliżej osi głównej helixa - wtedy zapobiegniemy sytuacji, że profil wytłaczany zaczyna zachodzić na siebie w okolicy wewnętrznego walca gwintu - taka sytuacja też powoduje cytowany komunikat.
3. œrednica wewnętrzna helixa nie może być zbyt mała lub profil wytłaczany nie może być za wielki w stosunku do œrednicy helixa - jeœli ten warunek nie będzie spełniony spowodujemy znowu zachodzenie na siebie bryły i komunikat o niemożliwoœci wytłoczenia.

To sš identyczne sytuacje jak przy próbie wykonania revolve, kiedy oœ obrotu przechodzi przez profil (a nie dotyka boku lub leży poza figurš) np. przez œrodek - częœć powstajšcej bryły musi zniknšć w œrodku - to typowy przykład bryły samoprzenikajšcej się - czegoœ takiego cad NIE ZROBI.

Czasem chcemy takš bryłę zbudować, ale musimy użyć innych metod to temat nieco przydługi jak na forum.


Tych informacji, niestety nigdzie w literaturze towarzyszšcej cadowi nie znalazłem, trzeba dojœć samemu (może Ÿle szukałem, albo mi się nie chiało szukać).

Powodzenia.
Ostatnio edytowany przez E Kowalski, mar 31, 2009 10:15, edytowano w sumie 1 raz
EKowalski
E Kowalski
 
Posty: 182
Dołączył(a): lut 21, 2008 00:01

Następna strona

Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron