_

HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoCADa?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoCADa?

Postprzez archinoveau » cze 06, 2007 14:50

...
Jak tworzyć bloki takie które będą zachowywaly cechy wypełnienia czyli dostosowywaly się do zaznaczonego obszaru?
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoCADa?

Postprzez mdbdesign » cze 07, 2007 00:26

Dynamic block albo chyba cie nie bardzo rozumie
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 683
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoCADa?

Postprzez Antek » cze 07, 2007 11:11

ja chyba rozumiem:
zrób kreskowanie po ustawiwniu zmiennej systemowej HpAssoc = 0,
a potem zrób to samo (czyli zakreskuj jakiś obszar) po ustawieniu tej zmiennej na 1. Czy o to chodzi?
Antek
 
Posty: 69
Dołączył(a): sty 13, 2007 17:40

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez archinoveau » cze 07, 2007 13:34

Pracuję w CADzie od bardzo niedawna i jestem samoukiem, więc przepraszam jesli ujelam coś niezrozumiale.
Chodzi mi najprościej mówiąc o tworzenie i używanie blokow dla wypełnienia, takich które beda zachowywaly wszystkie cechy tej funkcji.
Oczywiście możnaby np: narysować fragment linii np: izolacji termicznej, zapisac to jako zwykły rysunek, a potem kopiowac wklejac, skalować, ale to jest takie trochę babranie się. Wolałabym utworzyc blok wypełnienia i używac go tak jak wypelnienia.
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez archinoveau » cze 07, 2007 13:36

Antek napisał(a):ja chyba rozumiem:
zrób kreskowanie po ustawiwniu zmiennej systemowej HpAssoc = 0,
a potem zrób to samo (czyli zakreskuj jakiś obszar) po ustawieniu tej zmiennej na 1. Czy o to chodzi?


Przepraszam Antek ale pojecia zielonego nie mam gdzie sa te zmienne.
Jestem...beginer.... :)
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoCADa?

Postprzez jacek1985 » cze 07, 2007 15:50

w autocadzie ponizej masz okno tekstowe, masz tam napisane "Polecenie:"
to tu masz wpisac HPASSOC
jacek1985
 
Posty: 31
Dołączył(a): maja 18, 2007 21:32

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez archinoveau » cze 07, 2007 17:40

jacek1985 napisał(a):w autocadzie ponizej masz okno tekstowe, masz tam napisane "Polecenie:"
to tu masz wpisac HPASSOC


Czy w angielskiej wersji jezykowej to polecenie jest takie samo?
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez archinoveau » cze 07, 2007 17:59

Narysowałam już linię, z ktorej chce utworzyc ten blok. Co dalej? :D
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez jacek1985 » cze 07, 2007 18:30

archinoveau napisał(a):
jacek1985 napisał(a):w autocadzie ponizej masz okno tekstowe, masz tam napisane "Polecenie:"
to tu masz wpisac HPASSOC


Czy w angielskiej wersji jezykowej to polecenie jest takie samo?


w angielskiej chyba jest "Command:" ale nie pamietam
jacek1985
 
Posty: 31
Dołączył(a): maja 18, 2007 21:32

Re: HATCH - jak używać i tworzyc bloki wypelnienia dla autoC

Postprzez archinoveau » cze 07, 2007 20:17

jacek1985 napisał(a):
archinoveau napisał(a):
jacek1985 napisał(a):w autocadzie ponizej masz okno tekstowe, masz tam napisane "Polecenie:"
to tu masz wpisac HPASSOC


Czy w angielskiej wersji jezykowej to polecenie jest takie samo?


w angielskiej chyba jest "Command:" ale nie pamietam


Hehe...
No to że w angielskiej jest "command" zamiast "polecenie" to jest dlqa mnie jasne. Swoją drogą dziwię się że do polskiej wersji językowej zostało to przetłumaczone jako "polecenie", a nie "komenda"...? Ale to właściwie szczegół :)
Chodziło mi o nazwę polecenia HP...
Zresztą i tak dalej nie wiem jak utwoerzyć ten blok... :?
Próbowałam ściągnąć jakies bloki wypelnienia z cben.net i mają one postać szeregu cyfr. Może wiecie jak prawidłowo ich użyć?
Np:
*telha3,Simple Tile Roof
124.5085, 1.000,0.100, 15.811304,0.051503, 0.194165,-19.222323
162.4744, 0.890,0.260, 16.762979,0.050189, 0.199249,-19.725610
197.5256, 0.700,0.320, -16.762979,0.050189, 0.199249,-19.725610
235.4915, 0.510,0.260, -15.811304,0.051503, 0.194165,-19.222323
180.0000, 0.400,0.000, 1.000,1.000, 0.400000,-0.600
84.2894, 0.400,0.000, -9.054838,0.099504, 1.004988,-9.044888
95.7106, 1.000,0.000, 9.054838,0.099504, 1.004988,-9.044888
Przyszlość zaczyna się dzisiaj...
archinoveau
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 06, 2007 14:29
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron