_

Heidenhain TNC426

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Heidenhain TNC426

Postprzez dawjus » lis 16, 2006 22:16

Mam problem z przestawieniem bazy w ISO wsterowaniu Heidenhain 426! Po wpisaniu G54 wyskakuje blad "tabela punktów bazowych". Przeszukalem cała instrukcje i nic nie znalazlem naten temat, czy ktos moze mi pomóc! pracuje na 3 obrabiarkach i tylko na jednej występuje ten bład!
dawjus
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 16, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez rollaz » lis 18, 2006 20:32

czy mozesz jasniej napisac o co chodzi znam sie bardzo dobrze na sterowaniu heidenhain ale nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez dawjus » lis 18, 2006 23:11

Po prostu jezeli w programie wpisze G54( przestawienie punktu bazowego) nie wazne w jakiej osi to na symulacji i przy wykonywaniu programu wyskakuje błąd "tabela punktów bazowych" i jak mozna sie domyslec nie da sie wykonac programu! pytalem sie kolesia z DMG to tez nie bardzo wiedzial o co chodzi!
dawjus
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 16, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez rollaz » lis 19, 2006 09:10

Witam
Rozumiem ze wpisujesz G54 i podajesz wartosci np.X+50 Y+50 i pwinno przesunac , natomiast gdybys chcial przesunac punkt bazowy odnoszac sie do pozycji w tabeli punktow zerowych to nalezy sprawdzic czy ta tabela jest wogule uaktywniona bo jak nie to bedzie ci walic taki blad
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez dawjus » lis 19, 2006 11:31

Tak wywala wlasnie ten blad, ale nie zawsze, czasami przyjmuje G54 i wszystko dziala OK! A co do tabeli to niby jest wszystko Ok no chybaze ja czegos nie przyuwazaylem!
dawjus
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 16, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez rollaz » lis 19, 2006 17:50

jak mozesz to podeslij mi ten program na emalia to ci powiem co jest nie tak rollaz@op.pl a swoja droga to proponuje sie przezucic z iso na dialog
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez dawjus » lis 20, 2006 13:54

jaki program! to jest sterowanie z obrabiarki! a w ISO pisze czasami parametryzacje wykorzystując G54. Bo tak to pisze normalnie w heidenhainie!
dawjus
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 16, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez rollaz » lis 23, 2006 19:22

Ale namotales , ja cie juz nie rozumiem powiedz programy NC piszesz w ISO czy w Dialogu(jezyk programowania firmy Heidenhain)najlepiej napisz mi choc 1 linike programu to powiem ci co to jest

pozdrawim
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: Heidenhain TNC426

Postprzez dawjus » gru 15, 2006 02:00

WItam! sorki ze nie odpisywalem ale jakos nie mialem czasu i poza tym nie dostalem na maila info o odpowiedzi na forum wiec nie zagladalem tutaj! troche sie nie zrozumielismy to fakt! Programy sa w ISO stworzone w mastercamie np na grawerunek jakiegos tam napisu programisci pisza tylko na jeedno przejscie, wiec ja musze sparametryzowac ow program czyli powstawiac Q parametry, stworzyc podprogram no i jazda, Q parametr wykorzystuje do zagłebiania sie w material np G54 Z+Q1! przykladowy program
T1 G0 G71 G17 G40 G90 S12000
definicja Q parametrów
G98 L1
X0 Y0
G54 Z+Q1
jakies tam ruchy
G98 L0
parametryzacja i wszycho

i wywala blad: tabela punktów bazowych
dawjus
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 16, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników