_

HP 500ps i HPGL/2 problemy

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez tytusik » kwi 04, 2013 23:32

Mam problem z wymienionym zestawem.
Polega to na tym, że wydruk kartki A1 bez karty hpgl/2 trwa w przybliżeniu 3 minuty a z kartą 5 minut.
Środowisko to Win7 32bit, ACAD 2013ENG, testowane na tym samym rysunku po RJ45. Można do testów puścić po USB, ale nie wydaje mi się żeby to cokolwiek zmieniło. Docelowo i tak ma działać w sieci. Sterowników testowanych kilka i z obsługą hpgl i bez. Wydawałoby się że zgodnie z wszystkimi opisami HP co do użycia HPGL/2.
Może sama karta działa tylko z wektorem szybciej?
Testowy rysunek zawiera rastry i wektory.
Sam wektor byłby szybszy na hpgl2?
Nie mam pomysłów.
Będę wdzięczny jeżeli ktoś ma pomysł na to w którą stronę kombinować.
tytusik
 
Posty: 24
Dołączył(a): paź 03, 2009 02:14
Lokalizacja: Cała Polska

Re: HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez Mathheus » kwi 05, 2013 06:45

Jest dodatkowa pamięć RAM ?

Sam jestem posiadaczem karty od niedawna, ale kupiłem ją ze względu na marginesy i czas. Faktycznie z rastrami zbiera się wolniej niż bez karty ( głównie wektorową drukuję ). Myślę, że ze względu na obecność rastrowej grafiki "ciut" wolniej się zbiera. Wyjście - wyjmij kartę.

btw. mój zestaw to hp 500 + hp gl/2
Mathheus
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2012 21:34

Re: HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez tytusik » kwi 05, 2013 17:25

Ram do którego się dogrzebałem to 96 MB.
Czy to jest dodatkowy ? nie mam pojęcia.
Sam wektor mówisz pójdzie szybciej ?
HPGL/2 zmienia marginesy ? bo ja go kupiłem ze względu na rzekomy czas, przy którym niestety ale mu się pogorszyło.
Posiadasz może sprawdzonego PDF jak go prawidłowo zainstalować ?
tytusik
 
Posty: 24
Dołączył(a): paź 03, 2009 02:14
Lokalizacja: Cała Polska

Re: HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez Mathheus » kwi 05, 2013 18:35

Mało tego ramu, na karcie możesz mieć max. obsługiwaną kość czyli 128 mb + 16 mb karta + 16 mb sam ploter = 160 mb max. Wygląda na to, że masz włożoną kość 64 mb - z taką pamięcią kupiłeś zapewne.Niby tylko 64 mb, ale może dać różnicę.

Karta umożliwia stosowanie marginesów 5mm ( bez karty - 5/17 mm ) - z tego względu ją kupiłem, oraz faktu, że "przetwarza" sama wektory ( obraz nie jest wcześniej rastrowany na komputerze ), co jednak trwa trochę dłużej w przypadku karty.
Wydrukuj stronę informacyjną i sprawdź wersję firmware'u plotera i karty.
W tym przypadku sam wektor "idzie" wolniej.
Posiadam jakieś pdf,y - co konkretnie zainstalować ? kartę, sterownik, ploter ?
Mathheus
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2012 21:34

Re: HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez tytusik » kwi 08, 2013 19:07

Ok. Z Service Print DesignJet 500PS+HPGL2 (C7770C)
Engine F/W: A.04.02
Formater F/W A. 04.02R.

Reszta wydaje sie nie być związana z HPGL2 jeżeli w ogóle to powyżej jest.

N a początek pewnie wysępiłbym od ciebie jakikolwiek layout z tym 5 mm marginesem jakąś formatką na szerokość rolki 914mm.
Inna szerokość papieru to 610 mm też jakieś dziwactwo
Nie mam pojęcia co to za szerokość ale do formatu A nijak się nie ma.
Jeżeli mogę to poproszę każdego PDF'a od tej konfiguracji.
tytusik
 
Posty: 24
Dołączył(a): paź 03, 2009 02:14
Lokalizacja: Cała Polska

Re: HP 500ps i HPGL/2 problemy

Postprzez tytusik » maja 03, 2013 00:02

Dla szukających jakiejś pomocy dotyczącej ploterów HP.
W ustawieniach plotera warto zaznaczyć Autorotate i small margins.
Nadal mi owe cudo czyli HPGL2 wolno drukuje, ale te dwie opcje sporo zmieniły.
Dalej walczę.
tytusik
 
Posty: 24
Dołączył(a): paź 03, 2009 02:14
Lokalizacja: Cała Polska


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników