_

Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wieloliniowy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wieloliniowy

Postprzez badziewiak » mar 13, 2018 10:53

Witam
Mam kilkadziesiąt rysunków dwg zawierających definicje bloków. W każdym z nich jest jednoliniowy atrybut "adres". Chciałbym zamienić go na wieloliniowy, przypisać mu wyrównanie tekstu jak oryginał i żeby nie zmienił swej lokalizacji w modelu.
Macie coś, co to zrobi? Próbowałem w .NET, ale na dzień dzisiejszy mam problem z ustawieniem wyrównania atrybutu.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2278
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez ziele_o2k » mar 13, 2018 11:08

Podrzuć ze dwa przykładowe dwgi.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 728
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez badziewiak » mar 13, 2018 11:23

Eh sprawa nieaktualna, mam już sposób na ustawienie wyrównania atrybutu.
Dzięki za zainteresowanie.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2278
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez kojacek » mar 13, 2018 11:33

Po zmianie definicji bloku (programowo lub każdym innym dowolnym sposobem), poleceniem ATRSYN (_ATTSYNC) zaktualizujesz wszystkie wstawienia tegoż bloku. To najkrótsza droga, bez zbędnego filozofowania.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez badziewiak » mar 13, 2018 12:13

kojacek napisał(a):Po zmianie definicji bloku (programowo lub każdym innym dowolnym sposobem), poleceniem ATRSYN (_ATTSYNC) zaktualizujesz wszystkie wstawienia tegoż bloku. To najkrótsza droga, bez zbędnego filozofowania.

Tylko mam inny przypadek, jak to zwykle po badziewiakowemu. Te bloki są używane przez mój automat do rysowania schematów. Wrzuca to parę tysięcy bloków na schemat i nie chcę więcej bawić się tym. Problem rozwiązałem, ale inne pytanko:
Jak w takiej definicji atrybutu wymusić odstępy między liniami na zadaną wartość? W tej chwili są zbyt duże i chciałbym je zmniejszyć.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2278
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez badziewiak » mar 13, 2018 12:25

Ok, już ogarnąłem temat. Dla potomnych:
Kod: Zaznacz cały
_atrDef.Justify = AttachmentPoint.BottomCenter;
_atrDef.IsMTextAttributeDefinition = true;
var mtext = _atrDef.MTextAttributeDefinition;
mtext.LineSpaceDistance *= 0.8;
_atrDef.MTextAttributeDefinition = mtext;
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2278
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Hurtowa zmiana w rys. atrybutu jednoliniow. na wielolini

Postprzez kojacek » mar 13, 2018 12:30

badziewiak napisał(a):
kojacek napisał(a):Po zmianie definicji bloku (programowo lub każdym innym dowolnym sposobem), poleceniem ATRSYN (_ATTSYNC) zaktualizujesz wszystkie wstawienia tegoż bloku. To najkrótsza droga, bez zbędnego filozofowania.

Tylko mam inny przypadek, jak to zwykle po badziewiakowemu. Te bloki są używane przez mój automat do rysowania schematów. Wrzuca to parę tysięcy bloków na schemat i nie chcę więcej bawić się tym. Problem rozwiązałem, ale inne pytanko:
Jak w takiej definicji atrybutu wymusić odstępy między liniami na zadaną wartość? W tej chwili są zbyt duże i chciałbym je zmniejszyć.


Już wieszcz mawiał: A imię jego czterdzieści i cztery!
Tak też jest w rzeczywistości, dla wstawienia (czyli INSERT i ATTRIB), również w definicji (BLOCK i ATTDEF) kod 44 DXF odpowiada za odstępy między-liniowe w (!) % :)
Poniżej jak to można Pack-iem LISP-owym w linii poleceń obcykać <klik>:

AttribDXF-44.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5450
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]