_

[Catia] i AMD

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Catia] i AMD

Postprzez idepozapalki » wrz 12, 2018 11:46

Dzień dobry,
Mam pytanie do użytkowników systemu Catia.
Czy będzie on dobrze działał na platformie od AMD?
Chciałbym kupić coś z Ryzenem i szukałem informacji, ale chyba jakoś słabo. Na stronie Dassault Systemes gdy zacząłem czytać o certyfikowanych systemach pod Catię to chyba wszystko jest z Intelem. Na końcu znalazłem tylko coś starego AMD.
Czy kupując procesor i płytę od AMD mogę spodziewać się jakichś kłopotów ?
idepozapalki
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 20, 2018 13:56

Re: [Catia] i AMD

Postprzez NewJoker » wrz 12, 2018 12:22

Nie powinno być problemu dopóki parametry Twojego sprzętu będą spełniały wymagania programu (odpowiednia ilość RAM, taktowanie procesora itd.). To jak z grami - w 99% pójdzie na wszystkim co spełnia wspomniane wymogi.
NewJoker
 
Posty: 433
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Catia] i AMD

Postprzez ll » wrz 12, 2018 20:18

Lata temu był problem z procesorami AMD przy rewizji r19 a właściwie z modułem MES. Catia się wysypywala przy włączeniu obliczeń. Wtedy chodziło o brak wsparcia procedur sse2 przez procesory AMD. Ale to było lata temu.... Ogólnie CATIA bardziej się lubi z intelem
ll
 
Posty: 553
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [Catia] i AMD

Postprzez idepozapalki » wrz 13, 2018 12:01

Dziękuję za odpowiedzi.
Miałem trochę wątpliwości i wolałem zapytać zanim coś kupię.
Nie miałem na myśli jakiegoś konkretnego sprzętu więc w sumie pytanie pasuje do początkujących. Trochę poczytałem i miałem wątpliwości szczególnie po instalacji. Jak się spojrzy na ścieżkę:

C:\Program Files\Dassault Systemes\B26\intel_a

To jednak jakieś wątpliwości się pojawiają.
Co do sprzętu to chciałbym procesor i płytę od AMD
Jeżeli chodzi o Ram to myślałem żeby na początek było to 8GB w jednej kostce.
Procesor - Ryzen 3 albo 5 - może z wbudowaną grafiką. Nad tym jeszcze się głębiej nie zastanawiałem.
Sprzęt nie będzie podkręcany - pewnie dostanie lepsze chłodzenie niż standard.
Ryzen 3 2200G
Ryzen 5 2400G
Płyt główna pewnie na chipsecie B350
Sprzęt do użytku domowego, nie będzie na nim grania. Jakiś mały CAD i CAM
Jeszcze nie wiem, jak podejść do tematu grafiki, bo w sumie nie potrzebuje jakiejś szalonej karty, a wydaje mi się, że nawet wydajność wbudowanych będzie ok.
Może i Catia bardziej lubi się z Intelem, ale ja już coraz mniej lubię się z tą firmą.
idepozapalki
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 20, 2018 13:56


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników