_

Import 3D dwg to SolidEdge?

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Import 3D dwg to SolidEdge?

Postprzez BenjaminLucas » kwi 29, 2020 09:03

Witam potrzebuję zaimportować do SolidEdge wymodelowaną halę. Rysunek wyeksportowałem z Revita do dwg 3D. Wiem, że to nie jest program do takich obiektów ale klient sobie zażyczył... Niestety nie znam oprogramowania SolidEdge. Ściągnąłem trial ale nie udało mi sie uporać z problemem importu
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez BenjaminLucas, maja 03, 2020 06:40, edytowano w sumie 1 raz
BenjaminLucas
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 29, 2020 08:48

Re: Import 3D dwg to SolidEdge?

Postprzez gambolo » kwi 30, 2020 07:21

Spróbuj do formatu sat i otwarcie pliku w module złożenia (assembly)

Można też przez fbx ale musisz poszukać zewnętrznego translatora bo SE nie wczytuje tego formatu.
gambolo
 
Posty: 1027
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Import 3D dwg to SolidEdge?

Postprzez silkscale » lip 18, 2020 09:10

AutoCAD 3D nie jest modelem bryłowym. Jest to w zasadzie grupa linii i powierzchni w przestrzeni 3D, dlatego projektanci brył nie rozpoznają jej wyników. To nie jest problem z Solid Edge, żaden z innych projektantów nie będzie w stanie odczytać plików AutoCAD 3D.
Jeśli znasz kogoś z programem Autodesk Inventor, zapytaj, czy może czytać pliki Autocad 3D. Inventor jest własnością AutoDesk, podobnie jak AutoCAD, podejrzewam, że umożliwiają one pewną wymianę plików. Powodzenia i trzymaj się z dala od AutoCAD :)
silkscale
 
Posty: 1
Dołączył(a): lip 18, 2020 09:04

Re: Import 3D dwg to SolidEdge?

Postprzez kojacek » lip 19, 2020 09:30

silkscale napisał(a):AutoCAD 3D nie jest modelem bryłowym. Jest to w zasadzie grupa linii i powierzchni w przestrzeni 3D, dlatego projektanci brył nie rozpoznają jej wyników.

Bzdura.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5547
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Import 3D dwg to SolidEdge?

Postprzez akor » lip 19, 2020 12:07

Nie zapisuj do DWG.
Formatem wymiany dla Revita jest IFC.
Sprawdziłem, Solid Edge importuje i eksportuje w tym formacie.
akor
akor
 
Posty: 671
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników