_

INSUNITS - przygody ze wstawianiem bloku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

INSUNITS - przygody ze wstawianiem bloku

Postprzez ziele_o2k » lut 22, 2018 23:42

Proszę o potwierdzenie moich przemyśleń, bo chyba pomoc cada leży w tym temacie.
Z założenia definiuję sobie bloki z ustawioną zmienną INSUNITS na 0 (bez jednostek), ponieważ początkowo zakładałem, że to zadziała w następujący sposób:

  1. INSUNITS aktualnego rysunku ustawione na 1 (cale), INSUNITS wstawianego bloku na 0, blok ładnie wstawi się w calach (1:1)
  2. INSUNITS aktualnego rysunku ustawione na 4 (mm), INSUNITS wstawianego bloku na 0, blok ładnie wstawi się w milimetrach (1:1)
Ale czasem coś nie działało - bloki się skalowały więc zacząłem szukać i eksperymentować.
W pomocy cada jest napisane:

  1. INSUNITSDEFSOURCE - Sets source content units value when INSUNITS is set to 0.
  2. INSUNITSDEFTARGET - Sets target drawing units value when INSUNITS is set to 0.
Na początku rozumiałem to tak, że when INSUNITS is set to 0 odnosi się tylko do bieżącego rysunku (do którego wstawiamy blok) i jeśli w tymże rysunku INSUNITS jest inne niż 0 to zmienne INSUNITSDEFSOURCE/TARGET będą ignorowane.
Po eksperymentach wyszło, że nie jest tak kolorowo.
Jeśli wstawiany blok ma INSUNITS=0 to zmienna systemowa INSUNITSDEFSOURCE jest brana pod uwagę, chociaż w docelowym rysunku mam przykładowo INSUNITS=4.
I w drugą stronę, też są problemy.
Stwierdzam co następuje:
INSUNITS=0 bloku wstawianego, cad bierze pod uwagę INSUNITSDEFSOURCE przy wstawianiu tego bloku.
INSUNITS=0 rysunku docelowego, cad bierze pod uwagę INSUNITSDEFTARGET przy wstawianiu do tego rysunku.
Podsumowując
INSUNITSDEFSOURCE=0
INSUNITSDEFTARGET=0

i wszystko śmiga.
Poprawcie mnie jeśli się mylę !
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 736
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: INSUNITS - przygody ze wstawianiem bloku

Postprzez kojacek » lut 23, 2018 00:27

Zawsze zmienne na 0. Ponadto (dla pewności) "golę" wszystkie bloki z jednostek wstawienia:
https://kojacek.wordpress.com/2017/02/16/jednostki-wstawienia-bloku/
Ten wynalazek (INSUNITS) nie przemawia do mnie... :)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5453
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: INSUNITS - przygody ze wstawianiem bloku

Postprzez ziele_o2k » lut 23, 2018 09:34

kojacek napisał(a):Zawsze zmienne na 0
(...)

Zobaczymy co się będzie działo. Mam nadzieję że mnie nie zastrzelą Ci co na xrefach działają :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 736
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników