_

[Autocad] Invalid lweight number

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 09, 2012 17:34

Witam,
mam rysunek na którym użyte są spline,
problem polega na tym, iż potrzebuje przekonwertować je do 2D,
niestety standardowa komenda "flatten" nic nie daje,
a w linii poleceń otrzymuje: Invalid lweight number,
:roll:
czy ktoś z was potrafi w czytelny sposób dla laików wytłumaczyć
jak osiągnąć zamierzony cel?
Bardzo proszę o pomoc :?
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez Malenki » sty 09, 2012 19:48

Przepraszam, że zadam może trochę głupkowate pytania, ale jako pierwsze przyszły mi na myśl:
1. Czy ten... konwertowany do 2D spline jest narysowany w 2D czy 3D?
2. Czy właściwym jest użycie polecenia "flattern" do tego celu?

O ile wiem, polecenie to nie jest AutoCAD-owe; należy do zestawu Express Tools. Poza tym, wystarczy trochę poszukać, by dowiedzieć się nieco wiecej :D.
_____________________________________________
Warto czasami wiedzieć, co i jak pragniesz powiedzieć...
Avatar użytkownika
Malenki
 
Posty: 674
Dołączył(a): lis 29, 2005 21:27
Lokalizacja: 3Miasto

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 12, 2012 12:11

Dziękuję ci bardzo za poświęcony czas,
szkoda tylko że nic nie wnosi do rozwiązania mojego problemu :(

jak już wspominałam
czy ktoś z was potrafi w czytelny sposób dla laików wytłumaczyć
jak osiągnąć zamierzony cel?

raczej raczkuje w temacie, niż się nim posługuje

i dlatego czasami nie wiem jakich zwrotów użyć,
O ile wiem, polecenie to nie jest AutoCAD-owe; należy do zestawu Express Tools

aby pytanie było czytelne :oops:

no a to co wyszukałeś
, wystarczy trochę poszukać, by dowiedzieć się nieco wiecej .

to chyba po to- by się dowiedzieć, że ktoś jeszcze miał problem z splinem :wink:

Tak czy owak dziękuje :)
i dalej czekam, może znajdzie się ktoś chętny na zwykłą pomoc

POPRAWKA
nie wiem, czy właściwe jest użycie polecenia "flatten", ale do tej pory działało,
potrzebuje zmienić spline na polyline
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez kojacek » sty 12, 2012 12:37

gosik791 napisał(a):(...) potrzebuje zmienić spline na polyline


http://kojacek.republika.pl/p_ellipse.html

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5523
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 12, 2012 12:47

Ok,
już sobie poradziłam :D
rozwiązanie prozaicznie proste!,
(lecz czasami zamiast zacząć od oczywistych rzeczy, doszukujemy sie głębszej przyczyny :lol: )

Rozwiązanie:
zaznaczyć wszystkie spline i w Properties zmienić wartość Lineweight
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez kojacek » sty 12, 2012 12:56

gosik791 napisał(a):(...) Rozwiązanie:
zaznaczyć wszystkie spline i w Properties zmienić wartość Lineweight

Z ciekawości spytam tylko - na jaką wartość?

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5523
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 12, 2012 12:59

kojacek dziękuję :)
mimo iż pytanie nie było konkretne i rzeczowe,
to Twoja odpowiedź jak najbardziej TAK!
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 12, 2012 13:08

kojacek napisał(a):
gosik791 napisał(a):(...) Rozwiązanie:
zaznaczyć wszystkie spline i w Properties zmienić wartość Lineweight

Z ciekawości spytam tylko - na jaką wartość?

kojacek


Odp:
na wartość ByLayer,
gdzie w Layers Properties Manager ustawiam sobie
Linetype- continuous
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez kojacek » sty 12, 2012 14:32

gosik791 napisał(a): Odp:
na wartość ByLayer,
gdzie w Layers Properties Manager ustawiam sobie
Linetype- continuous

Jeszcze raz. Wybierasz spline, zmieniasz im LineWeight, oraz LineType, i po tejże operacji nie są już spline ale są teraz polyline? no... no...

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5523
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [Autocad] Invalid lweight number

Postprzez gosik791 » sty 12, 2012 18:13

:shock:
Kurka ale namieszałam, przepraszam :lol: :lol: :lol:
no więc po tejże operacji mogę użyć polecenia "flatten" i teraz działa prawidłowo,
dany rysunek jest odpowiednio obrobiony do następnego programu
Avatar użytkownika
gosik791
 
Posty: 34
Dołączył(a): lip 13, 2009 16:23

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot]