_

INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się...

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się...

Postprzez damianprz » sty 13, 2017 15:52

Witam
W pracy mamy bazę projektów, obecnie ok 225 folderów.
Tworząc nowy projekt np. 226 umieszczamy w nim główny plik IPJ i przy nim są osobne foldery z detalami, częściami znormalizowanymi, złożeniami i elementami z bibliotek
Czasami potrzeba do nowego projektu np. tego 226 dołączyć jakiś detal/złożenie ze starszego projektu.
Wczytując taki element nie będący bezpośrednio w folderze 226 po ponownym wczytaniu projektu mamy komunikat:

Położenie wybranego pliku nie znajduje się w ścieżce wyszukiwania aktywnego projektu.

Obrazek

Mimo tego że program wskazuje ten plik i wystarczy kliknąć Otwórz.
Czy jest możliwość przeskoczenia tego monitu?
Lub włączyć opcję, żeby była możliwość wczytywania starych części z innych lokalizacji do nowego projektu?
Przy większej ilości plików spoza projektu 226 jest trochę klikania na "Otwórz" przy tym monicie.
damianprz
 
Posty: 32
Dołączył(a): sty 10, 2011 13:43

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez Jeszker » sty 13, 2017 16:04

Ja bym proponował skopiowanie (zapisanie pod nową starą/nowa nazwą) tych części w wybranym projekcie. Przy zmianie wymiarów detalu unikniesz w ten sposób nie potrzebnych problemów, jakimi sa np zmiany w projektach powiązanych.
Jeszker
 
Posty: 19
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez Fighter4321 » sty 13, 2017 18:36

Dokładnie i najlepiej to zrobić za pomocą programu Design Assistant. Bo jeżeli skopiujesz do innego folderu model złożeniowy oraz pliki detali to i tak detale będą podczytywane z tego folderu co skopiowałeś złożenie. Tym programem możesz skopiować model złożeniowy i modele detali wchodzących w jego skład w ten sposób, że zmieniając model złożenia oraz elementy wchodzące w jego skład nie będziesz wprowadzał zmian także we wcześniejszym projekcie, z którego przekopiowałeś pliki do nowego.
Możesz także skopiować złożenie i detale, następnie włączyć przekopiowane zlożenie i następnie otwierać pliki detali z tego złożenia i zapisywać je pod inna ścieżką. Najlepiej zapisywać pod ścieżką detali, które przekopiowałeś ( nazwa będzie taka sama tylko lokalizacja inna - i o to chodzi).

Jeżeli natomiast chcesz skopiować pojedynczą część, to prawdopodobnie zadziała ctr+c , ctr+v :)
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez tomaszjar » sty 13, 2017 21:38

Panowie, kto tak robi?
Czy wy macie pojecie o pracy w Inventorze i zarządzaniu plikami i projektami?

Jak chcecie skorzystać w projekcie z plików które są w innym projekcie to trzeba dodać "stare" projekty jako BIBLIOTEKI do nowego. Wtedy w nowym projekcie używasz elementów ze starych projektów. Nie można ich w nowych projekcie zmienić, aby nie popsuć starych projektów. Robi się to w definicji projektu, tworzysz Biblioteki - Biblioteka, Biblioteka1.
ScreenShot1267.jpg
ScreenShot1267.jpg (56.66 KiB) Przeglądane 325 razy



a przy wstawianiu części ze starego projektu klikasz z boku w listę projektów dostępnych i wstawiasz pliki ze starych projektów
ScreenShot1268.jpg
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 292
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez piotrekm13 » sty 13, 2017 22:20

To chyba zależy od tego czy chcemy, żeby te pliki były powiązane ze sobą, czy chcemy je dalej modyfikować tak, żeby nie ruszać tych oryginalnych ze starych projektów.
piotrekm13
 
Posty: 625
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez Jeszker » sty 13, 2017 23:50

piotrekm13 napisał(a):To chyba zależy od tego czy chcemy, żeby te pliki były powiązane ze sobą, czy chcemy je dalej modyfikować tak, żeby nie ruszać tych oryginalnych ze starych projektów.


Tak, od tego to zależy.
Jeszker
 
Posty: 19
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez tomaszjar » sty 14, 2017 20:21

Pewnie że można kopiować i jak chcecie to kopiujcie pliki między projektami.
Tylko co się stanie w sytuacji jak w "starym" projekcie masz plik o nazwie 1234 i do drugiego projektu kopiujesz plik 1234. W jednym z projektów modyfikujesz plik i masz już 2 różne pliki o tej samej nazwie.
Potem się okazuje że na produkcji mieli stary rysunek 1234, a robią nowy projekt i użyli do produkcji stary rysunek.

Generalnie - jeżeli firma działa, prowadzi produkcję, modyfikacje produktów, to żeby nie było błędów na produkcji nie mogą się pojawić 2 rożne pliki o tej samej nazwie, musi być jednoznaczność.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 292
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez piotrekm13 » sty 14, 2017 22:02

Chyba że się prowadzi numerację rysunków niezależnie od nazw plików.
piotrekm13
 
Posty: 625
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez Fighter4321 » sty 15, 2017 13:54

Jeżeli w nowym projekcie chce się stworzyć część lub zespół nieznacznie różniący się od zespołu lub części ze starego projektu to trzeba kombinować jw po to żeby od nowa tego nie rysować bo to by była zwykła strata czasu. A nazwę oczywiście można zmienić tak żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo pomyłki o której pisał Tomaszjar.
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: INVENTOR 2016 Położenie wybranego pliku nie znajduje się

Postprzez damianprz » sty 19, 2017 17:55

Jeśli robi się zupełnie nowy projekt i korzysta tylko z kilku elementów ze starego projektu to chyba warto wczytać stary projekt jako bibliotekę i wtedy wczytać sobie dane złożenie z innego folderu.

Ale często bywa tak, że mamy jakiś projekt, który jest taki sam a różni się w zasadzie tylko rozmiarami.
Np. prosty transporter rolkowy lub łańcuchowy. Wykorzystujemy te same łańcuchy, koła zębate itd, ale chcemy zmienić np. długość transportera czyli blachy boczne lub szerokość transportera czyli szerokość rolki lub rozstaw łańcuchów, a większość elementów zostaje bez zmian.

Próbowaliśmy sposobu, żeby z projektu np. 223 skopiować wszystkie detale i złożenie (a także elementy z bibliotek) do odpowiednich folderów w projekcie 224, stworzyć projekt 224 i odpalić główne złożenie.
Program wczytuje wszystko bez problemu pliki 223.XXXX z nowych ścieżek 224/Detale i 224/Złożenia i wtedy korzystamy z opcji KOPIUJ w zakładce SZYK i tam zaznaczamy całe złożenie i wyskakuje lista detali i podzłożeń i wybieramy pokolei, które będą nowe i które będą stare. Później wyskakuje tabela i dla nowych plików trzeba wskazać nowe nazwy np. 223.0003 zmienić na 224.0003 i wtedy mamy nowe złożenie z wykorzystaniem starych plików ale minusem jest to że trzeba ręcznie kopiować detale i złożenia a później jak wskażemy, które detale mają być nowe to stare detale (223.0003) tylko zaśmiecają nam nowy folder detali bo są już niepotrzebne.

Jest to robione trochę na piechotę. Czy jest może jakiś kreator, który sam skopiuje stare pliki 223.xxxx i stworzy nowe pliki 224.xxxx te które wskażemy że będą modyfikowane?

Np. mam złożenie 223.1000 i 3 detale 223.1001 223.1002 223.1003
Chcę stworzyć nowe złożenie 224.1000 ale chce wykorzystać detale 223.1001 i 223.1002 a detal 223.1003 chcę zmodyfikować i zapisać pod nawzą 224.0003
I chcę mieć w folderze 224/detale tylko te 3 pliki
223.1001
223.1002
224.1003 (nowy)
damianprz
 
Posty: 32
Dołączył(a): sty 10, 2011 13:43

Następna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników