_

Inventor 8 - Pytanie

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Inventor 8 - Pytanie

Postprzez olo » lut 27, 2006 19:50

Witam. Mam takie pytanie / prosbe - otoz jako prace dyplomowa wykonuje rysunek 3d silnika elektrycznego ( maly silnik jednofazowy ). Model jest juz prawie gotowy - pozostalo tylko Uzwojenie Wirnika - i nie bardzo wiem jak to wykonac... Moze jest Ktos kto robil cos takiego i ma chec mi pomoc ? Z Gory Dziekuje..
olo
 
Posty: 7
Dołączył(a): lut 27, 2006 19:33

Re: Inventor 8 - Pytanie

Postprzez xandra » lut 28, 2006 09:22

rysowanie kazdego zwoju uzwojenia to bez sensu

zrób tylko wierzchnią warstwę uzwojenia lub dwie warstwy
np poprzez wyciągnięce proprofilu i masz jedna petle uzwojenia
potem z niej szyk i masz kilka pętli

sposób drugi
zrób uzwojenie jako bryłe i pokryj ją odpowiednim kolorem i teksturą
[/b]
xandra
 
Posty: 299
Dołączył(a): paź 14, 2005 08:37
Lokalizacja: z polski

Re: Inventor 8 - Pytanie

Postprzez olo » lut 28, 2006 13:54

.. tak tez probowalem, ale uzwojenie to skalda sie z 6 par ( " petli " ), zeby bylo fajniej to kazde musi ominac " rdzen wirnika " , dodatkowo jedna " petla " jest poczatkiem dla nastepnej ( przynajmniej tak mi sie wydaje - bo z jednego zlobka tworza sie dwie petle ;(
Myslalem tez zeby zrobic to jako bryle i nadac teksture - ale to nie bedzie ladnie wygladalo - bo kazda z tych " petli " ma inna wysokosc - kolejna "petla " przykrywa poprzednia itd..
Tak wiec nie jest to takie proste jak by sie moglo wydawac ( przynajmniej dla mnie ;) - a moze po prostu nie bawic sie w detale i zostawic " bryle pokryta tekstura " ??
olo
 
Posty: 7
Dołączył(a): lut 27, 2006 19:33

Re: Inventor 8 - Pytanie

Postprzez olo » mar 06, 2006 12:44

..a moze Ktos ma jakis inny pomysl jak to zrobic ?
z gory dzieki ;)
olo
 
Posty: 7
Dołączył(a): lut 27, 2006 19:33


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników