_

INVENTOR 9 - problemy z rozwinięciem blachy :/

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

INVENTOR 9 - problemy z rozwinięciem blachy :/

Postprzez Bartosh » lut 13, 2006 00:27

Witam wszystkich.

Mam problem, z którym spotkałem się już w kilku postach na forum, jednak nigdzie nie znalazłem jego rozwiazania. Mianowicie potrzebują zrobić rozwinięcie stożka - stożkowej rury o grubosci 3 mm. Probujac opisanych metod nie doszedlem do zadnych rezultatow [np obrót profilu prostokatnego, gdzie jedna sciana jest gruboscia blachy, o niepełny kąt, następnie przejście do konstrukcji blachowych i tam rozwinięcie - nie działa (może działa w Inv.10 ?), rysowania tego na podstawie wieloboku (zamiast okręgu) też za bardzo nie wiedzę :/].
Będę bardzo wdzięczny za jakąś 'działającą' radę.

pozdrawiam
Bartosz
Bartosh
 
Posty: 4
Dołączył(a): lut 12, 2006 23:56
Lokalizacja: Kraków

Re: INVENTOR 9 - problemy z rozwinięciem blachy :/

Postprzez xandra » lut 13, 2006 09:28

jak masz juz rozcięty stożek to:
- przechodzisz do blachy
- wchodzisz w styl konstr blachowej i zmieniasz grubość na grubośc blachy jaka masz w stozku
- klikasz na powierzchnię stozka (aby się zaznaczyła na niebiesko)
- rozwijasz
xandra
 
Posty: 299
Dołączył(a): paź 14, 2005 08:37
Lokalizacja: z polski

Re: INVENTOR 9 - problemy z rozwinięciem blachy :/

Postprzez Bartosh » lut 13, 2006 10:32

Wielkie dzięki :) - zadziałało - brakowało mi przedostatniego punktu :oops:, i dlatego się gubił :)

pozdrawiam
Bartosz
Bartosh
 
Posty: 4
Dołączył(a): lut 12, 2006 23:56
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników