_

Inventor - generator ram i lista części.

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Inventor - generator ram i lista części.

Postprzez _Bastek_ » sty 26, 2020 23:49

Witam wszystkich. Pracuję z generatorem ram. Projektuję przykładową ramę i dostaję ładną listę części. Przykładowych ram muszę wyprodukować np. 60. Czy jest możliwość umieszczenia w tej liście części kolumny w której np belek o długości 1m będzie ileś x 60 (takie Excel-owe mnożenie komórek)? Albo może zabieram się do tego od d..y strony ? :?
Dzięki.
_Bastek_
 
Posty: 5
Dołączył(a): wrz 03, 2019 07:26

Re: Inventor - generator ram i lista części.

Postprzez sturnus » sty 27, 2020 10:31

Bez względu na program. Dokumentacja i LM dotyczy jednego egzemplarza. W Twoim przypadku była byłaby ona nieaktualna przy następnym zamówieniu np. 10 szt. Informację ile szt. umieszczasz na zamówieniu, W Twoim przypadku ile sztuk ramy nie poszczególnych elementów konstrukcji spawanej. Na spawalni też muszą poruszać mózgami czasem,,,,
sturnus
 
Posty: 184
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: Inventor - generator ram i lista części.

Postprzez lukk05 » sty 28, 2020 12:56

Witam

Oczywiscie ze sie da to zrobic.
Robisz sobie nowe zestawienie. W Twoim przypadku 60 ram (Ja zrobilem przyklad z 5-cioma).
Wstawiasz 60-razy ta swoja rame. Ustawiasz w liscie Bom ze rama ma byc jako Phantom (program zlicza wtedy czesci skladowe tej ramy -nie liczy zestawienia). Robisz rysunek tego nowego zestawianie i generujesz standardowo liste czesci. Program wszystko ladnie przemnozy.

Pozdrawiam
Lukkcad
Załączniki
5 Ram - lista czesci.jpg
5 Ram.jpg
Rama - lista czesci.jpg
lukk05
 
Posty: 31
Dołączył(a): lip 16, 2008 21:04

Re: Inventor - generator ram i lista części.

Postprzez _Bastek_ » sty 28, 2020 20:49

lukk05 napisał(a):Witam

Oczywiscie ze sie da to zrobic.
Robisz sobie nowe zestawienie. W Twoim przypadku 60 ram (Ja zrobilem przyklad z 5-cioma).
Wstawiasz 60-razy ta swoja rame. Ustawiasz w liscie Bom ze rama ma byc jako Phantom (program zlicza wtedy czesci skladowe tej ramy -nie liczy zestawienia). Robisz rysunek tego nowego zestawianie i generujesz standardowo liste czesci. Program wszystko ladnie przemnozy.

Pozdrawiam
Lukkcad


Dzięki. zawsze to jakieś uproszczenie tematu.
_Bastek_
 
Posty: 5
Dołączył(a): wrz 03, 2019 07:26


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]