_

Inventor kilka problemów

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez kruuger » sie 13, 2015 20:25

brk2511 napisał(a):Witam
Mam kolejne pytanie do szanownych forumowiczów
A dokładnie tworząc element w w formacie ipt chcę go podzielić na dwie części. Wybieram opcję podziel w wyniku czego powstają dwie bryły. W jaki sposób można potraktować te bryły aby uzyskać plik .iam ? W chwili obecnej mam dwie bryły w pliku ipt których nie mogę nigdzie wrzucić odrębnie. Chodzi mi o podział jednego elementu w wyniku czego zostaną utworzone dwa nowe odrębne elementy

make components
k.
Załączniki
make.png
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4879
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez gimpel65 » sie 14, 2015 12:55

Witam,
użyj w narzędziu "podziel" funkcji "przytnij". Usuń część L i zapisz jako, np. part_L.ipt. Potem zamień odrzucenie i zapisz jako _P. Masz odrębne dwa party.
Możesz tez wyprowadzać element pochodny L i P.
Możesz zrobić iparta, i włączać i wyłączać odcięcie.
Możliwości jest wiele, zależy co Ci jest przydatne.

Pozdrawiam,
gimpel
gimpel65
 
Posty: 59
Dołączył(a): mar 03, 2011 20:28

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » paź 01, 2015 16:35

Witam dzisiaj otrzymałem prośbę z firmy o przesłanie dokumentacji maszyny w pliku stp ponieważ zwykła dokumentacja im nie wystarcza.
Samo przesyłanie takich rzeczy mocno mnie zastanawia ale klient naciska twierdzi że inwestor później wykorzystuje pliki do montowania całej linii w jedną całość. (pewnie wykonawców poszczególnych elementów jest wielu)
Czy jest możliwość przesłania swego rodzaju zabezpieczonego pliku tak aby nie było wglądu w historię projektowania, lub nie było możliwości edycji poszczególnych części?
Czyli cała maszyna jako jeden komponent
Zetknęliście się już z takim problemem ?
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez gimpel65 » paź 01, 2015 19:55

Witam,
1. Dlaczego Cię zastanawia żądanie dostarczenia modelu? Płaskie rysunki dzisiaj to się nadają do przypięcia na prasie, a nie do składania linii technologicznej, szczególnie bardziej skomplikowanej.
2. Co to jest "zwykła dokumentacja" i dlaczego nie wystarczy?
3. Tak, zetknąłem się. Zależy od umowy, ale jeżeli klient nie jest idiotą, to żąda tego "udostępnienia" (czyt. kompletnego projektu w formie elektronicznej w uzgodnionym formacie) w zleceniu. Choćby po to, żeby łatwo zmienić sposób, np. posadowienia, albo dać branżowcom od przyłączy zasilania. Przecież w końcu za to płaci.
No, chyba ze ta Twoja "maszyna" jest chroniona Prawem Autorskim, albo patentem. Wtedy to już inna śpiewka.
4. Dlaczego po prostu nie spróbujesz zrobić tego eksportu do stepa i zobaczyć, jak ten model będzie opisany?
Pozdrawiam,
gimpel
gimpel65
 
Posty: 59
Dołączył(a): mar 03, 2011 20:28

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez KrzysztofK » paź 06, 2015 22:55

Jeżeli klient chce sobie poustawiać maszyny na "wirtualnej hali" to jasne że potrzebuje stepa aby mieć co ustawiać. Normalna sprawa.
KrzysztofK
 
Posty: 17
Dołączył(a): paź 06, 2015 22:29

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » paź 16, 2015 09:36

Rzeczywiście troszkę się orientowałem i faktycznie jest to normalna sprawa na szczęście grzecznie załatwiłem sprawę i przesłałem rysunki :D Dzięki za info !
Mam kolejne pytanie odnośnie programu
Działając w obrębie projektu utworzyłem zespół składający się z kilku części
Chciałbym aby był on bazą dla kolejnych zespołów które będą tworzone w ramach tego samego projektu
Zapisując przez zapisz jako kolejny zespół z naniesionymi zmianami zmianie ulegają również części składowe
Jak w prosty sposób zapisać zmieniony zespół tak aby pierwszy został bez zmian z częściami bazowymi a drugi został zapisany wraz kopią części składowych które uległy zmianie tak aby nie powstawały w wyniku tego konflikty ( bo z regóły to był główny problem po kilku parametrycznych zmianach pojawiały się konflikty w poszczególnych zespołach więc proawdopodobnie coś robię nie tak)
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez 3Dyt » paź 16, 2015 12:51

Model zawsze można uprościć i przesłać tylko widok z zewnątrz.
Polecam zapoznać się z funkcją powłoka -> shrinkwrap
http://blog.hagerman.com/2015/02/24/aut ... p-command/
Avatar użytkownika
3Dyt
 
Posty: 66
Dołączył(a): cze 27, 2015 23:31

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » lut 17, 2016 17:44

Witam ponownie szanownych forumowiczów
Podczas dłuższej pracy z inventorem napotkałem kolejny problem
Mianowicie chciałbym stworzyć rurę perforowaną
czyli w konstrukcji blaszanej rysuję kreskę poprzez profilowanie rolkowe tworzę rurę
potem w rozwinięciu tworzę szkic i nanoszę otwory dwoma sposobami (zrobiłem to na dwa sposoby przez wykonanie otworu i szyk oraz przez punkty i szyk ). Niestety po zawinięciu otworów nie widać dalej jest rura
Czy jest jakiś sposób aby otwory były widoczne zależy mi na tym ponieważ mam przesłać rysunki do akceptacji dla klienta a sito to ważny element urządzenia i wolałbym żeby klient widział w których miejscach ono się znajduje
dodam że pracuję w wersji 2011 może w późniejszych ten błąd został wyeliminowany
z góry dziękuję za pomoc
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » sie 06, 2016 12:57

Witam
proszę o pomoc w ustawieniu grubości linii na arkuszu nie mogę odnaleźć odpowiedniej opcji teoretycznie powinna ona być dobierana do skali a przyanajmniej tak to sobie wyobrażam. Przy rysowaniu dużych elementów po przy powiększaniu pdf nie widać szczegółów rysunku tylko grube linie które wszystko przesłaniają podobnie zresztą jak przy przekrojach A-A B-B linie również są za grube, jak to dostosować ? Przy okacji mam pytanie jakiej czcionki używacie w inwetorze kiedyś otrzymywałem od jedej firmy rysunki z fajną czcionka przypominającą pisko techniczne ale nie mogę jej znaleźć ( od razu dodam nie jest to technic)
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez piotrekm13 » sie 06, 2016 21:18

Wszystko jest na wstążce Zarządzanie pod przyciskiem Edytor stylów.
piotrekm13
 
Posty: 816
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników