_

Inventor kilka problemów

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » sie 07, 2016 21:11

A konkretnie ? Zakładka Warstwy ? Jeśli tak to która konkretnie wpływa na grubość lini które tworzą kontury detalu bo nie jestem w stanie znaleźć :(
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez piotrekm13 » sie 08, 2016 08:13

Spróbuj zmienić grubość warstwy Widoczne.
piotrekm13
 
Posty: 764
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » sie 09, 2016 20:09

pomogło wielkie dzięki za pomoc !!
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez vron12 » wrz 19, 2016 07:48

Tworzę wyciągnięcie blachowe z konturu, zarys całego koryta zmienia się w zależności od grubości blachy
Więc kryza jako element drugi musi bazować na krawędziach tnących elementu pierwszego (oczywiście przy starcie z tej samej płaszczyzny) Niestety po zmianie średnicy okręgu z którym powiązany jest zarys/kontur blachy lub przy zmianie grubości blachy wymiar/krztałt kryzy nie ulega zmianie
vron12
 
Posty: 2
Dołączył(a): wrz 19, 2016 07:38

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » maja 19, 2018 19:56

Witam
Po jakim takim opanowaniu INv 2009 przesiadłem się na 2017
Może po raz kolejny mam problem jak laik ale nie wiem o co chodzi
Mianowicie jest problem ze skalą
Podczas rysowania wszystko ok do momentu np funkcji otwór ale tylko gwintowany otwór jest niewspółmiernie mały co do zadanego wymiaru ja daje M10x1,5 po zmierzeniu 0,33 in ... ale dlaczego kiedy wybieram funkcję normalnego otworu wymiar się zgadza
Dwa.
Podczas importu np obudowy łożyskowej ze strony traceparts (format właściwy) obudowa jest kilkukrotnie mniejsza niż powinna być .. dlaczego przy 2009
Problem dotyczy wszystkich importowanych elementów z mojej starej biblioteki
Ktoś ma pomysł co jest na rzeczy ?
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » maja 19, 2018 20:02

załączam plik wykonania otworów gwintowanych
Załączniki
inv.png
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez Kacper Suchomski » maja 20, 2018 15:40

Przy otworze gwintowanym sam otwór jest mniejszy od wymiaru nominalnego - jest to średnica wewnętrzna gwintu nakrętki (dokładny rozmiar musisz sprawdzić w tabeli). Jest to średnica otworu przeznaczonego do gwintowania.
Także wszystko się zgadza.

Przy imporcie/eksporcie ważne jest też w jakich jednostkach model był tworzony i eksportowany. Więc często skala to może być rząd wielkości np. 10x, 100x, 0,1x itp.
Ale to wystarczy przeskalować i problem znika.
Kacper Suchomski
 
Posty: 133
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » maja 20, 2018 20:34

Niestety nie chodzi o różnicę tego rzędu
Doskonale zdaję sobie sprawę że otwór pod gwint M10 x 1,5 ma chyba 8,7 mm
Różnica jest większa
Na rysunku widać 3 otwory fi 10 w docisku dławicy oraz 3 otwory M 10 w korpusie (zaznaczony) oczywiście jak się dobrze człowiek wpatrzy po zmierzeniu za pomocą narzędzia pomiarowego inventora wymiar to około 0,3 mm dlaczego ?
Jeżeli chodzi o importowane elementy to moja stara biblioteka w inv 2011 dalej otwieram w skali 1:1 dziwne to wszystko nieco :shock: kompletnie nie wiem co jest przyczyną
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez Kacper Suchomski » maja 20, 2018 21:09

Dlaczego w poprzednim poście napisałeś, że średnica wynosi 0,33 in - cali, a teraz piszesz, że mm.
0,33 cala to właśnie w przybliżeniu 8,5 mm, więc mogłoby się zgadzać, ale musisz się zdecydować.

Możesz też właśnie sprawdzić ustawienia jednostek w tym pliku.
Kacper Suchomski
 
Posty: 133
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Inventor kilka problemów

Postprzez brk2511 » maja 21, 2018 13:23

Zakręciłem się co nieco ale twoja odpowiedź podsunęła rozwiązanie problemu rysowałem cały czas w calach myślałem że przy wyborze szablonu (mm) metrycznego rysuję w mm błąd! Po zmianie domyślnych parametrów problem się rozwiązał
Dziękuję za pomoc :D
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników