Witam wszystkich forumowiczów
Mam kilka pytań odnośnie programu Inventor prof 2011
Zależy mi na skonstruowaniu złożenia gdzie dwie lub więcej części będzie zależnych od siebie tzn
element pierwszy to wyciągnięcie blachy przez kształt kołnierza gdzie zmiana jednego wymiaru w szkicu dzięki kilku zależnością pociąga za sobą szereg innych zmian co bardzo fajnie wychodzi.
Moje pytanie dotyczy tego jak do danego kształtu blachy przypisać kolejną część np kołnierz kryzę która będzie się dopasowywała do zmian np średnicy, zarysu szkicu wyciągnięcia blaszanego ? Docelowo chciałbym aby kilka elementów spiąć w ten sposób.
Moje kolejne pytanie dotyczy tego w jaki sposób utworzyć swój standard rysunku czyli po każdym otwarciu nowego projektu widzę swoje ustawione a nie domyślne parametry takie jak grubości blach, rodzaje materiałów, style wymiarów itp. W jaki sposób tworzy się własną bibliotekę części znormalizowanych przypisanych do mojego standardu ? Apropos stylów wymiarowania prosiłbym o podzielenie się jakich ustawień używacie nie mogę znaleźć odpowiednich, wymiary są albo nieczytelne albo kiepsko dopasowane do rysunku albo mało estetyczna czcionka może są jakieś typowe, uniwersalne podstawowe style które po prostu wypada ustawić. Wiem że kiedyś na kursie takowe ustawiałem ale to było tak dawno że mało z tego pamiętam
Przepraszam za takiego tasiemca ale chciałbym zaaplikować jak największą ilość wiedzy ponieważ wracam do programu po długiej rozłące