_

Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez oles87 » lis 28, 2010 12:49

Witam.

Potrzebuje pomocy, otóż mam do zaprojektowania w Inventorze most suwnicy pomostowej dwudźwigarowej i nie bardzo wiem jak się zabrać do tego. Z Inventorem za dużo wspólnego nie mam a został mi narzucony.
Konstrukcja tego mosty jest niby prosta pospawana blacha na model skrzynki. Jak to ugryźć, czy mam każdą blachę zrobić osobno jako konstrukcje blachowa i potem pospawać w konstrukcji spawanej? da się tak woogle? i czy w Inventorze 2011 jest jakaś biblioteka z normami blach czy sam mam wszystkie parametry podawać ( chodzi też o parametry potrzebne do analizy mes drgań).

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc!
oles87
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 07, 2010 21:23

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez dydko » lis 28, 2010 21:28

Witam,
Jeśli chodzi o mes to nie wiem- zakończyłem edukacje i nigdy w zawodzie to mi nie było potrzebne (a raczej pracodawcom). Zobacz na parametry materiałowe którymi możesz uzupełnić/dodać do właściwości blach (Edytor stylów standardów). Skorzystaj z generatora ram tam gdzie się da. Musisz każdą blachę narysować a później w całość to poskładać- nie znam innej sensownej metody.

Ja często robię tak przy "skrzynkach, elementach blachowych", jeśli chcę aby wymiary blach automatycznie mi się zmieniały. Modeluje bryłę/powierzchnię o masie "0" a następnie "obkładam" blachami dzięki temu rozmiary blach automatycznie mi się zmieniają. Bardzo wygodna metoda unikam wtedy zabawy w wiązania jak ktoś już liznął program i jest dociekliwy to polecam.
- wrzucam do złożenia zamodelowaną bryłę,
- Wstaw->Utwórz komponent [N]->konstrukcja blachowa-> wskazuje powierzchnię na której ma być blacha,
- rzutuje krawędzie bryły-> nadaje grubość blasze,
- i tak obkładam bryłę/powierzchnię kolejnymi blachami (wyłączam widoczność poprzednich blach by czasem nie porzutować ich krawędzi),
- niskim nakładem mam w pełni parametryczną konstrukcje z poskładanych blach,
- zmieniając coś (długość, szerokość, ukosowania etc )na modelu po aktualizacji blachy zmieniają się rozmiary
- czasem ściągam powierzchnię przez kopiuj obiekt lub używam komponenty pochodne,
- proponuje google + grubsze książki a są niestety tylko 2 w Polsce warte uwagi tylko.

Nie bardzo wiem jako może być biblioteka z blachami chyba, że "Edytor stylów standardów". Nie wyobrazić sobie "standardowej blachy"
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez tomaszjar » lis 29, 2010 17:15

Konstrukcji blachowej używaj tylko jak chcesz zaprojektować blachę która się rozwija.
Jak to ma być blachowinica zrobiona z elementów pospawanych to projektuj jako normalne części.
Zrób każdy element jako oddzielną część.
Nie wiem czy jest sens spawać w module 3D, czy tylko opisy spawów na rysunku. Zależy od tego co chcesz osiągnąć.

Do obliczeń w większości przypadków trzeba robić specjalny model, przewidziany pod obliczenia.
MES w Inventorze liczy za pomocą elementu typu czworościan, nie specjalnie nadaje się to do obliczania blach, ale w
wersji Inventora chyba 2010 i 2011 jest optymalizacja siatki do obliczeń elementów typu blacha.
Testowo liczyłem blachownicę, program wygenerował siatkę rzędu 900 000 węzłów, wyniki wyszyły zgodne z oczekiwaniem.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 281
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez oles87 » lis 30, 2010 21:34

Chce a raczej muszę zrobić model bryłowy i na jego podstawie powierzchniowy, następnie przenieść go do patrana/nastrana i tam dokonać analizy drgań przy zerwaniu obciążenia.
Czyli normalnie moge sobie zrobic konstrukcje suwnicy uzywajac wyciagniecia do zrobienia blachy??
Jak zrobie wszystkie elementy wrzucam do konstrukcji spawanej i tam ja spawam? dobrze kmninie ? :D
oles87
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 07, 2010 21:23

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez dydko » gru 01, 2010 09:51

Robię w module proste blachy gdyż wtedy z automatu program pobiera wymiary blach. Parametry te następnie opisują mi blachę w tablce części/wypałeki np. bl. <Grubość>x<Szerokość>x<Wysokość> wg. EN lub DIN. Nie mam potem zabawy w ręczne opisywanie blach. Lubię kombinować "co robić by nic nie robić". Przy dużej liczbie blach to jest oszczędność dniówki/dniówek. Zachęcam do szukania
http://autodesk-inventor-pl.blogspot.com/2010_12_01_archive.html
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez piotrekm13 » paź 21, 2016 20:01

tomaszjar napisał(a):Do obliczeń w większości przypadków trzeba robić specjalny model, przewidziany pod obliczenia.
MES w Inventorze liczy za pomocą elementu typu czworościan, nie specjalnie nadaje się to do obliczania blach, ale w
wersji Inventora chyba 2010 i 2011 jest optymalizacja siatki do obliczeń elementów typu blacha.
Testowo liczyłem blachownicę, program wygenerował siatkę rzędu 900 000 węzłów, wyniki wyszyły zgodne z oczekiwaniem.

Odświeżam stary temat. Ktoś wie jak zrobić tą optymalizację siatki do elementów typu blacha? Chodzi o Inventor 2011.
Przy symulacji wytrzymałościowej wywala jakiś komunikat o elementach cienkościennych.
piotrekm13
 
Posty: 581
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez tomaszjar » lis 03, 2016 20:16

Zobacz czy w obliczeniach masz te ikony (ostatnie na pasku - Find Thin Bodes)
nie pamiętam od której wersji Inventora ta opcja jest dostępna
ScreenShot1163.jpg

Jeżeli masz je to Inventor rozpozna elementy cienkościenne i zastosuje element skończony 2 wymiarowy.


Jeżeli tego nie masz to Inventor ostrzega podczas obliczeń, że analizujesz model cienkościenny za pomocą elementów skończonych typu Tetra - czworościan. Taki element skończony nie nadaje się do analiz powłok cienkościennych i w obliczeniach mogą się pojawić błędy.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 281
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Inventor konstrukcja blachowa pomocy!

Postprzez Natii » kwi 06, 2017 12:08

Witam , ja z kolei mam wogóle problem ze stworzeniem tego rysunku, czy ktoś mógłby mi mniej więcej opisać kroki , co powinnam zrobić ? Gdy dodaje kształtowniki, wyskakują mi dziwne rzeczy
Natii
 
Posty: 1
Dołączył(a): kwi 06, 2017 12:05


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników