Witam
Chciałbym troszkę odgrzać temat jako że mam taki sam problem ze zdefiniowaniem właściwego współczynnika K.
Do projektowania używam Inventora, blachy daję giąć na prasie krawędziowej CNC Trubend. Wykonałem ostatnio następujacy eksperyment: wykonałem prosty projekt ceownika z blachy 1.2mm (ścianki o długości 20, 30 i 40mm). Promień gięcia wpisałem 0.5mm, taki jaki faktycznie wychodzi po gięciu na tej prasie. Długość wzoru płaskiego, który wygenerował inventor wynosi
86.43mm.
Ten sam projekt przesłałem do firmy z prośbą o wrzucenie go na prasę i odesłania informacji, jaką długość wzoru płaskiego wygeneruje prasa. Okazało się że prasa pokazuje
85.33mm.
Logicznie myśląc stwierdziłem, że jak zwiększe w Inventorze promień gięcia, to uda mi się skrócić wzór płaski. Eksperymentalnie wyszło mi, że dla promienia gięcia 1,78mm długość wzoru wychodzi mi taka, jak na Trubendzie. Problem w tym, że ta maszyna fatycznie gnie z kątem 0.5mm
Poszedłem więc w innym kierunku i zacząłem zmieniać współczynnik K mając nadzieję, że osiągnę ten sam wynik bez zmiany promienia gięcia. Udało się dla K = 0.15.
Tutaj pojawiają się moje wątpliwości: czy wartość K=0.15 dla blachy stalowej nie jest za mała? w necie znalazłem informacje, że dla stali powinno to być ok. 0.41
http://www.cns.pl/Rozwiazania-programow ... attachment
Czy współczynnik K może mieć różną wartość w zależności od tego, na jakiej maszynie gięta jest blacha?
Pozdrawiam
Bartek