_

Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez CAD_MAN » lut 22, 2008 23:26

Jesli klade zbior czesci na papier, kazda ma przypisany okreslony numer powiazany z "parts list".
Wtedy latwo jest podciagnac do kazdej balon z numerem ktory jest tej czesci przypisany w zbiorze.
Jednak jesli chce sie polozyc na ten sam rysunek jedna czesc, ma ona zawsze numer 1- nie jest czescia zbioru ale pojedyncza czescia.
Wiem ze mozna polozyc na papier caly zbior i powylaczac widocznosc czesci, wtedy przyporzadkowany numer pozostanie wlasciwy.
Nie chce mi sie wylaczac widocznosci a chcialbym zebym nie musial zmieniac numeru kazdej czesci ze wzgleu na czas i mozliwe bledy.
Da sie to zrobic?
CAD_MAN
 
Posty: 55
Dołączył(a): gru 06, 2007 04:29

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez tomekg » lut 25, 2008 00:25

czy można troszeczke jaśniej?
mechanika@mat.net.pl
Autodesk Value Added Reseller
Autodesk Autorized Training Center
>><<
Avatar użytkownika
tomekg
 
Posty: 96
Dołączył(a): wrz 22, 2007 13:40
Lokalizacja: Kraków

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez CAD_MAN » lut 25, 2008 05:19

Staralem sie jak najjasniej ;).
Ok, sporobuje jeszcze raz.
Masz folder w ktorym masz Assembly file i Parts files.
Na twoim rysunku wymiarujesz:

a. cale assembly

b. poszczegolne czesci tego assembly

Rysunek poszczegolnych czesci tego assembly mozesz skreowac dwojako:
uzywajac assembly file i wylaczajac visibility czesci ktorych nie chcesz na rysunku lub uzywajac part file konkretnej czesci.
Problem z druga opcja jest taki ze twoja Parts List rysunku bedzie sie odnosila tylko do uzytego w rysunku assembly file.
Jesli na rysunku numerujesz czesci balonami, ponumerowane beda jedynie czesci assembly file, rysunek do ktorego uzyto part file zawsze bedzie mial numer jeden.
Chcialbym zeby czesc na rysunku stworzonym uzywajac part file miala ten sam numer co ta sama czesc w assembly file.
Nie wiem czy brzmi to jasniej.
CAD_MAN
 
Posty: 55
Dołączył(a): gru 06, 2007 04:29

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez tomekg » lut 25, 2008 21:41

Jaśniej już się nie da. Pogmyram i może znajde solution.
mechanika@mat.net.pl
Autodesk Value Added Reseller
Autodesk Autorized Training Center
>><<
Avatar użytkownika
tomekg
 
Posty: 96
Dołączył(a): wrz 22, 2007 13:40
Lokalizacja: Kraków

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez dydko » wrz 02, 2009 20:43

Jest wtyczka do Inventora. Najpierw zrób listę części następnie wskaż balona film. Pewnie w pracy przetestuję tą wtyczkę, równolegle napisałem wtyczkę w Visualu Basicu. Moim zdaniem wtyczka z easy-tools ma pewne defekty przy generatorze ram.
Napisz na priv to podeślę Ci skrypt który w visual basic przenumerowuje balony (właściwie listy części). Skrypt jest prymitywny ale to zawsze lepsze od ręcznego prznumerowywania.
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez dydko » sty 30, 2010 14:14

Po przeszukaniu googli ponownie znalazłem rozwiązanie. Zostawiam je dla potomnych http://www.cadforum.no/index.php?option=com_jfusion&Itemid=213&jfile=index.php&topic=1116.msg3142#msg3142, ściągasz plik który się nazywa Setup_BallRen12.zip. W domu na Inventor 2010eng i XP 32bit działa w poniedziałek zobaczę w pracy na Vista 64bit i Inventor 2010pl. Wrzucasz złożenie wraz z tabelką, dla następnych partów na arkuszu wtyczka już automatycznie ci numeruje wg. numerów złożenia. Dla mnie to jest doskonałe rozwiązanie ten program, szkoda że nie ma tego z Invetorem odrazu. Jak jakieś pytania to napisz mail na priv.
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez konrad1704 » kwi 10, 2010 20:19

Witam
Czy sprawdzał ktoś działanie wtyczki podanej powyżej na Inventor 2010 wersji 64 bit? Mam ten sam problem co kolega CAD_MANz numeracją części na kolejnych arkuszach i chcąc rozwiązać ten problem zainstalowałem programik jednak nie działa on u mnie. Nie wiem czy jest to jednostkowy błąd czy może nie współgra to po prostu z tą wersją Inventora.

Czy może znalazł ktoś inne rozwiązanie tego problemu w razie jak by ten programik nie pomagał?

Dziękuje

Pozdro
konrad1704
 
Posty: 60
Dołączył(a): gru 07, 2007 21:11

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez dydko » wrz 04, 2010 17:56

Przerobiłem skrypt z netu i nareszcie numerowanie działa mi jak należy. Odinstalować/wyłączyć Balloon Renumber bo kaszani numery

Public Sub PrzenumerujBalony()

' To jest przerobiona wersja skryptu z http://www.mcadforums.com/forums/viewto ... =15&t=2895
' Skrypt działa w Inventor 2010 pewnie z innymi wersjami też.
' Odinstaluj/wyłącz wszelkie Balloon Renumber bo wyskaują błędy lub źle numeruje części, gryzą się
' Wada skryptu za każdym razem trzeba włączać skrypt aby przenumerować części po zmienach w "Zestawieniu komponentów"
' Moze kiedys usunę te wady.
' Należy zmienić "5" oRow.Item(5).Value na numer kolumny z pozycją licząć od lewej od "1"
' Jakieś pytania miroslaw.dyduch@gmail.com

Dim oDrawDoc As DrawingDocument
Dim oSheet As Sheet
Dim oPL As PartsList
Dim oRow As PartsListRow

Dim oBalloon As Balloon ' Zmienna balon
Dim bBalloonFound As Boolean ' Jest balon nie ma balona
Dim sPathPart As String ' Sciezka pojedynczej czesci
Dim sPathPartsList As String ' Pelna sciezka "Listy części", całego złożenia

Set oDrawDoc = ThisApplication.ActiveDocument ' Aktywny dokument
Set oSheet = oDrawDoc.ActiveSheet ' Aktywny arkusz

If (oSheet.PartsLists.Count = 1) Then ' Jedna lista części w arkuszu, aby skrypt zmienil pozycje wg. wykazu
sPathPartsList = oSheet.PartsLists.Item(1).ReferencedDocumentDescriptor.FullDocumentName
For Each oBalloon In oSheet.Balloons
sPathPart = oBalloon.ParentView.ReferencedDocumentDescriptor.FullDocumentName
bBalloonFound = False
If (sPathPartsList <> sPathPart) Then
For Each oPL In oSheet.PartsLists
If bBalloonFound Then
Exit For
End If
For Each oRow In oPL.PartsListRows
If bBalloonFound Then
Exit For
End If
' Włączona opcja "Ustawienie łączenie wierszy z numerami części"
' Wiele roznych plikow w jednym wierszu np. "Generator ram",
' lewa-prawa część, lustro itp "Frame generator", left-right part, mirror etc
For i = 1 To oRow.ReferencedFiles.Count
If (sPathPart = oRow.ReferencedFiles.Item(i).FullFileName) Then
' Numer kolumny z pozycją części z "Listy części". Liczy sie od lewej od "1" do "n"
' Mozna pokombinować by było co innego w balonie np.:
' oBalloon.BalloonValueSets.Item(1).Value = "Tu był Mirek " & oRow.Item(2).Value & " poz. " & oRow.Item(5).Value
oBalloon.BalloonValueSets.Item(1).Value = oRow.Item(5).Value
bBalloonFound = True
Exit For
End If
Next
Next oRow
Next oPL
End If
Next oBalloon
MsgBox "Done!", vbInformation
Else ' Brak lub wiecej niz 1 lista czści
MsgBox ("W arkuszu MUSI byc jedna ''Lista części'', może być poza ''Ramką rysunkową''!!! " & Chr(13) & _
vbCrLf & "Program odczytuje z ''Listy części '' (''Pozycję'') części i nadpisuje " & _
vbCrLf & "wartość (domyślnie ''1'') w ''Numerze pozycji'' (balonie)." & Chr(13) & _
vbCrLf & "Po zmianach w ''Liście części'' musisz jeszcze raz uruchomić " & _
vbCrLf & "skrypt aby uaktualnić ''Numer pozycji''"), vbInformation
End If
End Sub
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez Rzemyk » wrz 05, 2010 16:51

Witam,

Od paru miesięcy używam Balloon Renumber firmy NTI NESTOR, w Inventor 2010 english version na 64 bit Windows 7, działa bez zarzutu, dodatkowo zabezpiecza przed użyciem 2 takich samych plików w danym złożeniu (tzn. o takich samych nazwach pliku lub nazwie parta).

Bardzo pomocny i użyteczny pod warunkiem że nie ma wyżej wymienionych błędów.
Valve Guy
Avatar użytkownika
Rzemyk
 
Posty: 36
Dołączył(a): maja 01, 2007 12:51
Lokalizacja: 55°16′N 9°54′E

Re: Inventor: rysunek i numerowanie czesci.

Postprzez dydko » wrz 12, 2010 16:19

Rzemyk napisał(a):Witam, Od paru miesięcy używam Balloon Renumber firmy NTI NESTOR, w Inventor 2010 english version na 64 bit Windows 7, działa bez zarzutu, dodatkowo zabezpiecza przed użyciem 2 takich samych plików w danym złożeniu (tzn. o takich samych nazwach pliku lub nazwie parta). Bardzo pomocny i użyteczny pod warunkiem że nie ma wyżej wymienionych błędów.

I tu masz racje z wersją angielską działa doskonale na XP, Vista, 7 i Inventor 2009 i 2010. Kaszana zaczyna się na polskiej wersji Inventora. Ja przynajmniej się poduczyłem VB a docelowo C# i rozwiązałem problem :D ,lubię kończyć co zacząłem. Mi w wersji przerobionej odrobinę ten skrypt przydaje się do opisu blach na wypalarkę.
dydko
 
Posty: 39
Dołączył(a): cze 28, 2009 11:58


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników