_

iTNC530 - korekcja promienia

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez arek.14 » lut 04, 2007 20:29

Witam,
Czy jest możliwość przechodzenia między różnymi wartościami korekcji DR tego samego narzędzia, bez wymiany w magazynie i wczytaniu ponownie dla niego korekcji? W ten sposób aby robiąc zarys pewne miejsca obrobić na gotowo, a w innych pozostawić naddatek. Taka regulacja naddatku na obróbkę dużo by mi ułatwiła :D Dzięki Pozdrawiam
arek.14
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 04, 2007 20:24

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez Blemi » lut 04, 2007 22:43

nie znam dobrze iTnc560 ale
kiepsko to by wygląda, podejrzewam ze na koncu profilu odwołujesz korekcje i jak zaczyna sie nastepny przywołujesz narządzie z nową korekcją i wpisujesz n np DR+1, ale co zrobisz z dojazdami ?
ja bym to raczej jak programujesz z pulpitu profil zaprogramował parametrycznie, tzn ustawiłbym parametr np Q10=...,Q11=... które były by ofsetami od profilu
na górze zmieniałbym parametry np Q10=0, Q11=0.2 i miałbyś naddatki, męczące, ale zawsze mógłbyś regulować naddatek nie przerabiając całego programu,

inna sprawa ze ja bym to puścił w CAM-ie i na interesującym profilu zadałbym ten naddatek
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez rollaz » lut 05, 2007 21:07

Witam
Oczywiscie ze idzie nie ma z tym zadnych problemow malo tego na dlugosci narzedzia tez mozesz prowadzic takie korekcje Dl
Pozdrawiam
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez Ivaho » lut 05, 2007 21:14

Wywołujesz cały czas to damo narzędzie, ale w lini TOOL CALL Z T S..F.. jest jeszcze miejsce na DR i DL i tam sobie piszesz co chcesz.
W rezultacie dostajesz to o co pytasz.

Pozdroo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez arek.14 » lut 06, 2007 19:18

Rozumiem że można zmieniać korekcje tego samego narzędzia za każdym ponownym wywołaniem. Ale czy to jest możliwe w czasie trwania jednego przejścia narzędzia? Czyli wywołuję interesujące mnie narzędzie i w czasie obróbki zmieniam korekcję, aby w pewnym miejscu zarysu uzyskać naddatek, a następnie powracam do poprzedniej wartości korekcji i obrabiam dalej dany zarys do końca. Następnie używam innego narzędzia do obróbki wkańczającej tylko w miejscu gdzie zostawiłem naddatek. Pozdrawiam :D
arek.14
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 04, 2007 20:24

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez rollaz » lut 06, 2007 20:45

oczywiscie ze mozna tak robic
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez Ivaho » lut 09, 2007 14:21

rollaz napisał(a):oczywiscie ze mozna tak robic


A konkretnie jak, bo nie kojarze :/
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez rollaz » lut 10, 2007 12:25

Przed kazdym przyjeciem korekcji mozesz sobie opisac DR dziala on tak dlugo zanim nie odwolasz korekcji i tak mozesz w kolko nastepny kontur nastepne przyjecie korekcji i wtedy mozesz sobie opisac na nowo DR
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez arek.14 » lut 10, 2007 21:08

Jak rozumiem to wpisujemy np.
1) TOOL CALL 1
2) początek zarysu
3) TOOL CALL1 DR 0.5 (zmiana korekcji promienia)
4) dalszy ciąg zarysu z korekcją 0.5
5) TOOL CALL1 (powrót do poprzedniej wartości korekcji)
6) zarys
Czy taki zapis jest prawidłowy?
arek.14
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 04, 2007 20:24

Re: iTNC530 - korekcja promienia

Postprzez rollaz » lut 11, 2007 09:32

sluchaj jak chcesz to zadzwon 608745638 tak bedzie prosciej
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników