_

Jak narysować taki element

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Jak narysować taki element

Postprzez brk2511 » paź 17, 2018 17:43

Witam
Mam problem z narysowaniem elementu ze zdjęcia
Potrzebuję wyciąć cztery blachy ( dwie boczne tylną oraz górną - która jest zawalcowana po promieniu )
Składa się to na element mieszalnika lemiesz,kopaczkę różnie to nazywają
Blachy muszą być wycięte precyzyjnie po złożeniu nie ma miejsca na łatanie błędów
Cały ten "zakrzywiony ostrosłup" jest nasadzany na płaskownik 30x50 i spawany
Czy ktoś ma pomysł jaką metodologię przyjąć jak się do tego zabrać ?
Program w którym pracuję inventor
https://zapodaj.net/a539e772a2617.jpg.html
https://zapodaj.net/0635678676a09.jpg.html
https://zapodaj.net/da3714491f2a1.jpg.html
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Jak narysować taki element

Postprzez gambolo » paź 18, 2018 09:01

Demontaż, oczyszczenie, skaner 3D, generacja modelu/rysunku.
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Jak narysować taki element

Postprzez brk2511 » paź 18, 2018 15:27

Bardziej chodzi mi o to jaką metodologię przyjąć przy rysowaniu takiego detalu w inventorze(wymiarami aż tak się nie martwię )
skanera nie mam
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Jak narysować taki element

Postprzez zenex69s » paź 18, 2018 15:48

Demontaż, czyszczenie. Suwmiarka, kątomierz warsztatowy i kawałek kartki papieru. Później przenosisz wymiary do inventora.
zenex69s
 
Posty: 1
Dołączył(a): lip 10, 2018 08:00

Re: Jak narysować taki element

Postprzez brk2511 » paź 19, 2018 12:53

Nie no wiem wiem
suwmiarka kątomierz wystarczą nie trzeba skanera
Pytam o to narysować taki detal w inventorze jeżeli mam już wymiary
brk2511
 
Posty: 20
Dołączył(a): mar 16, 2015 17:42

Re: Jak narysować taki element

Postprzez michallach » paź 19, 2018 13:31

Szkic→wyciągniecie i tak do skutku.
Co do łopat, to musisz znać kąt pochylenia względem zewnętrznego cylindra/osi obrotu. Tworzysz płaszczyznę pod takim kątem i na niej tworzysz szkic. Łuk łopaty to przecięcie cylindra z płaszczyzna szkicu.
Więcej ze zdjęć jest trudno wywnioskować.
michallach
 
Posty: 77
Dołączył(a): lut 01, 2014 11:08


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników