_

Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Postprzez Wrona75 » mar 09, 2018 17:57

Mam do dyspozycji program AutoCAD 2012. Bardzo długo i bezskutecznie próbuję przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury.
Muszę to wytrasować na płycie (blacha o grubości 7 mm), następnie wyciąć i odpowiednio "zwinąć". Jest to element stanowiący przejście z rurociągu o średnicy wewnętrznej 403 mm na prostokątny (248 X 300 mm) wlot do turbiny wodnej. Dodatkową trudnością było to, że rurociąg i turbina nie są dokładnie w jednej osi - turbina jest podniesiona o 50 mm. Już wszystko wyrysowałem, ale tego elementu nie potrafię narysować tak bym mógł go wytrasować na płaszczyźnie.
Załączam rysunek nad którym wylałem masę potu i .... nic !!!
Zatem bardzo, bar..........dzo proszę o pomoc !!!
Załączniki
ExplodeAOne.dwg
(99.04 KiB) Pobrane 31 razy
Wrona75
 
Posty: 11
Dołączył(a): mar 03, 2014 11:41

Re: Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Postprzez dar1 » mar 09, 2018 18:17

Zajrzyj na strone www.lwcad.republika.pl tam masz zakładkę rozwinięcia



Wrona75 napisał(a):Mam do dyspozycji program AutoCAD 2012. Bardzo długo i bezskutecznie próbuję przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury.
Muszę to wytrasować na płycie (blacha o grubości 7 mm), następnie wyciąć i odpowiednio "zwinąć". Jest to element stanowiący przejście z rurociągu o średnicy wewnętrznej 403 mm na prostokątny (248 X 300 mm) wlot do turbiny wodnej. Dodatkową trudnością było to, że rurociąg i turbina nie są dokładnie w jednej osi - turbina jest podniesiona o 50 mm. Już wszystko wyrysowałem, ale tego elementu nie potrafię narysować tak bym mógł go wytrasować na płaszczyźnie.
Załączam rysunek nad którym wylałem masę potu i .... nic !!!
Zatem bardzo, bar..........dzo proszę o pomoc !!!
Avatar użytkownika
dar1
 
Posty: 158
Dołączył(a): cze 22, 2010 06:16

Re: Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Postprzez mdbdesign » mar 10, 2018 04:39

Sciagnij sobie ten program: Demo jest wystarczajace dla Ciebie na teraz.
Potem go kupisz, gwarantuje-jezeli bedzies cos w tym kierunku robil oczywiscie. Ja go uzywam grubo ponad 10 lat.
http://www.litio.si/index.html
Marek
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 837
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Postprzez Wrona75 » mar 14, 2018 09:48

Wielkie, wielkie dzięki dar1, to jest fantazja - http://www.lwcad.republika.pl robi rozwinięcie w ciągu sekundy, a ja straciłem tygodnie - niepotrzebnie !!!
Nie sprawdzałem tego, co poleca Marek z Ontario, bo już nie było mi potrzebne - ale również dziękuję !!!
Wrona75
 
Posty: 11
Dołączył(a): mar 03, 2014 11:41

Re: Jak przedstawić na płaszczyźnie wycinek rury?

Postprzez jamaguwi » mar 14, 2018 10:25

Ja używałem kiedyś nakładki do LogoCad-a, ale po przejściu na 3d robiłem zacięcia rur o ściankach 0,01mm z przecięciem wzdłuż tworzącej. Po zamianie na sheetmetal powstawał szablon, który po wyplotowaniu w skali 1:1 dawał fajną owijkę na rurę. Spawacz trasował to i nigdy nie było problemu, że coś nie pasuje.
jamaguwi
 
Posty: 305
Dołączył(a): maja 31, 2006 16:45


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników