_

jak stworzyć nowy przycisk "wciskany" z LISPEM

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

jak stworzyć nowy przycisk "wciskany" z LISPEM

Postprzez Betinka26 » sie 16, 2017 10:55

cześć,
Potrzebuje sobie zrobić nowy Toolbar z nowymi przyciskami i przypisać do nich serię komend lub lispa.
Przycisk chciałabym żeby był taki "wciśnij/wyciśnij" jak np przycisk "pogrubienia" w Office, tzn żeby jego wciśnięcie aktywowało jedną komendę a wyciśnięcie aktywowało drugą komendę.
Czy jest to w ogóle możliwe? Potrafię stworzyć Toolbar, potrafię stworzyć zwykły przycisk i przypisać do niego lispa, ale z tym "wciśnij/wyciśnij" to mam problem. Pomoże ktoś?

pzdr
Beata
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP2
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 327
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak stworzyć nowy przycisk "wciskany" z LISPEM

Postprzez kojacek » sie 16, 2017 11:19

Betinka26 napisał(a):cześć,
Potrzebuje sobie zrobić nowy Toolbar z nowymi przyciskami i przypisać do nich serię komend lub lispa.
Przycisk chciałabym żeby był taki "wciśnij/wyciśnij" jak np przycisk "pogrubienia" w Office, tzn żeby jego wciśnięcie aktywowało jedną komendę a wyciśnięcie aktywowało drugą komendę.
Czy jest to w ogóle możliwe? Potrafię stworzyć Toolbar, potrafię stworzyć zwykły przycisk i przypisać do niego lispa, ale z tym "wciśnij/wyciśnij" to mam problem. Pomoże ktoś?

pzdr
Beata


W toolbar raczej niet. Sam AutoCAD czegoś takiego nie ma. Po prostu przycisk musi być taki sam (nie ma wciśnięty - wyciśnięty), a samo oprogramowanie dba o reakcję (czy 0 / 1). Tak masz w DesignCenter, Calc etc.
Alternatywnie można "w locie" lispem podmieniać obrazek (ikonę). Wydaje się to być jednak przerostem formy (w mojej skromnej opinii).

ps. powrót po latach? ;)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: jak stworzyć nowy przycisk "wciskany" z LISPEM

Postprzez Betinka26 » sie 16, 2017 11:43

kojacek napisał(a):
Betinka26 napisał(a):cześć,
Potrzebuje sobie zrobić nowy Toolbar z nowymi przyciskami i przypisać do nich serię komend lub lispa.
Przycisk chciałabym żeby był taki "wciśnij/wyciśnij" jak np przycisk "pogrubienia" w Office, tzn żeby jego wciśnięcie aktywowało jedną komendę a wyciśnięcie aktywowało drugą komendę.
Czy jest to w ogóle możliwe? Potrafię stworzyć Toolbar, potrafię stworzyć zwykły przycisk i przypisać do niego lispa, ale z tym "wciśnij/wyciśnij" to mam problem. Pomoże ktoś?

pzdr
Beata


W toolbar raczej niet. Sam AutoCAD czegoś takiego nie ma. Po prostu przycisk musi być taki sam (nie ma wciśnięty - wyciśnięty), a samo oprogramowanie dba o reakcję (czy 0 / 1). Tak masz w DesignCenter, Calc etc.
Alternatywnie można "w locie" lispem podmieniać obrazek (ikonę). Wydaje się to być jednak przerostem formy (w mojej skromnej opinii).

ps. powrót po latach? ;)


cześć Kojacku, cieszę się że mnie pamiętasz :-)
Wróciłam z sentymentu - mój nick "Betinka26" przywołuje miłe wspomniania, szczególnie te "26" ;-)

A jeśli chodzi o temat przycisku to trudno, pokombinuje inaczej :)
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP2
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 327
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak stworzyć nowy przycisk "wciskany" z LISPEM

Postprzez kojacek » sie 16, 2017 11:50

Betinka26 napisał(a):
cześć Kojacku, cieszę się że mnie pamiętasz :-)
Wróciłam z sentymentu - mój nick "Betinka26" przywołuje miłe wspomniania, szczególnie te "26" ;-)

A jeśli chodzi o temat przycisku to trudno, pokombinuje inaczej :)


Ależ nic nie kombinuj. Zrób przycisk zwyczajny, i tylko oprogramuj działanie tak żeby działał jak radiobutton (on / off).

no pewnie że pamiętam - jakkolwiek to zabrzmi: niewielu tu bywa starogwardzistów... ;)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot]