_

Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez Furio85 » lut 27, 2018 10:45

Witam szanownych forumowiczów,

Dla wielu z was wyda się to głupim pytaniem, ale niestety nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi,

Zatem chodzi o pakiet lisp CADPL-Pack-v1.lsp, po wczytaniu wpisuje w wierszu poleceń ACX_ADoc i niestety nie znajduje takiego programu, Proszę o pomoc
Furio85
 
Posty: 19
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez kojacek » lut 27, 2018 10:54

Furio85 napisał(a):Witam szanownych forumowiczów,

Dla wielu z was wyda się to głupim pytaniem, ale niestety nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi,

Zatem chodzi o pakiet lisp CADPL-Pack-v1.lsp, po wczytaniu wpisuje w wierszu poleceń ACX_ADoc i niestety nie znajduje takiego programu, Proszę o pomoc


W CADPL-Pack-u nie ma definicji poleceń. Są definicje funkcji bibliotecznych. Jeżeli wczytałeś pack-a, to w linii możesz wywołać funkcje np.
Kod: Zaznacz cały
(ACX_ADoc)

ale z nawiasami tak jak każde wyrażenie LISP-a.
Niemniej (bez urazy) - skoro zadajesz takie pytanie, wydaje mi się że musisz sobie dopiero nieco przyswoić podstaw LISP-owych. Ale śmiało pytaj :)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5447
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez Furio85 » lut 27, 2018 11:26

kojacek napisał(a):
Furio85 napisał(a):Witam szanownych forumowiczów,

Dla wielu z was wyda się to głupim pytaniem, ale niestety nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi,

Zatem chodzi o pakiet lisp CADPL-Pack-v1.lsp, po wczytaniu wpisuje w wierszu poleceń ACX_ADoc i niestety nie znajduje takiego programu, Proszę o pomoc


W CADPL-Pack-u nie ma definicji poleceń. Są definicje funkcji bibliotecznych. Jeżeli wczytałeś pack-a, to w linii możesz wywołać funkcje np.
Kod: Zaznacz cały
(ACX_ADoc)

ale z nawiasami tak jak każde wyrażenie LISP-a.
Niemniej (bez urazy) - skoro zadajesz takie pytanie, wydaje mi się że musisz sobie dopiero nieco przyswoić podstaw LISP-owych. Ale śmiało pytaj :)


Dziękuję za szybką odpowiedź,

tak zgadza sie jestem na etapie początku przygody z LISPAmi, ale juz teraz widze ze w wielu problematycznych sytuacjach jest to niezbedne dla usprawnienia pracy,

Konkretnie potrzebowałem aplikacji do usuwania stylów tekstu, tworze szablon na którym nie chce żadnych "obcych" stylów.

tu znalazłem temat i odpowiedz Twojego autorstwa "(cd:DCT_RemoveDict (namedobjdict) "ACAD_DGNLINESTYLECOMP")" i owszem apka startuje tylko że nie widzi wszystkich stylów...
w załączniku istniejący problem, powinno zostać STANDARD,EL_SIMPLEX,EL_TMR
Załączniki
SZABLON.dwg
(252.46 KiB) Pobrane 25 razy
Furio85
 
Posty: 19
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez kojacek » lut 27, 2018 11:32

Furio85 napisał(a):

Dziękuję za szybką odpowiedź,

tak zgadza sie jestem na etapie początku przygody z LISPAmi, ale juz teraz widze ze w wielu problematycznych sytuacjach jest to niezbedne dla usprawnienia pracy,

Konkretnie potrzebowałem aplikacji do usuwania stylów tekstu, tworze szablon na którym nie chce żadnych "obcych" stylów.

tu znalazłem temat i odpowiedz Twojego autorstwa "(cd:DCT_RemoveDict (namedobjdict) "ACAD_DGNLINESTYLECOMP")" i owszem apka startuje tylko że nie widzi wszystkich stylów...
w załączniku istniejący problem, powinno zostać STANDARD,EL_SIMPLEX,EL_TMR


To nie tak. To co cytujesz usuwa słowniki, czyli obiekty niegraficzne. To jest jakby trochę inna sprawa. Do usunięcia stylów tekstu posłuż się zwyczajnym poleceniem _PURGE (USUŃ). Wyczyścisz nim rysunek z wielu nieużywanych tablic (warstwy, style tekstu, wymiarowania etc). Do tego nie potrzebujesz (póki co) żadnych lisp-ów.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5447
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez Furio85 » lut 27, 2018 11:51

kojacek napisał(a):
Furio85 napisał(a):

Dziękuję za szybką odpowiedź,

tak zgadza sie jestem na etapie początku przygody z LISPAmi, ale juz teraz widze ze w wielu problematycznych sytuacjach jest to niezbedne dla usprawnienia pracy,

Konkretnie potrzebowałem aplikacji do usuwania stylów tekstu, tworze szablon na którym nie chce żadnych "obcych" stylów.

tu znalazłem temat i odpowiedz Twojego autorstwa "(cd:DCT_RemoveDict (namedobjdict) "ACAD_DGNLINESTYLECOMP")" i owszem apka startuje tylko że nie widzi wszystkich stylów...
w załączniku istniejący problem, powinno zostać STANDARD,EL_SIMPLEX,EL_TMR


To nie tak. To co cytujesz usuwa słowniki, czyli obiekty niegraficzne. To jest jakby trochę inna sprawa. Do usunięcia stylów tekstu posłuż się zwyczajnym poleceniem _PURGE (USUŃ). Wyczyścisz nim rysunek z wielu nieużywanych tablic (warstwy, style tekstu, wymiarowania etc). Do tego nie potrzebujesz (póki co) żadnych lisp-ów.


Purge, działa faktycznie tylko sa "style ktore sa wykorzystywane w rysunku", a faktycznie tak nie jest chodzi mi o narzędzie typu LAYDEL którym mogę usunąć wszystkie warstwy...a bedzie działać na style tekstu, lini, itp.
Furio85
 
Posty: 19
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez kruuger » lut 27, 2018 11:56

nie usuniesz ich bo masz pelno innych styli w tabelce w papierze.
pozmieniaj recznie wszystkie teksty ktore sa zbedne lub stworz plik standardow DWS ktory pozwoli podmieniac style. niektorych w zyciu nie znajdziesz tak sa czasem pochowane.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4838
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez Furio85 » lut 27, 2018 13:21

Ok, dziękuje za zainteresowanie tematem, bardzo dużo pomogło. myślę że nie tylko mi.

Można zamknąć, Pozdrawiam.
Furio85
 
Posty: 19
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Jak uruchomić lispa CADPL-Pack-v1.lsp,

Postprzez ziele_o2k » lut 27, 2018 14:11

Furio85 napisał(a):(...)Można zamknąć(...)

Do tego trzeba admina :evil:
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 719
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników