_

Jak ustawic wymiary w metrach?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez DJ Ecstasy » kwi 21, 2017 20:46

Krzysiek78 napisał(a):Ustawilem na architektoniczny i na metry. Zaczalem rysowac a pozniej pozmniejszalem strzalki i tekst. Napisalem do Autodesk i gosciu mi napisal, ze Cad mysli w unit i ze ja decyduje czy jeden unit to milimetr czy metr, kilometr, czy 1000 lat swietlnych :) Tak napisal. Co mam zrobic zeby np. jeden unit ro byl centymetr? Teraz jak wpisuje 1 to jest to dla mnie jeden metr.

polecenie "_LINETYPE"
ustaw 100 bądź 1000:
Obrazek
DJ Ecstasy
 
Posty: 29
Dołączył(a): lis 09, 2009 15:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 21, 2017 21:27

Super, widze ze nauka AutoCada to glownie zmaganie sie z "biurokrakcja" ;) a rysowanie to pestka.
Znalazlem te ustawienia i zrobilem jak mowisz na 100, pozniej na 1000. Nie wiem za bardzo co teraz. Zmian nie widze i domyslam sie ze cos jeszcze mam namieszane. Przepraszam, jezeli opisuje to wszystko nie profesjonalnie.
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 21, 2017 22:47

Dlugo sie zastanawialem czy zalaczyc to na forum. Zrobilem cos takiego.
Pod gotowym rysunkiem narysowalem linje o dlugosci 0.01 czyli u mnie 1cm. Narysowalem tez dwa okregi pomocnicze dookola trj linji. Latwiej ja znalesc. Zaznaczylem wszystko i przeskalowalem tak aby linja byla tak dluga jak 1 unit. Nie jest tp precyzyjne, ale cos tam eksperymentuje. Teraz problem, jak zrobic aby po zmianie wielkosci tekstu itd. i wpisaniu 1 byl to jeden unit, czyli 1cm? Prosze sie nie smiac ;)
dla forum.jpg
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 21, 2017 23:38

Linja przerywana jest wciaz za dluga
dla forum2.png
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez piotrekm13 » kwi 22, 2017 23:16

Wpisz w wierszu poleceń RLSKALA i naciśnij enter. Później wpisujesz nową wartość zmiennej, która domyślnie jest ustawiona na 1.
piotrekm13
 
Posty: 570
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Poprzednia strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników