_

Jak ustawic wymiary w metrach?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 18, 2017 04:07

Witam i przepraszam jezeli juz sie gdzies to pojawilo. Dzisiaj zaczynam z AutoCadem i nigdy tego nie probowalem wczesniej. Znam 3D Studio Max, a to nie to samo. Mam do narysowania budynek o szerokosci 8m x 15m x 7m, mniejsza z tym. Wchodze w UNITS i ustawiam Architectural i na metry. Rozumiem ze wtedy 1 unit = 1 metr, czy nie? Kiedy rysuje linje i wpisuje np. 15 to linja jest bardzo krotka. Musze zoomowac i kiedy dolaczam wymiarowanie to mam strzalki prawie tak duze jak budynek. Co robie nie tak?
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez ziele_o2k » kwi 18, 2017 06:39

Wszystko robisz ok :) ale jeśli chodzi o wymiarowanie to jeszcze musisz ustawić sobie styl wymiarowania.
Tutaj link do pierwszego lepszego filmiku na yt, który powinien pomóc:
https://www.youtube.com/watch?v=O9F1NCUtiO0
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 18, 2017 18:47

Cos mi sie nie podoba ten AutoCad. Dziwne te ustawienia. W 3D Studio Max i w Blenderze wymiarowanie jest proste, a tu mi nie wychodzi i na pewno robie cos nie tak. Budynek jest tak jakby za maly. Nie da sie bardziej zmniejszyc ani strzalek ani cyfr. Nie wiem dlaczego ten Architectural pokazuje dziwne wymiary. Mam zmienione na metry. Jak klikam15 to powinno byc 15m, czy tak? Pokazuje 15 ale wielkosc jest taka jak na zalaczniku.
forum.jpg
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez piotrekm13 » kwi 18, 2017 19:12

W menedżer stylów wymiarowania zakładka Dopasuj (Fit) i tam jest okno Globalna skala wymiaru (nie wiem jak in english), i tym współczynnikiem sobie dopasowujesz jednocześnie wymiary tekstu wymiarowego, strzałek, odsunięć od lini itd itp.
piotrekm13
 
Posty: 557
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 18, 2017 19:42

Ok, wielkie dzieki. Juz lepiej to wyglada. Czyli ogolnie jest dobrze? 15 oznacza 15 metrow i kiedy rysunek bedzie otwierany przez innych, to bedzie w metrach lub odpowiednio przeliczony na cale itp. ? Do druku w skali tez jest dobrze? Przepraszam ze takie pytania, ale przygode z AutoCadem (probne 30 dni) zaczalem wczoraj i nie wiedzialem ze jest tez po polsku.
forum2.jpg
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 19, 2017 14:06

Nie jest dobrze. Linje przerywane sa tak duze jak na zalaczonym obrazku i nie wiem jak je zmniejszyc, dopasowac...
forum3.jpg
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez piotrekm13 » kwi 19, 2017 18:05

Zmień zmienną RLSKALA.
piotrekm13
 
Posty: 557
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 20, 2017 02:01

Nie wiem jak to zrobic. Gdzie to jest i co mam zmienic? Rysowanie to prosta sprawa, ale te ustawienia to niepotrzebne zamieszane jak dla mnie. Chce miec rysunek budowlany w metrach i aby wszystkie linje i symbole itp mialy odpowiednia wielkosc. Chce aby dlugosc linji ktora okreslam 15, miala 15 metrow.
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez DJ Ecstasy » kwi 21, 2017 18:06

Krzysiek78 napisał(a):Nie wiem jak to zrobic. Gdzie to jest i co mam zmienic? Rysowanie to prosta sprawa, ale te ustawienia to niepotrzebne zamieszane jak dla mnie. Chce miec rysunek budowlany w metrach i aby wszystkie linje i symbole itp mialy odpowiednia wielkosc. Chce aby dlugosc linji ktora okreslam 15, miala 15 metrow.


Kolego zależy to od wielu czynników. w jakich jednostkach rysowałeś, jakie jednostki są ustawione w rysunku, czy jednostki rysunku zostały przestawione po narysowaniu jeśli tak czy został przeskalowany rysunek...
DJ Ecstasy
 
Posty: 28
Dołączył(a): lis 09, 2009 15:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

Postprzez Krzysiek78 » kwi 21, 2017 19:56

Ustawilem na architektoniczny i na metry. Zaczalem rysowac a pozniej pozmniejszalem strzalki i tekst. Napisalem do Autodesk i gosciu mi napisal, ze Cad mysli w unit i ze ja decyduje czy jeden unit to milimetr czy metr, kilometr, czy 1000 lat swietlnych :) Tak napisal. Co mam zrobic zeby np. jeden unit ro byl centymetr? Teraz jak wpisuje 1 to jest to dla mnie jeden metr.
Krzysiek78
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 18, 2017 03:44

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników