_

Jak uzywac cutter compensation w UG i widziec poprawnie tor?

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Jak uzywac cutter compensation w UG i widziec poprawnie tor?

Postprzez Markus » mar 18, 2006 01:36

Mam problem z uzyciem opcji kompensacji narzedzia w UG NX , po prostu wskazujac TANTO frez dobrze symuluje ale po uzyciu Cutter compensation nie robi nic poza dopisaniem G41, lub G42. Wiadomo ze sciezka dla kompensacji musi byc generowana srodkiem narzedzia, wobec tego zmieniam z TANTO na ON, i wtedy jest poprawny kod NC ale frez zasuwa mi srodkiem na ekranie i rozcina wszystkie scianki.... Jak to obejsc, gdzie jest kruczek??? W narzedziu??? no juz sam nie wiem ............pomozcie jak macie doswiadczenie z tym
Markus
 
Posty: 9
Dołączył(a): mar 13, 2006 22:54

Re: Jak uzywac cutter compensation w UG i widziec poprawnie

Postprzez Blemi » mar 18, 2006 19:16

hmmm,
moze sie myle ale w planarce tanto standartowo i masz kod na srodek narzedzia, opcje on lub contact nie wpływają na korekcje, to jest związane tylko z ustawieniem freza na granicy (bounduary), mozesz miec taka sytuacje ze frezujesz wybranie i na jednej sciance potrzebujesz wyjechać osią freza na granice, lub tez z naddatkiem przekroczyć ją, własnie po to podejżewam to jest,
ale może sie myle :)

włączając korekcje G41,G42 dalej kod masz na srodek ale musisz pozniej w rejestrach maszyny wpisać dokładnie takiego samego freza jakiego użyłeś w Cam,ew wiekszy lub mniejszy to wtedy na maszynie ofsetowane są scieżki.
właczaniem korekcji musisz tez uważać podczas dojazdów i odjazdów freza do materiału, zeby ci eni zacieło
ale tak jak mowiłem , moge sie mylić :)

Pozdr
Blemi
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Postprzez Markus » mar 18, 2006 23:27

Serdeczne dzięki, ale przecież jak ustawie się na TANTO, to masz racje sciezkuje mi środek ale odsunięty już o promień freza prawda? Ładując kompensacje , czyli generując np G41 maszyna dodatkowo mi odsunie o promień wpisany w korektorach wiec jest niepoprawnie. Żeby było poprawnie musze zmienić na ON i zasuwać wprost po boundary czy po ściance i wtedy ładując Cutter Comp dopisuje się G41 do NC a maszyna zrobi swoje i odsunie się prawidłowo o promień. Sęk w tym ze mój display w UG nie pokazuje tego tylko widzę zasuwający frez po ściance, a tylko w domyśle wiem ze na maszynie będzie OK. Może gdzieś robię błąd w UG, niemożliwe jest żeby nie widzieć skompensowanego toru na displayu czy verify !!!!! Zalezy mi na tym zeby isc stycznie do sciany a zeby generowany kod byl jakby na niej
Markus
 
Posty: 9
Dołączył(a): mar 13, 2006 22:54


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników