_

Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez Stachu_stach » mar 23, 2009 17:14

Jesli ktoś wie jak wprowadzić do wymiaru górną i dolna odchyłkę wymiarową byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Stachu_stach
 
Posty: 2
Dołączył(a): paź 23, 2006 16:24
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez unknownman » mar 26, 2009 18:29

Miałem ten sam problem niedawno. Został opisany tutaj: http://www.cad.pl/wwwboard/about70480.html razem z propozycjami rozwiązań.
Moim sposobem na to było użycie narzędzia tekstowego "Wiele wierszy" i wpisanie tam mniejszymi literami odchyłek. Potem ustawiam to ładnie nad linią wymiarową i w razie potrzeby przedłużam ją. Troszkę więcej zachodu z tym jest, ale na krótką metę efekt jest zadowalający.
unknownman
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 05, 2009 23:49

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez pol_150 » mar 26, 2009 19:52

ja uzywam AC Mechanical'08 i jezeli klikniesz edycje lini wymiarowej to tam własnie jest możliwość wpisania m.in. odchyłek

pozdro
pol_150
 
Posty: 205
Dołączył(a): lis 22, 2008 19:34

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez Stachu_stach » mar 26, 2009 22:10

Najlepszym rozwiązaniem jakie znalazłem jest używanie opcji style wymiarowania, mozna wprowadzać tolerancje na pare różnych sposobów. Wygląda to całkiem nieźle, choć wadą tego rozw. jest to, że do każdej tolerancji trzeba dokonywać zmiany w stylu wymiarowania. Lepszym rozw. napewno byłoby, gdyby mozna było wpisywać takie rzeczy w wierszu komend po kliknieciu text podczas tworzenia wymiaru. Musze zacząć używać Mechanical CAD. :D
Stachu_stach
 
Posty: 2
Dołączył(a): paź 23, 2006 16:24
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez MChołda » mar 27, 2009 08:33

Stachu_stach napisał(a):Najlepszym rozwiązaniem jakie znalazłem jest używanie opcji style wymiarowania, mozna wprowadzać tolerancje na pare różnych sposobów. Wygląda to całkiem nieźle, choć wadą tego rozw. jest to, że do każdej tolerancji trzeba dokonywać zmiany w stylu wymiarowania. Lepszym rozw. napewno byłoby, gdyby mozna było wpisywać takie rzeczy w wierszu komend po kliknieciu text podczas tworzenia wymiaru. Musze zacząć używać Mechanical CAD. :D


Odchyłki są zapisywane w Acadzie w tekście napisu wymiarowego, który jest tekstem wielowierszowym (MTEXT), jako ułamek. Ręcznie robi się to tak:

- poddajesz edycji tekst wymiaru (polecenie Acada _DDEDIT - polskie ODTEKST), wywołując edytor wielowierszowy,
- wpisujesz w miejscu gdzie mają być odchyłki np. +0.02^-0.03, co po zaznaczeniu zamieniasz na ułamek; jest do tego przycisk - ułamek a/b. I to wszystko.

Aby wprowadzać odchyłki tak jak jest to w Mechanicalu, to trzeba poświęcić faktycznie dużo czasu, aby zrobić to sensownie za pomocą Autolispa. Wiem coś o tym, bo sobie to zrobiłem. I trochę to trwało, bo było dużo problemów do rozwiązania. Ale dzięki temu mam zawsze w swoich rysunkach tylko jeden styl wymiarowania.
Pozdrawiam
Marek
MChołda
 
Posty: 256
Dołączył(a): wrz 30, 2005 07:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez tobix » mar 27, 2009 09:56

Panowie, co wy kombinujecie?
Klikamy 2 razy na wymiarze - otwiera się okienko "właściwości". W tym okienku są zakładki, w których można sobie pozmieniać różne właściwości, a na dole jest zakładka "tolerancje" gdzie się ustawia tolerancje dla wymiaru.
tobix
 
Posty: 740
Dołączył(a): paź 14, 2005 09:55

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez pol_150 » mar 27, 2009 13:14

tobix napisał(a):Panowie, co wy kombinujecie?
Klikamy 2 razy na wymiarze - otwiera się okienko "właściwości". W tym okienku są zakładki, w których można sobie pozmieniać różne właściwości, a na dole jest zakładka "tolerancje" gdzie się ustawia tolerancje dla wymiaru.


własnie o tym mówiłem..... :lol:
pol_150
 
Posty: 205
Dołączył(a): lis 22, 2008 19:34

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez unknownman » mar 27, 2009 21:40

tobix napisał(a):Panowie, co wy kombinujecie?
Klikamy 2 razy na wymiarze - otwiera się okienko "właściwości". W tym okienku są zakładki, w których można sobie pozmieniać różne właściwości, a na dole jest zakładka "tolerancje" gdzie się ustawia tolerancje dla wymiaru.

Racja. I do tego faktycznie trzeba stworzyć nowy styl, dla własnej wygody (przynajmniej ja innego sposobu nie znalazłem).
Ale problem pojawia się, kiedy w tych właściwościach chcemy skorzystać z opcji "Zmiana tekstu". Wtedy odchyłki znikają, przynajmniej u mnie w AC2008 tak się działo.
Ale w przypadku niezmieniania wymiaru wszystko ładnie działa ;)
unknownman
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 05, 2009 23:49

Re: Jak wprowadzić tolerancję do napisu wymiarowego

Postprzez Miguell » lip 26, 2018 14:14

Ale problem pojawia się, kiedy w tych właściwościach chcemy skorzystać z opcji "Zmiana tekstu". Wtedy odchyłki znikają, przynajmniej u mnie w AC2008 tak się działo.


Wiem, że stary temat, ale ostatnio spotkałem się z tym w AutoCAD 2018 LT. Chciałem dodać odchyłki do wymiaru wpisanego "z palca" i niestety znikały. Były tylko scalone z wymiarem rzeczywistym.

W takiej sytuacji trzeba kliknąć PPM na wymiarze rzeczywistym (w trybie formatowania/edycji wymiaru) i kliknąć LPM "przekształć wymiar na tekst". Wtedy odchyłki wpisane we "właściwościach", w zakładce "tolerancje" pozostają.

Pozdrawiam.
Miguell
 
Posty: 1
Dołączył(a): sie 03, 2017 10:45


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników