_

Jak wypełnić figurę w Microstation...??

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Jak wypełnić figurę w Microstation...??

Postprzez mano1983 » kwi 20, 2009 14:08

Jak wypełnić figurę w Microstation, by to wypełnienie nie zasłaniało np. brzegów innej figury znajdującej się, pod tą wypełnioną. Bardzo priosze o pomoc. Podobno w AutoCadzie tak się da, nie wiem czy w Microstation również.
mano1983
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 20, 2009 14:02

Re: Jak wypełnić figurę w Microstation...??

Postprzez Artur Krawczyk » kwi 23, 2009 08:46

W wersjach microstation
8.9 (XM) oraz 8.11 (v8i) kazdy element może mieć atrybut "priority" z wartościami od -100 do 100 - według tego atrybutu jest określana kolejność wyświetlania,
w wersjach 8.0 do 8.5 jest narzędzie Bring to front ,
w starych wersjach 7 i wcześniejszych trzeba wpisać komendę (Keyin).
key in: order element front
Pozdrawiam
Artur K.
Artur Krawczyk
 
Posty: 88
Dołączył(a): lip 19, 2007 22:58

Re: Jak wypełnić figurę w Microstation...??

Postprzez MarekB » cze 06, 2009 19:36

a jak ustawić dla wypełnionej figury przezroczystość?

Sprawa wygląda następująco. Na rastrze trzeba narysować miejscowy plan zagospodarowania, więc raster także musi być widoczny pod wprowadzonymi barwami. Jeżeli ktoś wie jak można to zrobić będę bardzo wdzięczny... Mam nadzieję, że można to zrobić:)
Z góry dziękuję
MB
MarekB
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 06, 2009 19:30
Lokalizacja: Poznań/Wrocław

Re: Jak wypełnić figurę w Microstation...??

Postprzez Artur Krawczyk » cze 08, 2009 18:09

Element wypełniony musi mieć włączone transparency (przeźroczystość).
trzeba ustawić od 0-100.
Rada - ustaw transparentość "za dużą" bo na wydruku "wychodzi" mniejsza (mniej transparentne) ... koniecznie popróbuj na małych próbkach.

Pozdrawiam,
Artur K.
Pozdrawiam
Artur K.
Artur Krawczyk
 
Posty: 88
Dołączył(a): lip 19, 2007 22:58


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron