_

Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez dexter74 » kwi 08, 2019 20:51

Może pytanie banalne, ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.

Jak sam robię rysunki w AutoCad to dbam o to aby linie były poziome lub pionowe, styczne itd.
Ala czasem od kogoś dostaję np. schemat, w którym linie są niedbale narysowane, np. zamiast być poziome są pochylone pod kątem dajmy na to 0,304 stopnia. Po prostu miał gdzieś i narysował linię z ręki.

Jest sposób aby istniejącą linię zmusić do bycia pionową lub poziomą?
Albo np. "przyciągnąć" linię do okręgu aby były styczne?
Albo zaznaczyć dwie linie i wskazać im, że są równoległe?
dexter74
 
Posty: 97
Dołączył(a): kwi 23, 2008 19:07

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez kojacek » kwi 08, 2019 21:08

dexter74 napisał(a):Może pytanie banalne, ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.

Jak sam robię rysunki w AutoCad to dbam o to aby linie były poziome lub pionowe, styczne itd.
Ala czasem od kogoś dostaję np. schemat, w którym linie są niedbale narysowane, np. zamiast być poziome są pochylone pod kątem dajmy na to 0,304 stopnia. Po prostu miał gdzieś i narysował linię z ręki.

Jest sposób aby istniejącą linię zmusić do bycia pionową lub poziomą?
Albo np. "przyciągnąć" linię do okręgu aby były styczne?
Albo zaznaczyć dwie linie i wskazać im, że są równoległe?


Pobaw się parametrycznością. Akurat wszystko co chcesz jest w zasięgu jednego, dwóch kliknięć...
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5492
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez dexter74 » kwi 09, 2019 12:23

A mógłbyś coś więcej?

Nadmienię, że robię w Autocadzie LT tylko dokumentację 2D.
Mam zakładkę "Parametryczne" ale mam w niej tylko pokaż/ukryj wszystko i usuń wiązania.
dexter74
 
Posty: 97
Dołączył(a): kwi 23, 2008 19:07

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez akor » kwi 09, 2019 15:42

A to parametrycznością się nie pobawisz, niestety.

akor
akor
 
Posty: 600
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez topinż » kwi 10, 2019 09:30

Polecenie "obróć" w odniesieniu - wpisz sobie w goole - poczytaj lub obejrzyj filmik i tyle.
topinż
 
Posty: 347
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez dexter74 » kwi 10, 2019 13:37

Tym sposobem oczywiście można to zrobić, również można narysować od nowa ale nie tędy droga.

Zaskoczony jestem, że w sumie podstawowe funckje (poziomo, pionowo, równolegle, prostopadle, stycznie itd) zostały wycięte z LT.
dexter74
 
Posty: 97
Dołączył(a): kwi 23, 2008 19:07

Re: Jak z linii pochyłej zrobić np. poziomą?

Postprzez lukaszb_82 » kwi 12, 2019 09:29

WYRÓWNAJ ? tzw. ALIGN komendą przejdzie również w LT
lukaszb_82
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 10, 2016 21:47


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot]