_

jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez Betinka26 » lip 22, 2011 09:31

cześć!
W załączniku widać dwa rodzaje linii: po lewej widać linię jaką udało mi się uzyskać a po prawej linię do jakiej dążę i której nie potrafię zrobić.
Ogólnie chce zrobić taki rodzaj lini który będzie się tak jakby składał z dwóch linii odsuniętych od siebie (lini ciągłej i przerywanej).

linia po lewej jest zrobiona ze znaku "_" i ma ona takie minusy że jej przerywana część nie zaczyna się w tym samym miejscu co początek linii ciągłej oraz że na załamaniach linia zachowuje się dziwnie (nie łączy się)

kod tej mojej lini (lewej)
Kod: Zaznacz cały
*moja_linia, moja linia ---=---=---=---=---=---=--
A,100,["_",romans,r=0.0000,S=100,X=-50,Y=100],100


Ktoś wie jak zrobić taką linię?
Załączniki
221.bmp
221.bmp (666.38 KiB) Przeglądane 955 razy
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP1
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez Luśnia » lip 22, 2011 09:54

Betinka26 napisał(a):cześć!
W załączniku widać dwa rodzaje linii: po lewej widać linię jaką udało mi się uzyskać a po prawej linię do jakiej dążę i której nie potrafię zrobić.
Ogólnie chce zrobić taki rodzaj lini który będzie się tak jakby składał z dwóch linii odsuniętych od siebie (lini ciągłej i przerywanej).
Ktoś wie jak zrobić taką linię?

Witam.
A nie lepiej stworzyć multilinię?
Pozdrawiam. Luśnia
Luśnia
 
Posty: 478
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:26
Lokalizacja: Poznań

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez Betinka26 » lip 22, 2011 09:57

nie lepiej!
chce mieć takie rodzaj linii i już :wink:
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP1
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez kojacek » lip 22, 2011 10:23

Nie da się, bowiem w definicji używasz tzw. pola wyrównania typu A, który to gwarantuje że zakończenia linii i "zamknięcia" okręgów generowane są zawsze odcinkiem linii prostej (bez symbolu czy tekstu). Żeby nie było wątpliwości - typ A jest jedynym obecnie mozliwym... :)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez Betinka26 » lip 22, 2011 10:37

no to mnie sprowadziłeś na ziemię kojacku :|
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP1
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez kojacek » lip 22, 2011 10:49

Betinka26 napisał(a):no to mnie sprowadziłeś na ziemię kojacku :|
Mam nadzieję że "miękkie lądowanie"?
:) A do czegóż tego potrzebujesz?
Swego czasu wylispowałem sobie taki instrumencik do rysowania ścian wielowarstwowych (typu: ciągła/izolacja/ciągła/oś/ciągła itp. - oczywiście różnymi kolorami i na różnych warstwach) z draggowaniem w czasie rysowania. Używałem do tego "w locie" definiowanych stylów multilini - i MLNE (właśnie) która po narysowaniu była rozbijana - elementy wędrowały na swoje warstwy itd. Jedyną wadą była niemożliwość rysowania segmentów łukowych (na tyle jednak rzadko występujących że zwyczjnym offsetem się załatwiało)... :)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez Betinka26 » lip 22, 2011 10:57

no potrzebuje mieć taką linie do rysowania odpowietrzenia kanalizacji. Ale jak sie nie da to trudno. Bedę używała tego swojego gniota 8)
_____________________________
Beata
ACAD FULL 2012 64bit EN +SP1
WIN 7 PRO 64bit
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: jak zrobić taki rodzaj lini - dla zaawansowanych

Postprzez kojacek » lip 22, 2011 11:09

Betinka26 napisał(a):no potrzebuje mieć taką linie do rysowania odpowietrzenia kanalizacji. Ale jak sie nie da to trudno. Bedę używała tego swojego gniota 8)


A rysujże multilinią... takie odpowietrzenie to pewnie nieskomplikowane jest... :)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron