_

Jaki komputer do Cad-a/3dmax-a kupić?

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Jaki komputer do Cad-a/3dmax-a kupić?

Postprzez sun1jan » sty 07, 2016 19:17

Witam,
zwracam się do użytkowników tego forum z prośbą o pomoc w wybraniu odpowiedniego komputera.
Zamierzam kupić komputer stacjonarny w cenie do 5000zł i jakiś monitor typu 27cali w cenie do 2000zł.

Pracuję głównie w autocadzie, 3dmax + Vray, photoshop, po zmianie sprzętu być może pokuszę się o rozszerzenie oprogramowania o nowe narzędzia do projektowania architektury i wnętrz ale na tą chwilę nie mam o nich zbyt wielkiego pojęcia.

Proszę o opinie na co zwrócić uwagę, jakie parametry powinien taki komputer posiadać, a najlepiej oczywiście, o podanie gotowej konfiguracji.

z góry dziękuję i pozdrawiam.
sun1jan
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 07, 2016 19:09

Re: Jaki komputer do Cad-a/3dmax-a kupić?

Postprzez Semtex4 » lut 01, 2016 00:14

sprawdź pw
Semtex4
 
Posty: 21
Dołączył(a): cze 20, 2014 23:05

Re: Jaki komputer do Cad-a/3dmax-a kupić?

Postprzez markgubi » lip 11, 2017 11:05

Witam,

Miałem założyć podobny temat. Dobrze że już ktoś o to pyta, więc chciałbym się zwrócić z prośbą o propozycję konfiguracji komputera w cenie 4500 - 5500 (6000) zł.
Z góry dziękuję

Bo obecnie mam kompa z procesorem i3 na płycie głównej Asus
https://www.asus.com/pl/Motherboards/P8Z68V_LX/

16 GB pamięci i kartę graficzną Asus
https://www.x-kom.pl/p/337463-karta-gra ... gddr5.html

kartę wymieniłem kilka dni temu w nadziei że zacinanie które pojawia się w Rhino zniknie. Jednak pracując dłuższy czas efekt chwilowego zacinania się pojawia. Jednak szybciej odzyskuje świeżość.

Nie wiem co mam zrobić. Sądziłem że zakup lepszej karty to będzie rozwiązanie problemu! Myślałem wcześnie nad zakupem karty quadro, no ale. Zatem co może być przyczyną takiego kiepskiego działania. Podobnie ma się sprawa z cadem 2016, zapisywanie i działanie też nie jest takie jakbym chciał. Czy rozwiązaniem na to może być wymiana kolejna na kartę quadro. Czy po wymiana kompa. Którego jeszcze bym nie chciał tak przez dwa lata ruszać. Ale cóż, pracy sporo i musi to działać jak należy.

Z kart quadro to myślę o czymś takim i używane i nowe, jakby Pan ocenił. Która na 1 miejscu jak je posegregować,


http://allegro.pl/nvidia-quadro-5000-pn ... 19288.html

http://allegro.pl/nvidia-quadro-6000-6g ... 47360.html

https://www.euro.com.pl/karty-graficzne ... -bit.bhtml


I tak się zastanawiam czy zakup dwu kart które mają możliwość łączenia SLI daje jakies realne korzyści dla cada?

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marek
markgubi
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 10, 2010 19:19


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników